Με τον όρο γλουτένη αναφερόμαστε στην ουσία που περιέχεται σε πολλές τροφές και προκαλεί δυσανεξία (κοιλιοκάκη). Οφείλεται στη βλαπτική επίδραση που ασκείτε στο βλεννογόνο από μικρά πεπτίδια που έχουν πλούσια περιεκτικότητα γλουταμίνης και περιέχονται στη γλουτένη. Πρόκειται για μείγμα πρωτεϊνών που υπάρχει στο αλεύρι σικάλεως, κριθαριού ή σιταριού. Περιέχεται και στο αλεύρι βρώμης, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Οι τροφές που παράγονται με τα συγκεκριμένα άλευρα, είναι εκείνες που επιβαρύνουν τον οργανισμό, προκαλώντας δυσανεξία στη γλουτένη. Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά, το ψωμί κλπ.

Δυσανεξία στη γλουτένη – Αλλιώς κοιλιοκάκη

Νόσος που έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετά άτομα που έπασχαν από τη συγκεκριμένη πάθηση δεν το γνώριζαν. Η γλουτένη έχει τοξική επίδραση στο λεπτό έντερο προκαλώντας μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, σίδηρο, ιχνοστοιχεία, βιταμινών κ.α.

Οι πάσχοντες χάνουν θρεπτικά συστατικά μέσω διαρροών του εντέρου εμφανίζοντας συμπτώματα όπως πρησμένα πόδια και φούσκωμα στην κοιλιά. Έλλειψη σιδήρου, που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, ελλειψη βιταμινών, κόπωση κ.α. Τα πιο συχνά συμπτώματα εμφάνισης της νόσου είναι το φούσκωμα στην κοιλιά και η δυσπεψία. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ακόμη και καταθλιπτική αντίδραση, αδικαιολόγητη σιδηροπενική αναιμία, όπως επίσης άφθες στο στόμα.

Πως να διαγνώσετε την κοιλιοκάκη!

Χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις αίματος! Αν στα αποτελέσματα υπάρχει κάτι παθολογικό πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση γαστροδωδεκαδακτυλοσκόπησης ώστε με τη βιοψία να υπάρχει τεκμηρίωση της νόσου για να αποκλειστούν τυχόν επιπλοκές. Όπως αναφέραμε η κοιλιοκάκη είναι κληρονομική νόσος (αν και σε μικρό βαθμό), γιαυτό καλό είναι να εξεταστούν οι συγγενείς των ασθενών, ειδικά τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Με τη θεραπεία της κοιλιοκάκης θα ρυθμίσετε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το «αντίδοτο» της νόσου όσων έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση, είναι μια διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη. Ίσως σε αρχικό στάδιο χρειαστεί να αποφεύγεται τελείως η λακτόζη. Μια δύσκολη επιλογή που συχνά χρειάζεται να ακολουθήσετε πιστά για όλη σας τη ζωή. Μπορείτε να βρείτε «ανιχνευτές» γλουτένης (αναζητήστε στο διαδίκτυο για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες, όπως που μπορείτε να το αγοράσετε κ.α.) για να σας βοηθήσουν στην ισορροπημένη διατροφή. Σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα αναγράφεται η περιεκτικότητα γλουτένης. Πάντοτε να κοιτάτε τα συστατικά των ετικετών ώστε να είστε σίγουροι για τις τροφές που καταναλώνετε.