Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν δυσανεξία, η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί από διαφορετικά φαγητά, ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. Μερικές τροφές μπορεί να είναι βλαβερές για συγκεκριμένα άτομα, ενώ σε άλλους να λειτουργούν ευεργετικά. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τι είναι η δυσανεξία, πως, που και σε ποιους προκαλείται, τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να προσέξετε;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 40% – 50% του πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος τροφικής δυσανεξίας. Στο σύνολο αυτών, το 85% δεν το γνωρίζει και συνεχίζει να καταναλώνει τροφές που είναι ακατάλληλες για τον οργανισμό του.

Φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν δυσανεξία, ανήκουν στο γυναικείο πληθυσμό και υπολογίζεται ότι αυτό συμβαίνει λόγω ορμονικών διαταραχών.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Τι γνωρίζουμε για τη δυσανεξία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία έχουν χαθεί από τον οργανισμό ορισμένα ένζυμα που είναι απαραίτητα στην πέψη συγκεκριμένων τροφίμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που τόσο έχει ανάγκη ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση.

Η τροφική δυσανεξία ή αλλιώς «μη ανεκτικότητα σε τροφές», χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις του οργανισμού σε τοξικά ερεθίσματα που προκαλούνται ύστερα από κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και δημιουργούν δυσκολία στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Γιαυτό ο οργανισμός αντιδρά και ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς ώστε να «αντιμετωπίσει» την τροφή που θεωρεί ως τοξική και επικίνδυνη.

Πως προκαλείται

Η πιο συχνές περιπτώσεις είναι η δυσανεξία στη γλουτένη. Δημιουργείται από τροφές όπως ψωμί, ζυμαρικά, γλυκά κ.α. Από τη λακτόζη, μια ουσία που περιέχεται στο γάλα και γενικώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια ακόμη περίπτωση, είναι να προκληθεί από φρουκτόζη. Θα το αντιληφθείτε μόλις συνειδητοποιήσετε ότι δυσκολεύεστε να χωνέψετε φρούτα και λαχανικά.

Μάθετε πως προκαλείτε από τη γλουτένη.

Δεν παίζει κανέναν ρόλο η ηλικία του ατόμου, αφού μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και να αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Η διατροφικές μας συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο. Η προσθήκη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια (σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα είδη), σε συντηρητικά και χημικές ουσίες. Επιβαρύνουν κατά πολύ την υγεία επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό ακόμα και το πεπτικό σύστημα. Ο συνδυασμός αυτών και η αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κ.λ.π στα λαχανικά που φτάνουν στο τραπέζι μας, έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη λήψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Δημιουργώντας παθήσεις και φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα και παρουσιάζοντας δυσκολία στην απορρόφηση και αφομοίωση συγκεκριμένων τροφίμων. Αυτές εν συνεχεία, χαρακτηρίζονται από τον οργανισμό ως «εχθροί του σώματος», προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τροφική δυσανεξία.

Πως θα αντιληφθείτε ποιες τροφές σας επηρεάζουν

Υπάρχει ειδική εξέταση που βρίσκει τις τροφές που σας επηρεάζουν. Γίνεται με λήψη μικρής ποσότητας αίματος και ελέγχει 51 τροφές της καθημερινής σας διατροφής. Άρα, μια απλή εξέταση μπορεί να σας δόση ακριβές, ασφαλές και αναλυτικά αποτελέσματα σε σχέση με τις τροφές που καταναλώνετε καθημερινά.

Συμπτώματα:

 • Ναυτία ή αποκρουστικότητα σε ορισμένες τροφές
 • Σπασμοί ή πόνοι στο υπογάστριο
 • Δυσπεψία μετά το φαγητό
 • Αίσθηση αδυναμίας
 • Χρόνια κόπωση
 • Εφίδρωση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Φούσκωμα
 • Χρόνιος βήχας
 • Πονοκέφαλοι
 • Ιγμορίτιδα
 • Διάρροια
 • Κολικοί
 • Αϋπνία
 • Άφθες

Μπορεί διαβάζοντας το συμπτώματα να διαπιστώσετε ότι ταιριάζουν «γάντι» στη δική σας περίπτωση. Σίγουρα θα πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις πριν καταλήξετε, διότι τα ίδια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθήσεις, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, του γαστρεντερικού σωλήνα ακόμα και σε ψυχικές παθήσεις.