Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα που συστήνει ο γιατρός ή ο διατροφολόγος όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη λόγω έλλειψης βιταμινών στον οργανισμό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνετε πολυβιταμίνες μόνοι σας χωρίς να έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, διότι μπορεί να επιβαρύνετε όργανα του σώματος όπως το συκώτι ή τα νεφρά. Φυσικά δε μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, που πρέπει να είναι και το πρώτο σας μέλημα.

Πολυβιταμίνες – συμπληρώματα και παιδί

Αφού είδαμε μερικές γενικές αλλά χρήσιμες πληροφορίες για τα συμπληρώματα πολυβιταμίνης, ας πάμε να αναλύσουμε τι συμβαίνει με τα παιδιά όσον αφορά τη λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται κατά πόσο μπορεί το παιδί τους να παίρνει συμπληρώματα πολυβιταμινών όταν δεν γίνεται αρκετή λήψη των θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής.

Αυτά που αναφέραμε στην εισαγωγή του άρθρου ισχύουν και για τα παιδιά μας, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα παιδί. Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε εσείς για αυτά μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά ώστε να παίρνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που τόσο έχουν ανάγκη. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει ανεπαρκείς κατανάλωση τέτοιον τροφίμων, τότε μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τους χορηγήσετε πολυβιταμίνες, αφού πρώτα έρθετε σε επαφή με το γιατρό σας.

Μπορεί να χορηγηθούν επίσης σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη αυξημένης λήψης θρεπτικών συστατικών, όπως παραδείγματος χάριν σε περιπτώσεις παθολογικών παθήσεων ή μειωμένης απορρόφησης από τον οργανισμό μέσω της διατροφής. Χορηγούνται πάντοτε μετά από συνεννόηση με το γιατρό, καθώς οι υπερβολικές δόσεις βιταμινών A, D, K, E και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο και ψευδάργυρο μπορεί να γίνουν τοξικές.

Για να έχει το παιδί σας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή φροντίστε να καταναλώνει 3 γεύματα ημερησίως, να υπάρχει αρκετή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και σωστή κατανάλωση σε ψάρι και κρέας, πολύ σημαντικά είναι και τα όσπρια που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο μενού τουλάχιστον 2 φορές. Αν ακολουθήσετε αυτές τις γενικές γραμμές που είναι αρκετά απλές στην εφαρμογή τους, τότε σίγουρα δε θα υπάρχει ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων.

Πάντοτε να έχετε ως στόχο μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που θα προσφέρει στα παιδιά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να έχουν σωστή ανάπτυξη.