Φτιάξτε εύκολα και απλά, άλμη για να αποθηκεύσετε τη φέτα και τα τουρσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις περισσότερες φορές αγοράζουμε μια μικρή ποσότητα φέτας ώστε να προλάβουμε να τη φάμε και να μη χαλάσει. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες το τυρί φέτα αρχίζει και κιτρινίζει αν δεν είναι τοποθετημένο μέσα σε άλμη, η οποία το συντηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κιτρινίσει και φυσικά χωρίς να μουχλιάσει.

Υπάρχει πάντοτε η εύκολη λύση να πάτε και να αγοράσετε μόνοι σας από το σούπερ μάρκετ μερικά γραμμάρια άλμης, όμως αν μπορείτε εύκολα και απλά να τη φτιάξετε μόνοι σας και μάλιστα σε ελάχιστα λεπτά, γιατί να μην το κάνετε και να γλυτώσετε τα χρήματα (αυτά τα ελάχιστα) που θα δαπανούσατε για την αγορά της;

Ας δούμε πως γίνετε να φτιάξετε μόνοι σας άλμη

Χρειάζεστε μόνο 2 υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι:

  • 1 Λίτρο νερό
  • 4 Κουταλιές της σούπας αλάτι.

Οδηγίες:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το νερό με τις 4 κουταλιές αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το νερό να απορροφήσει εντελώς το αλάτικαι να λιώσει.

Εδώ είναι το σημαντικότερο μέρος της συνταγής, αφού είναι ένα εκπληκτικό τέχνασμα που θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε αν η άλμη μας είναι έτοιμη προς χρήση. Βάζουμε ένα αυγό μέσα στο αλατόνερο για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμη ή χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο αλάτι. Η ιδανική αντιστοιχία είναι να πετύχουμε το αυγό να προεξέχει κατά 1/4.

Αν έχει βουλιάξει παραπάνω από 1/4 τότε πρέπει να συμπληρώσουμε με αλάτι, αν είναι λιγότερο τότε προσθέτουμε νερό για να το εξισορροπήσουμε. Με αυτά τα δυο υλικά και με το φοβερό «τέχνασμα του αυγού» μπορούμε να καταλάβουμε και να είμαστε σίγουροι, ότι η άλμη έχει την κατάλληλη ισορροπία νερού και αλατιού.

Φτιάχνουμε άλμη με προσθήκη γάλακτος για τυρί φέτα

Εναλλακτική άλμη με γάλα, λίγο διαφορετική όμως το ίδιο αποτελεσματική στη συντήρηση της φέτας.

Θα χρειαστείτε:

  • 5 ποτήρια νερό
  • 1/2 ποτήρι αλάτι
  • 1 ποτήρι γαλα

Οδηγίες:

Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα να βράσουν ελαφρώς και μετά απλώς περιμένετε να κρυώσει. Η άλμη είναι έτοιμη προς χρήση, βάλτε στο μπολ που φυλάτε τη φέτα. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως μπορείτε να την κρατήσετε μέχρι και 3 μήνες. Ανάλογα με τη χωρητικότητα του δοχείου που χρησιμοποιείτε προσαρμόστε την ποσότητα των υλικών. Ο υπολογισμός που έχουμε κάνει εμείς, είναι αρκετός για δοχείο 1.5 λίτρου.

Έτοιμη σε λίγα μόνο λεπτά χωρίς καθόλου κόπο και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τη φέτα, τις ελιές ακόμη και για να φτιάξετε τουρσιά.