Ίσως κάποιοι δε γνωρίζετε τους κινδύνους που κρύβει ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη. Μερικοί μπορεί να έχετε ακούσει σχετικά με το θέμα και να έχετε «τρομοκρατηθεί». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαβήτης μπορεί (και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες) να αυξήσει τις δυσμορφίες του εμβρύου.

Αν και υπάρχουν ορισμένα σημαντικά θέματα για όσες είναι εγκυμονούσες και πάσχουν από διαβήτη. Παρόλα αυτά με προσωπική σκληρή δουλειά και αρκετή φροντίδα από τα άτομα γύρω σας, θα μπορέσετε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη και να αποκτήσετε ένα υγιέστατο βρέφος.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε παιδιά, μπορείτε να επισκεφθείτε κλινικές που δίνουν συμβουλές στο τι να προσέξετε πριν την εγκυμοσύνη. Θα σας παροτρύνουν να κάνετε όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό ή αν εμπίπτετε σε περιπτώσεις που χρίζουν παρακολούθησης και ιδιαίτερης προσοχής.

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Γενικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια, που εμφανίζει συγκεκριμένες επιπτώσεις κατά την εγκυμοσύνη. Όπως εξηγεί ο Jacques Lepercq, καθηγητής γυναικολόγος – μαιευτήρας στη Γαλλία. «Οι γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις αγνοούν τις δυσμορφίες που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης και ακόμα αγνοούν ότι χρειάζεται βαριά θεραπεία πριν τη σύλληψη». Επισημαίνει επίσης πως όλες οι γυναίκες που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο, πρέπει πριν τη σύλληψη του παιδιού να ακολουθήσουν δυο βασικούς κανόνες:

  1. Να συμβουλευτούν το γιατρό πριν πάρουν την απόφαση να αποκτήσουν παιδί. Ώστε να τους συμβουλέψει σωστά και να τους καθοδηγήσει στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.
  2. Σε δεύτερο στάδιο να προγραμματίσουν τη σύλληψη.

Οι δυσμορφίες των γεννήσεων από διαβητικές γυναίκες πλησιάζουν το 1%. Ενώ στο σύνολο τους οι εκ γενετής δυσμορφίες, δεν υπερβαίνουν το 3%. Όσες πάσχουν από την παιδική τους ηλικία, με διαβήτη τύπου 1, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ινσουλίνη. Όμως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των γυναικών αγνοούν τους κινδύνους που κρύβει η νόσος και εκεί παίζει σημαντικό ρόλο η σωστή πληροφόρηση και συμβουλή του θεράποντος ιατρού. Υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαία, ακόμα και η αλλαγή της θεραπείας. Ενώ υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αποκτήσουν παχύσαρκο παιδί.

Οι συμβουλές αυτές ισχύουν και στις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι έχουν ακόμα περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκο παιδί.

Αν πάσχετε και εσείς από τη ασθένεια, καλό είναι να ενημερωθείτε άμεσα για τους κινδύνους που κρύβει στην εγκυμοσύνη. Έτσι θα μπορέσετε να κάνετε τα απαραίτητα βήματα και να μηδενίσετε τα ποσοστά κινδύνου που μπορεί να διατρέχει το έμβρυο. Καθώς επίσης, θα μπορέσετε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη. Φυσικά ο προσωπικός σας γιατρός πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και είναι ο μόνος που μπορεί να σας πληροφορήσει και να συμβουλέψει σωστά σχετικά με το θέμα.