Αν είστε αρκετά θυμώδεις τύπος και σε προχωρημένη ηλικία. Τότε οι πληροφορίες που ακολουθούν σας ενδιαφέρουν γιατί μπορεί να σας γλυτώσουν από μεγάλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ερευνητικό κέντρο της Αυστραλίας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος μέσα στο πρώτο δίωρο, μετά από έντονο ξέσπασμα θυμού. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι πιθανότητες εμφάνισης, αυξάνονται κατά 8 φορές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου και Βασιλικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ. Δημοσίευσαν στο περιοδικό «European Heart Journal», τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησαν σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία και το ξέσπασμα έντονου θυμού. Με τη βοήθεια στεφανιαίας αγγειογραφίας, μελετήθηκαν 687 ασθενείς που εισήχθησαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο λόγω πιθανού εμφράγματος.

Τα ευρήματα της έρευνας

Έδειξαν ότι, ένα συνηθισμένο επεισόδιο θυμού δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης εμφράγματος. Όταν όμως πρόκειται για ασυνήθιστα έντονο ξέσπασμα, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται τουλάχιστον 8 φορές. Αυτό διαπιστώθηκε από την αγγειογραφία, όπου παρατηρήθηκε «μπλοκάρισμα» των στεφανιαίων αρτηριών.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από έρευνες που συγκλίνουν στα ίδια αποτελέσματα και φαίνεται ότι ο έντονος θυμός μπορεί να ευθύνεται για πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι, το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει ανάλογα προβλήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη μετά από επεισόδιο έντονου άγχους ο κίνδυνος αυξάνετε μέχρι 9 φορές μέσα σε διάστημα 2 ωρών. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Τόμας Μπάκλεϊ, ανέφεραν μια σειρά από παράγοντες που ευθύνονται για έντονο θυμό. Με κυριότερο τον διαπληκτισμό με άλλα μέλη της οικογένειας, με συναδέλφους, ακόμα και με φίλους. Τα πιο επικίνδυνα επεισόδια, είναι το ξέσπασμα με μέλη της οικογένειας και συναδέλφους.

Ο δρ. Τόμας Μπάκλεϊ, αναφέρει επίσης πως ο κίνδυνος αυξάνεται μετά από έντονο επεισόδιο τσακωμού και «νεύρων». Αφού επιταχύνεται η λειτουργία της καρδιάς και αυξάνεται η πίεση. Σε περιπτώσεις που υπάρχει ήδη στένωση της αρτηρίας, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και επιβαρυντικό.  Τέλος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα, τα πιο θυμώδη άτομα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση συχνά και να σταματήσουν το κάπνισμα.

Συνοψίζοντας…

Αντιλαμβάνεται ο καθένας, πως είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξετε συνήθειες και να είστε πιο ήρεμοι (ειδικά όσοι είναι αρκετά ευέξαπτοι και οξύθυμοι). Αν όμως το πάρετε απόφαση, με αρκετή υπομονή και με τη πάροδο του χρόνο, θα καταφέρετε να ελαττώσετε τα επεισόδια θυμού. Πιστεύουμε αξίζει το κόπο να προσπαθήσετε και να ξεκινήσετε από σήμερα κιόλας.

Είμαστε σίγουροι, πως σε ένα χρόνο θα έχετε σημαντικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό – μην το ξεχνάτε – γιαυτό συνεχίστε να φροντίζετε και να προσέχετε τον εαυτό σας.