Τα ακροαστικά μπορούν να δείξουν παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κατά την την κλινική εξέταση του ασθενή. Είναι ένας όρος που περιγράφει τους ήχους που ακούει ο γιατρός όταν τοποθετεί το στηθοσκόπιο στο θώρακα του ασθενούς. Ο μόνος αρμόδιος για να κάνει σωστή διάγνωση είναι ο θεράπων ιατρός και μόνον αυτός μπορεί να πει με βεβαιότητα τη «δείχνουν» τα ακροαστικά, κατά την εξέταση.

Από τα πρώτα και πιο βασικά κομμάτια της εξέτασης, είναι ο συνδυασμός των ακροαστικών με το κρυολόγημα και τη γρίπη. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε κάποιες απορίες που υπάρχουν σχετικά με αυτά, απλώς και μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Όπως προαναφέραμε, πάντοτε ο γιατρός πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Πως διακρίνονται τα ακροαστικά

Συνήθως δημιουργούνται από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και δε συνοδεύονται απαραίτητα από συμπτώματα δύσπνοιας ή υψηλού πυρετού. Έχουν μικρή διάρκεια, η οποία συνήθως δε ξεπερνά τις 10 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό τα συμπτώματα  να οφείλονται σε μικροβιακή λοίμωξη και πρέπει να γίνει εξέταση από γιατρό ο οποίος θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.

Τα παθολογικά τους ευρήματα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες ανάλογα με τον ήχο που ακούγεται όταν αναπνέουμε ή παίρνουμε βαθιές ανάσες.

  1. Ήχοι «τρίζοντες»: Τους ονομάζουμε τρίζοντες ήχους και μοιάζουν με τον ήχο που κάνει το αλάτι όταν το ρίχνουμε στη φωτιά ή με τον ήχο που κάνει μια τρίχα κοντά στο αυτί μας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ένδειξη σοβαρού κρυολογήματος.
  2. Συριγμός: Αν κατά την αναπνοή ο ήχος που δημιουργείται μοιάζει με ελαφρύ σφύριγμα, τότε αυτό δηλώνει στένωση στους βρόγχους (γνωστό και ως βρογχόσπασμο), εμφανίζεται συνήθως σε όσους πάσχουν από άσθμα. Είναι αρκετά γνωστοί ήχοι και θα τους διακρίνετε γιατί ακούγονται σαν ελαφρύ νιαούρισμα γάτας.

Παθήσεις που δημιουργούν τα ακροαστικά

Τα ακροαστικά είναι τα πρώτα συμπτώματα σε παθήσεις του αναπνευστικού, που περιλαμβάνουν λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, μέχρι και πνευμονία.

Υπάρχουν 2 κατηγορίες λοιμώξεων του αναπνευστικού:

Λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού

Εδώ ανήκουν όσες παθήσεις αφορούν το λάρυγγα, το φάρυγγα, την τραχεία και τις αμυγδαλές.

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι:

  • Λαρυγγίτιδα
  • Φαρυγγίτιδα
  • Γρίπη
  • Ιγμορίτιδα
  • Τραχειοβρογχίτιδα
  • Ωτίτιδα
  • Αμυγδαλίτιδα

Οι λοιμώξεις αυτές, είναι συνήθως ιογενείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κλινική κατάσταση κρίνεται γενικά καλή, με πιο «δυνατό» σύμπτωμα των υψηλό πυρετό. Συνήθως ο ασθενείς έχει όρεξη για φαγητό και δύναται να συνεχίσει κάποιες καθημερινές του δραστηριότητες.

Στις ιογενείς λοιμώξεις δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και το νόσημα υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες. Η πιο καλή λύση είναι η ξεκούραση και η κατανάλωση υγρών. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων

Μάθετε πως να αντιμετωπίστε το κρυολόγημα με γιατροσόφια και βότανα, για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως βήχας, ρινική συμφόρηση και συνάχι.

Λοιμώξεις του κατωτέρου αναπνευστικού

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα νοσήματα που αφορούν τους πνεύμονες και προκαλούν πιο σοβαρές, ασθένειες όπως η πνευμονία. Συνήθως οφείλονται σε βακτήρια (βακτηριδιακές λοιμώξεις) και στις περισσότερες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση τους στο νοσοκομείο. Στις βακτηριδιακές λοιμώξεις εμφανίζεται μεγάλη αδυναμία του ασθενούς και χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση και ύπνο, ενώ αποκτά χλωμό χρώμα δέρματος.

Στις βακτηριδιακές λοιμώξεις και μόνο, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων και πάντοτε ύστερα από υπόδειξη ιατρού.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η καλύτερη συνταγή για να βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα ακροαστικά μόλις αντιληφθείτε τα πρώτα συμπτώματα, είναι η σπιτική συνταγή της γιαγιάς. Φυσικά, εννοούμε τη γνωστή σε όλους σούπα.

Φτιάξτε μόνοι σας νόστιμη σούπα που προστατεύει από το κρυολόγημα.

Τα ακροαστικά ευρήματα κατά την ακρόαση του θώρακος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κλινικής εξέτασης από ειδικό. Επειδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η έννοια χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο, καλό είναι να ζητείτε διευκρινήσεις από το γιατρό, για να σας κατευθυνθεί σωστά στην αντιμετώπιση της πάθησης που τα προκάλεσε και να σας ενημερώσει για τη σοβαρότητα της παθολογικής σας κατάστασης.