Όταν αναφερόμαστε στη μενθόλη μιλάμε για μια ουσία που ανήκει στα τερπενοειδή και αποτελεί το βασικό συστατικό της μέντας, του δυόσμου και των συναφών βοτάνων. Στη μενθόλη οφείλεται το χαρακτηριστικό άρωμα και η «δροσερή» αίσθηση που αφήνει η μέντα και ο δυόσμος, αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται από πολλούς σεφ σε φαγητά ως μυρωδικά, αλλά ακόμα και σε προϊόντα όπως οι οδοντόκρεμες, το στοματικό διάλυμα, τσίχλες κλπ. για να παρέχουν τα πλούσια αρώματα τους.

Ιδιότητες της μενθόλης

Η μενθόλη διαλύεται δύσκολα στο νερό, όμως είναι ευδιάλυτη στην αλκοόλη. Μπορεί να δράσει ως αποσυμφορητικό, ρευστοποιώντας της εκκρίσεις βλέννας και να ανακουφίσει από το  κρυολόγημα. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει αντιβακτηριδιακές και αντιΐκές ιδιότητες, δρώντας ως αναλγητικό. Εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα από αιθέρια έλαια μέντας μπορεί να σας παρέχει ανακούφιση από πονοκεφάλους. Επίσης θεωρείται αντικνησμώδες πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φαγούρα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί συμβάλλει κατά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως φούσκωμα στο στομάχι, διάρροια και κράμπες. Αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τοξικότητας, ακόμη έχουν παρατηρηθεί ότι έχει αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αφού μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα που σαν αποτέλεσμα θα έχει την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου δημιουργώντας καούρα.

Εφαρμογές για τη μέντα και τη μενθόλη

Συμβάλλει στη θεραπεία της βρογχίτιδας και σε παθήσεις του ανωτέρου αναπνευστικού. Αν πάσχετε από κρυολόγημα ή βήχα, τότε οι εισπνοές με μενθόλη θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.
Ενδείκνυται ακόμα και για πόνους στο στομάχι, καταπραΰνει από σπασμούς και βοηθά κατά των πετρών της χοληδόχου κύστεως, είναι επίσης ιδανική για να «ανοίξει» την όρεξη (γιαυτό οι μάγειρες τη λατρεύουν).
Μπορεί να μας χαλαρώσει από υπερένταση, στρες και όπως προαναφέραμε δρα αναλγητικά για πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Χρησιμοποιείται σε προϊόντα και αλοιφές τοπικής εφαρμογής για πόνους αρθρώσεων και μυών, λόγω της αναλγητικής της δράσης μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές αλλά και του ευχάριστου αρώματος που αναδύει.