Η σαλμονέλα είναι βακτήριο που μολύνει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, αποτελεί μια από τις πιο κοινές τροφικές δηλητηριάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι φόβητρο για τον περισσότερο κόσμο. Προκαλείτε από την κατανάλωση ωμού ή ελαφρώς ψημένου κοτόπουλου και κρεατικών ή από τα αυγά και φαγητά που τα περιέχουν. Για να έχετε «το κεφάλι σας ήσυχο» χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως μολυνθείτε από το βακτήριο της σαλμονέλας, πρέπει να γνωρίζετε μερικές τεχνικές που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση υγιούς κρέατος.

Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα επιστήμης των τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων δρ. Μπεν Τσάπμαν μας συστήνει 4 τρόπους να καταναλώσουμε κοτόπουλο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής που θα μας βοηθήσουν να προστατευθούμε από τη μόλυνση.

Πως να προστατευθούμε από τη σαλμονέλα

Προσοχή στην εξάπλωση του βακτηρίου: Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ώστε να μη μολύνουμε άλλα αντικείμενα της κουζίνας. Το κρέας μπορεί να αφήσει υπολείμματα από τα ζουμιά του σε διάφορα αντικείμενα της κουζίνας που μπορεί να έχει έρθει σε επαφή, όπως μαχαίρια, στον πάγκο της κουζίνας, ακόμα και τα χέρια μας. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να τοποθετείτε το κοτόπουλο με προσοχή στο σημείο που πρόκειται να το καθαρίσετε, προσέχοντας να μη στάζει και στη συνέχεια να πλύνετε καλά τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιήσατε, όπως μαχαίρια κ.λ.π., ώστε να είστε σίγουροι ότι έχει γίνει σωστή απολύμανση και δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του βακτηριδίου, σε περίπτωση που τα σκεύη και τα χέρια σας έρθουν σε επαφή με άλλες τροφές.

Μην πλένετε το κοτόπουλο: Ίσως οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το τεμαχίσουμε για να το μαγειρέψουμε, όμως κάτι τέτοιο είναι τελείως λάθος, αναφέρει ο δρ. Τσάπμαν, αφού με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξαπλωθούν τα υγρά του και να αυξηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της σαλμονέλας.

Φροντίστε να ξεπαγώσετε σωστά: Αν αναρωτιέστε πόσοι τρόποι υπάρχουν για να ξεπαγώσεις ένα κοτόπουλο;
Τότε η απάντηση είναι αρκετοί και μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία της κουζίνας.

Φροντίστε ώστε αυτό να μην γίνει στον πάγκο της κουζίνας, αλλά σε ένα «ελεγχόμενο» σκεύος όπως μια κατσαρόλα ή ένα μπολ που μπορείτε μετά να το πλύνετε καλά ώστε να γίνει σωστή απολύμανση του. Δεν έχει σημασία με ποια μέθοδο θα το κάνετε, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην αφήστε το κοτόπουλο (αφύλαχτο ή ασκέπαστο) σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 4 ώρες και φυσικά τα ζουμιά του (καθώς ξεπαγώνει) πρέπει να είναι ελεγχόμενα για να μη χύνονται παντού μέσα το χώρο.

Σωστό μαγείρεμα: Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε με βεβαιότητα τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα είναι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο στο φούρνο, με ιδανικές θερμοκρασίες τους 76°C ως εσωτερική θερμοκρασία για το φιλέτο στήθους και 82°C για το μπούτι. Απαγορεύεται το ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι δε γίνεται ομοιόμορφο ψήσιμο του κρέατος με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενο ορισμένα σημεία του να μείνουν άψητα και να έχει επιβιώσει το βακτήριο της σαλμονέλας.