Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, που χρειάζονται περιποίηση και φροντίδα. Η αμέλεια από μέρους μας και οι κλιματικές συνθήκες, τα επηρεάζουν και προκαλούν διάφορες ασθένειες που αν δε δράσουμε έγκαιρα, για να τις καταπολεμήσουμε σε αρχικό στάδιο, μπορεί να γίνουν καταστροφικές για τα φυτά.

Ίσως οι περισσότεροι δεν είμαστε γνώστες των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν και αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει και είναι πλέον αργά για να δράσουμε, με αποτέλεσμα το φυτό να σαπίσει ή να ξεραθεί.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τις ασθένειες που παρουσιάζουν τα φυτά και να τις αντιμετωπίσετε έγκαιρα. Θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε το πρόβλημα νωρίς και θα γνωρίζετε πως να δράσετε άμεσα, προλαμβάνοντας το «κακό» σε αρχικό στάδιο.

Οι ασθένειες συνήθως προκαλούνται από έντομα και ζιζάνια ή μπορεί να προκληθούν από το πότισμα. Η υπερβολική ποσότητα νερού θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να σαπίσει η ρίζα, ενώ η ανεπαρκείς ποσότητα θα τα ξεράνει. Άλλοι λόγοι, είναι το λανθασμένο κλάδεμα, όπου συνήθως κόβουμε υπερβολικά το φυτό. Μπορεί όμως να δημιουργηθούν προβλήματα και από το στρες, όσο και αν ακούγεται παράξενο, ακόμα και τα φυτά στρεσάρονται. Ας πάμε όμως, να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Εμφάνιση μύκητα

Όταν στην ατμόσφαιρα επικρατούν συνθήκες υγρασίας, με μέση θερμοκρασία τους 15 έως 25 βαθμούς, χωρίς να φυσά. Δημιουργούνται μύκητες που επηρεάζει λαχανικά, φρούτα, λουλούδια, θάμνους και δέντρα. Θα το καταλάβετε από το γκρι χρώμα και μοιάζει με χνούδι το οποίο έχει καλύψει σημαντικό μέρος του φυτού. Υπάρχουν τρεις αποχρώσεις που θα πρέπει να σας προβληματίσουν.

αντιμετωπίστε-ασθένειες-στα-φυτά

Γκρι προς καφέ σκούρα απόχρωση ή γκρι προς λευκό ανοιχτόχρωμη απόχρωση. Μόλις δείτε τα συμπτώματα πάνω στα φύλλα πρέπει να δράσετε άμεσα. Αν το αμελήσετε θα προκαλέσει ζημιά μαραίνοντας τα άνθη και δημιουργώντας σήψη στους καρπούς και τη ρίζα, κηλίδες στα φύλλα, έλκος στον βλαστό.

καταπολεμήστε-ασθένειες-στα-φυτά-1

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τους

  • Αγοράστε σπόρους καλής ποιότητας και φυτέψτε σε ηλιόλουστα μέρη την κατάλληλη εποχή.
  • Το λίπασμα πρέπει να επιλέγεται με γνώμονα την ανάλυση του εδάφους.
  • Διατηρήστε το χώμα με αρκετή υγρασία, αποφεύγοντας την υπερβολική συσσώρευση νερού. Διαφορετικά θα δημιουργήστε άλλο πρόβλημα και μπορεί να σαπίσει τη ρίζα.
  • Ποτίζετε πάντοτε κοντά στις ρίζες και με προσοχή για να μη βρέξετε τα φύλλα. Οι κατάλληλες ώρες είναι, νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τις κρύες εποχές του χρόνου το πότισμα πρέπει να γίνεται, τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τη δημιουργία πάγου που καταστρέφει το φυτό.
  • Αποφύγετε την υπερβολική λίπανση και τη βαθιά φύτευση.
  • Αφήστε χώρο ανάμεσα στα φυτά για να μπορέσει να αναπτυχθεί η ρίζα και να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα.
  • Μην τα αγγίζετε όταν έχουν μολυνθεί και είναι βρεγμένα γιατί προκαλείται εξάπλωση των ασθενειών.

Σάπισμα της ρίζας

Πρόκειται για μύκητα που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα λόγω, της μη φυσιολογικής λειτουργίας στις ρίζες. Φροντίστε να μη ρίχνετε υπερβολική ποσότητα νερού και σταματήστε το πότισμα μόλις τα νερά αρχίζουν να λιμνάζουν. Δημιουργήστε τις συνθήκες για σωστή αποστράγγιση εδάφους. Για την αντιμετώπιση του ρίξτε στο χώμα σκόνη από μαλακό πέτρωμα και ψεκάστε με φυσικό εντομοκτόνο που θα φτιάξετε από σκόρδο και νερό.

Ασθένειες στα δέντρα και τα φυτά

Η δημιουργία κηλίδων στα φύλλα, είναι ένδειξη ασθένειας. Δεν έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, χρώμα ή σχήμα και δημιουργούν τρύπες στα φύλλα. Συνήθως προέρχονται από βακτήρια και μύκητες. Ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργούνται από ξηρή ατμόσφαιρα και ποσότητα μαγειρικού άλατος στο χώμα.

Αιτίες: μπορεί να είναι η δημιουργία μυκήτων, βακτηριδίων, χαμηλή θερμοκρασία και ξηρασία.

Το κίτρινο φύλλωμα, δημιουργείται από έντομα ή έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στα φυτά. Αν λοιπόν η κιτρινωπή απόχρωση έχει ακανόνιστο σχήμα και έχει δημιουργηθεί στην επάνω επιφάνεια των φύλλων, τότε δημιουργήθηκε από ακάρεα, μελίγκρα ή διηθητό ιό που προκαλεί μωσαϊκωσιν (συκή). Αν το σχήμα είναι ομοιόμορφο, τότε πιθανόν να πρόκειται περί ελλείψεως θρεπτικών στοιχείων στο χώμα και δεν υπάρχει σημαντική βλάβη.

Όταν πέφτουν τα φύλλα και οι καρποί χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. Κατά πάσα πιθανότητα το φυτό έχει προσβληθεί από παράσιτα, έντομα, μύκητες, υπάρχει έλλειψη ή υπερβολική ποσότητα νερού. Φυτοφάρμακα όπως το θειασβέστιο και το πετρέλαιο μπορεί να δημιουργήσουν καυστική επίδραση και να οδηγήσουν στην πτώση των φύλλων.

Τα εξογκώματα παρουσιάζονται συνήθως στη ρίζα και προκαλούνται από έντομα, σκουλήκια και βακτήρια. Αν προκλήθηκαν σε φύλλα και κλαδιά, οφείλεται σε ερεθισμούς που δημιούργησαν έντομα και μύκητες.

Περονόσπορος, ωϊδία και σήψη των καρπών. Η ωϊδία έχει ακανόνιστη μορφή και δημιουργείται στην επιφάνεια των φύλλων, τους καρπούς και το βλαστό. Το χρώμα της είναι λευκό ή γκρίζο και μοιάζει με χνούδι.

Περιορισμένες κηλίδες με κανονικότερο σχήμα και τις ίδιες αποχρώσεις, ξεχωρίζουν τους περονόσπορους. Εκδηλώνονται κυρίως στην κάτω επιφάνεια του φυλλώματος.

Οι καρποί μπορεί να μολυνθούν από μύκητες που με την πάροδο του χρόνου τους καταστρέφουν. Έχουν ρευστή σύσταση, ενώ οι κηλίδες που δημιουργούν αποκτούν διάφορες αποχρώσεις.

Φυσικά παρασκευάσματα για τις ασθένειες των φυτών

Το γάλα: Είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του μύκητα που δημιουργείται στα φυτά. 2 κουταλιές γάλακτος σε σκόνη είναι αρκετές για να καταπολεμήσουν τους μύκητες στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης της μόλυνσης. Ρίξτε τη σκόνη στο χώμα γύρω από τα φυτά και θα δράσει αποτελεσματικά στην πρόληψη τους.

Νερό και γάλα: Στα κηπευτικά και τα λουλούδια μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα με τα δυο υλικά. Βάλτε ίσες ποσότητες από νερό και γάλα, ανακατέψτε καλά και αδειάστε σε ειδικό δοχείο ψεκασμού. Απλώστε πάνω στα φύλλα των φυτών που έχουν μολυνθεί. Είναι ιδανικό για ντομάτες, τριανταφυλλιές κλπ.

Μαγειρική σόδα: Είναι αποτελεσματικό μυκητοκτόνο, για να το παρασκευάσετε ανακατέψτε 1 κουταλιά σόδα, με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 4 λίτρα νερό. Ψεκάστε τα φυτά και οι μύκητες θα εξαφανιστούν.

Ξύδι: Από ότι φαίνεται, τα συστατικά που χρησιμοποιούμε στη κουζίνα είναι κατάλληλα και για χρήση φυτοφαρμάκων, που εξαφανίζουν τις ασθένειες στα φυτά. Όπως το γάλα και η μαγειρική σόδα, έτσι και το ξύδι συμβάλλει στην θεραπεία των φυτών από διάφορες ασθένειες, όπως περονόσπορου, σκωρίασης κ.α.

Φτιάξτε ένα μείγμα με 1 κουταλιά ξύδι και 1 λίτρο νερό, ανακατέψτε καλά και μεταφέρετε σε ειδικό δοχείο. Ψεκάστε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια.

Κανέλα: Απλώστε 1 κουταλάκι στο έδαφος και προστατέψετε τη σπορά από μυκητολογικές προσβολές.

Καυτερή πιπεριά: Ψιλοκόβουμε 5 πιπεριές και προσθέτουμε σε μπολ μαζί με 1 λίτρο νερό. Αφήνουμε μέχρι το επόμενο πρωί και σουρώνουμε το μείγμα. Είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση βλαβερών εντόμων, όπως ακρίδες, βρομούσες κ.α.

Διαβάστε αναλυτικά πως να φτιάξετε βιολογικά φυτοφάρμακα για τον κήπο.

Φροντίδα και περιποίηση

Η γνώση είναι χρήσιμη για να προλάβουμε καταστάσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φυτά. Αφιερώσετε χρόνο για τη φροντίδα και την περιποίηση τους και θα έχουν πλήρη ανθοφορία και βλάστηση συνεχώς. Να θυμάστε ότι, αν τα αμελήσετε ίσως το πρόβλημα δε δημιουργηθεί από μύκητες ή έντομα, αλλά από εσάς τους ίδιους.