Πόσες φορές μας έχει πιάσει καούρα μετά από ένα πλούσιο γεύμα, γεμάτο με λιπαρά;
Τίποτα δε μπορεί να καταστρέψει ένα ευχάριστο γεύμα, όσο μια οδυνηρή αίσθηση καούρας. Όσες φορές και αν το ρίξαμε έξω, φάγαμε λιγάκι παραπάνω και στη συνέχεια πήγαμε να ξαπλώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάντα μας πιάνει καούρα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός είναι ο πιο συχνός λόγος που νιώθουμε αυτή την ενόχληση στο στομάχι.

Οι καούρες είναι καυστικός πόνος, που προέρχεται συνήθως από παλινδρόμηση. Με τον όρο αυτόν, εννοούμε τον πόνο που ξεκινά από το στομάχι, ανεβαίνει στο στήθος και ενίοτε φτάνει μέχρι το λαιμό, δημιουργώντας «ξινίλα» στον οισοφάγο.

Πως να καταπολεμήσετε το αίσθημα καούρας

Είτε έχετε στο πιάτο ποικιλία από πικάντικα φαγητά, είτε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, με τις φυσικές θεραπείες που ακολουθούν θα καταπραΰνετε το αίσθημα καούρας.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε σε ποτήρι, χυμό από μισό λεμόνι και 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Ανακατεύετε και πίνετε, αυτό θα σας ανακουφίσει προσωρινά.

Αν ο χυμός λεμονιού είναι πολύ ξινός και δεν σας αρέσει η γεύση του, χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά, χυμό πορτοκαλιού ή ακόμα και νερό.

Αντιμετωπίστε την καούρα με τσίχλα

τσίχλα μενθόλη

Η τσίχλα εκτός από την εξάλειψη της κακοσμία του στόματος από τροφές, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια κλπ. Μπορεί σύμφωνα με έρευνες να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της καούρας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Dental Research», αναφέρει ότι: «Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νιώθουν ανακούφιση από τα συμπτώματα όταν μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά το γεύμα.  Όπως αναφέρει η συντάκτης της μελέτης  Rebecca Moazzez (λέκτορας στο τμήμα επανορθωτικής οδοντιατρικής στο King College του λονδίνου), η τσίχλα διεγείρει τη ροή του σιέλου και βοηθά με την κατάποση να καθαρίζονται πιο γρήγορα και να αποβάλλονται από το σώμα οξέα που δημιουργούν τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Μαγειρική σόδα

Το διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα), λειτουργεί αποτελεσματικά στους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από καούρα. Όπως αναφέρει η δρ. Jacqueline Wolf αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ιατρικής του Χάρβαρντ και της Ιατρικής σχολής του «Beth Israel Deaconess Medical Center». Αυτό συμβαίνει διότι ουσίες που περιέχονται στη μαγειρική σόδα, βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου. Η δρ. Wolf που είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γυναικείος οδηγός για ένα υγιές στομάχι», συνιστά την κατάποση ενός ποτηριού με νερό αναμεμειγμένο  με 1/2 ή 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.

Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση σε περιπτώσεις που εμφανίζουν πιο συχνά καούρες. Διότι είναι πλούσια σε άλατα και θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία και οίδημα.

Γλυκόριζα

γλυκόριζα

Φυσικά τα βότανα πάντα θα μας δίνουν τη λύση σε θέματα υγείας, αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν και οι έρευνες είναι περιορισμένες, από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται πως η γλυκόριζα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καούρας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η δρ. Susan Blum ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Blum της Νέας Υόρκης. «Το στομάχι είναι γεμάτο οξέα την ώρα που τα συμπτώματα είναι σε έξαρση. Αυτός είναι ο λόγος που τα αντιόξινα δεν δίνουν λύση». Αντ’ αυτού συνεχίζει, η γλυκόριζα έχει φυσικές επουλωτικές ιδιότητες του στομάχου. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική κατανάλωση του βοτάνου γιατί μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, όπως η υπέρταση. Γιαυτό προτιμήστε την DGL γλυκόριζα (που δεν περιέχει το επικίνδυνο γλυκορριζικό οξύ). Η δρ. Blum προτείνει να μασήσετε δισκία από DGL γλυκόριζα πριν από κάθε γεύμα. Θα τα βρείτε σε καταστήματα διατροφής και φαρμακεία.

Το «θαύμα» της αλόης είναι κατάλληλο για την καούρα

τζελ aloe vera

Η αλόη είναι ένα φυτό που συνήθως χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει από εγκαύματα. Όμως σύμφωνα με το δρ. Victor Sierpina καθηγητή ιατρικής του πανεπιστημίου του Τέξας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει από καούρα στο στομάχι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χυμός της αλόης μειώνει τις φλεγμονές στον οισοφάγο και το στομάχι. Συστήνει επίσης την κατανάλωση 1/2 φλιτζανιού πριν από τα γεύματα  και προειδοποιεί ότι ο χυμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό. Γιαυτό αναζητήστε συσκευασίες που αναφέρουν ότι η καθαρτική ουσία της αλόης έχει αφαιρεθεί.

Φτελιά

βότανα φτελιά

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τη φτελιά, αυτό το βότανο χρησιμοποιείται για αιώνες στη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης. Το εκχύλισμα της, πυκνώνει το στρώμα της βλέννας εσωτερικά στο στομάχι, αναφέρει η δρ. Blum και δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό φράγμα εναντίων των επιβλαβών οξέων.

Η δρ. Sierpina λέει ότι: «Μπορεί να προσφέρει μια προστατευτική επίστρωση στον ιστό του στομάχου. Ο σωστός τρόπος κατανάλωσης, είναι να αναμείξετε 2 κουταλιές της σούπας από το βότανο, μαζί με ένα ποτήρι νερό, πίνετε μετά τα γεύματα και πριν από τον ύπνο».

Η κατανάλωση των βοτάνων πρέπει να έχει πάντοτε την έγκριση γιατρού. Γιαυτό σε κάθε πάθηση, πρέπει να συμβουλεύεστε πρώτα το θεράπων ιατρό σας.