Μπορεί ο ντοματοχυμός να μας προστατέψει από τον καρκίνο του μαστού;

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές μπορεί. Ένα ποτήρι ντοματοχυμο, καθημερινά, αυξάνει την παραγωγή συγκεκριμένης ορμόνης, λειτουργώντας προστατευτικά και συμβάλλοντας στη μείωση πιθανότητας των γυναικών, να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.

Τι αναφέρουν οι έρευνες

Ας πάρουμε όμως τα πράγμα με τη σειρά. Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι γυναίκες που έτρωγαν αρκετή ποσότητα ντομάτας σε καθημερινή βάση, εμφάνισαν αύξηση παραγωγής συγκεκριμένης ορμόνης που μπορεί και συμβάλλει στην προστασία καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Όπως αναφέρει δημοσίευση της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Τα αποτελέσματα των ερευνών (σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν οι ερευνητές), έδειξαν ότι: «Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα από την κατανάλωση της ντομάτας. Ακόμα και αν είναι για μικρό χρονικό διάστημα. Η αύξηση λήψης της με διαφόρους τρόπους, όπως ο ντοματοχυμός και άλλα προϊόντα που παράγονται από αυτή, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού».

Από τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey της Αμερικής. Φαίνεται πως η ποσότητα ενός ποτηριού ντοματοχυμό, είναι αρκετή για να παράσχει την κατάλληλη δόση λυκοπενίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός σε καθημερινή βάση. Το λυκοπένιο είναι ουσία που έχει ευεργετικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Είναι αυτή που χαρίζει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Ενώ θεωρείται ιδανική ακόμα και στην προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη.

Η περιεκτικότητα που περιέχεται σε ένα μόνο ποτήρι ντοματοχυμό: Αυξάνει μέχρι και 9% τα επίπεδα της ορμόνης που ονομάζεται αδιπονεκτίνη. Ουσία που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του λίπους και συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Δυο γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής καρκίνου του μαστού. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές υπήρχε περισσότερη αύξηση της ορμόνης σε πιο αδύνατες γυναίκες. Όλα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το λυκοπένιο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Μάλιστα σε προηγούμενες μελέτες υπήρχαν δείγματα πως μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.