Οι περισσότεροι  γνωρίζουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για την πάπρικα. Ξέρουμε ότι πρόκειται για πιπεριά που υπάρχει σε γλυκιά και καυτερή γεύση, η οποία χρησιμοποιείται στα φαγητά αυτούσια ή ως μπαχαρικό. Στο σημερινό μας άρθρο θα εμβαθύνουμε περισσότερο στις ιδιότητες και τα μυστικά της συντήρησης αυτού του πασίγνωστου μπαχαρικού.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα δεν υστερεί σε γεύση. Περιέχει μόλις 19 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας και μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα. Το μπαχαρικό δημιουργείται από την κόκκινη πιπεριά Capsicum annuum και φτάνει στο τραπέζι μας σε μορφή σκόνης. Μπορεί να έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε θερμίδες, παρέχει όμως πλούσια οφέλη λόγω της περιεκτικότητας του σε καροτενοειδή. Ουσίες που περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και σίδηρο.

Ήρθε στην Ευρώπη και διαδόθηκε μέσω του εμπορίου στην Ασία και την Αφρική, αρκετούς αιώνες πριν, από τις χώρες της Ισπανίας και Πορτογαλίας. Στις μέρες καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ειδικά στην Ευρώπη έχει την τιμητική της σε χώρες όπως Σερβία, Ισπανία, Ουγγαρία και φυσικά συνεχίζεται η καλλιέργεια σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Θρεπτικά οφέλη της πάπρικας

Έχει πλούσια περιεκτικότητα σε:

  • Βιταμίνη Α
  • Καροτενοειδή (που της παρέχει το έντονο κόκκινο χρώμα)
  • Λουτεΐνη
  • Ζεαξανθίνη (Συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης)
  • Βιταμίνη Ε (είναι αντιοξειδωτικό που βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος και καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων)
  • Σίδηρο

Τα μυστικά της συντήρησης

Τα μπαχαρικά δίνουν άρωμα και γεύση στα φαγητά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε συνδυασμούς, είτε το καθένα ξεχωριστά, στα φαγητά. Ανάλογα τι πρόκειται να μαγειρέψετε υπάρχει και ο κατάλληλος συνδυασμός. Εδώ και καιρό έχουμε ανοίξει την ενότητα με τα μπαχαρικά και συγκεκριμένα ποιοι συνδυασμοί ταιριάζουν ανάλογα με το φαγητό που θα ετοιμάσουμε. Σήμερα θα δούμε για την πάπρικα και πώς να τη συντηρήσουμε για περισσότερο καιρό.

Μπορεί να έχετε διαπιστώσει πως τα μπαχαρικά αντέχουν στο ντουλάπι για μήνες ολόκληρους και πολλά χρόνια. Δε συμβαίνει το ίδιο με την πάπρικα. Πού για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό πρέπει να αποθηκεύσουμε σε μέρος ξερό και δροσερό. Μάλιστα υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να είναι καλύτερα, η αποθήκευση της να γίνει στο ψυγείο. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσει το χρώμα περισσότερο καιρό, αλλά και το ιδιαίτερα γλυκό άρωμα της.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε πως είναι καλύτερο να προμηθεύεστε μικρές ποσότητες. Θα τελειώνει γρήγορα και δε χρειάζεται να τη φυλάξετε σε δοχεία. Δώστε προσοχή σε αυτές τις μικρές και απλές συμβουλές και δεν υπάρχει κίνδυνος (ποτέ ξανά), να πετάξετε την πάπρικα που αγοράσατε.