Το κακάο είναι γνωστό ως η «τροφή των θεών» και συγκαταλέγεται στα superfood, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά και τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.

Η συγκομιδή του κακάο γίνεται από τους καρπούς του δέντρου που ονομάζεται κακαόδεντρο και αναπτύσσεται στον Αμαζόνιο, τη Βραζιλία, στα νησιά της Καραϊβικής, στη Γκάνα, το Τόγκο, Φιλιππίνες και Παπούα Νεα Γουινέα. Κάθε καρπός περιέχει στο εσωτερικό του λευκό πολτό και τον καρπό του κακάο, τα οποία μετατρέπονται σε σκόνη και συνήθως καταλήγουν στην κουζίνα μας σε αυτή τη μορφή.

Μέσα στον καρπό του κακάο περιέχονται  φυτικές ίνες, φυτικό λίπος, καθώς και θρεπτικά συστατικά.

Διατροφική αξία και πληροφορίες για το κακάο

τα-οφέλη-στην-υγεία-από-το-κακάο-1

Ο Καρπός του κακάο είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών (μονοακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά χωρίς χοληστερόλη), αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή), βιταμίνες Ε, Β2, Β1, Β5, Β3 και Β9, περιέχει επίσης (στην ακατέργαστη μορφή του) μικρές ποσότητες βιταμίνης Α και C, μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο, φυτικές ίνες, φυσικούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Ο ακατέργαστος καρπός του κακάο είναι εξαιρετική πηγή ανώτατων θρεπτικών ουσιών, κατά την επεξεργασία μερικές από αυτές τις ουσίες χάνονται και ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα εξαλείφεται όταν αναμιχθεί  με ζάχαρη  για να παρασκευαστή και να συσκευαστή ως σκόνη κακό για τα ροφήματα μας.

Το οφέλη του κακάο στην υγεία

Τα περισσότερα προϊόντα κακάο είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλή χοληστερίνη, καρδιακές παθήσεις, ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, άσθμα, διάρροια, συμβάλλει ακόμα και στην εξωτερική μας εμφάνιση στην πρόληψη των ρυτίδων, όπως επίσης τις ραγάδες της εγκυμοσύνης κ.α. Ο καρπός του έχει ακόμα περισσότερα οφέλη στην υγεία (είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό), αφού κατά την επεξεργασία σε μορφή σκόνης πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του καταστρέφονται.

Αντιοξειδωτικά και θεοβρωμίνη

Θεοβρωμίνη: Είναι ένα ήπιο μη εθιστικό διεγερτικό που βρίσκεται στον καρπό του κακάο και είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η θεοβρωμίνη μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική ευεξία ως αποτέλεσμα της τόνωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να χαλαρώσει τους μύες.

Αντιοξειδωτικά: Περιέχονται και αυτά στον καρπό, ειδικά η κατηγορία των φλαβονοειδών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που αυξάνονται από την υπέρ-έκθεση στον ήλιο ή σε περιβαλλοντικούς ρύπους ή από το κάπνισμα, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιου είδους καρκίνου. Και οι δυο αυτές ουσίες, η θεοβρωμίνη και τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσουν τη ροή της κυκλοφορίας του αίματος, την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν την πλάκα που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών. Τα επίπεδα τον αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στον ακατέργαστο καρπό είναι υψηλότερα από εκείνα που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, ακόμα και το πράσινο τσάι.

Φυτικές ίνες

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή των πεπτικών ενζύμων και να συμβάλλουν στη καλύτερη πέψη. Οι φυτικές ίνες εξισορροπούν την όρεξη και μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε αυτό όπως το ελαϊκό οξύ, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης  και στην αύξηση της καλής. Το ελαϊκό οξύ έχει τις ίδιες ιδιότητες με τα αντιοξειδωτικά και καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα απαραίτητα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος, την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς, να ενισχύσουν την ακεραιότητα των μεμβρανών στα κύτταρα, να ενισχύσουν τη δύναμη της μνήμης, να μειώσουν τις φλεγμονές, να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα και επίσης να ενυδατώσουν την επιδερμίδα.

Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Οι βιταμίνες που περιέχονται στον καρπό του κακάο μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και να μας χαρίσουν μακροζωία. Τα μέταλλα που περιέχει και ειδικά το μαγνήσιο, προάγουν την υγεία της καρδιάς και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Ιχνοστοιχεία όπως η τρυπτοφάνη και η ανανδαμίδη τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης.

Να θυμάστε ότι η κατανάλωση του ακατέργαστου κακάο έχει περισσότερα οφέλη στην υγεία από ότι η επεξργασμένη σκόνη.

Έρευνες για τα οφέλη που παρέχει το κακάο στον οργανισμό μας

Συνεχώς βγαίνουν στην επιφάνεια νέες έρευνες και αυξάνονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η κατανάλωση φλαβονοειδών που περιέχονται στο κακάο μπορούν να βελτιώσουν της γνωστικές λειτουργίες.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν Ιταλοί επιστήμονες, φέρνει πάλι στην επιφάνεια σημαντικούς  λόγους που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας την κατανάλωση κακάο για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τη διανοητική υγεία. Ο επικεφαλής της μελέτης dr. Giovambattista Desideri, σε δηλώσεις του ανέφερε: «πως τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς συμπίπτουν με την άποψη ότι μια σωστή διατροφή πλούσια σε φλαβανολες παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της  της διανοητικής υγείας όσο περνούν τα χρόνια».

Πρόκειται για σημαντικά συμπεράσματα, αφού έχει αποδειχτεί ότι η γνωστική λειτουργία επηρεάζεται με την πάροδο του χρόνου, αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται προς τα κάτω η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί ο εγκέφαλος στην επεξεργασία των δεδομένων, επίσης μειώνεται και η λειτουργία της μνήμης. Η ανακάλυψη τρόπων που μπορούν να αναβάλουν τη μείωση αυτών των λειτουργιών είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αφού ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Ακόμα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, πως οι φλαβανόλες του κακάο μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία, όμως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα πιστεύεται ότι αυτό προκαλείται από τη βελτίωση που παρουσιάζει η αντίσταση στην ινσουλίνη και η ρύθμιση των επίπεδων της αρτηριακής πίεσης.