Όταν αναφερόμαστε σε επεξεργασμένες τροφές εννοούμε τα τηγανιτά, τις κατεψυγμένες πατάτες, αλλαντικά, πίτσες και γενικώς προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιου του Michigan επιβεβαίωσε μια υποψία που υπάρχει στους περισσότερους, σχετικά με το κατά πόσο οι επεξεργασμένες τροφές μπορούν αν προκαλέσουν εθισμό. Η μελέτη εξέτασε κυρίως τις αυτές που ευθύνονται για εθιστικές συμπεριφορές σε παχύσαρκα άτομα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι επεξεργασμένες τροφές όπως η σοκολάτα, η πίτσα και οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η δρ. Ashley Gearhardt καθηγήτρια ψυχολογίας «Παραμένει άγνωστο αν οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν εθισμό.  Όμως γνωρίζουμε ότι, αυτές που δεν περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή δεν υπάρχει προσθήκη λίπους δεν έχουν εθιστική συμπεριφορά». Τέτοιες είναι ο σολομός, το καστανό ρύζι κλπ.

Τα άτομα που έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος και εμφανίζουν συμπτώματα διατροφικού εθισμού, εμφάνισαν μεγαλύτερα προβλήματα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως είναι πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες ιδιότητες αυτών των φαγητών, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν οι ερευνητές.

Μερικές ιδιότητες σε ορισμένα φαγητά, σχετίζονται με εθιστική συμπεριφορά και αυτό θα έπρεπε να επηρεάσει τις διατροφικές οδηγίες και να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για τις εν λόγω τροφές σε σχέση με την κατανάλωση τους από παιδιά, δήλωσε ο δρ. Schulte

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ένα αρχικό στάδιο για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις ιδιότητες συγκεκριμένων τροφίμων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό. Σε δεύτερο στάδιο μπορεί να επιφέρει ακόμα και αλλαγή στον τρόπο καταπολέμησης της παχυσαρκίας, το οποίο δε μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά, με τη μη κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών. Ίσως να είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μεθόδων που χρησιμοποιούμε συνήθως για να κόψουμε το τσιγάρο, την κατάχρηση του αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Τέλος οι ερευνητές ανέφερα πως στο μέλλον οι έρευνες θα εξετάσουν κατά πόσο κάποιες από αυτές που προκαλούν εξάρτηση, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και να επιφέρουν μεταβολές στη συμπεριφορά του ατόμου, κάτι που συμβαίνει με εθιστικές ουσίες όπως τα ναρκωτικά.