Είναι αρκετά δύσκολο για τους νεότερους να γνωρίζουν τα μυστικά των βοτάνων. Πολλές οι ιδιότητες και ακόμα περισσότερες οι ωφέλιμες επιδράσεις για τον οργανισμό. Αυτό κάνει την εξερεύνηση τους μια ολόκληρη επιστήμη που αν συνδυαστεί σωστά μπορεί να μας προσφέρει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Φυσικά σε μια και μόνο ανάρτηση δε γίνεται να περιγράψουμε όλη την γκάμα των θεραπευτικών φυτών της φύσης. Μπορούμε όμως να μάθουμε πως να φτιάχνουμε βάμμα, αλοιφή και λάδια με βότανα, για να συμβάλλουν ως γιατρικά στις παθήσεις που μας ταλαιπωρούν.

Το κάθε ένα έχει τη δική του ξεχωριστή διαδικασία παρασκευής. Δεν είναι δύσκολο κάποιος να το φτιάξει, απλά χρειάζεται υπομονή και ο κατάλληλος χρόνος για να καταφέρετε να έχετε σωστά αποτελέσματα. Με τον καιρό θα έρθει και η εμπειρία.

Φτιάχνουμε με βότανα – Βάμμα

Για να το παρασκευάσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέρος του βοτάνου και να το συνδυάσουμε με αλκοόλη. Η μίξη των 2 συστατικών μας παρέχει τα ενεργά συστατικά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πάθηση που μας απασχολεί. Η σύσταση της αλκοόλης βοηθά στη διατήρηση του βάμματος για αρκετά μεγάλο διάστημα. Η αιθυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται κατά κόρον στα σκευάσματα του εμπορίου. Εμείς για να φτιάξουμε τη σπιτική εκδοχή, θα χρησιμοποιήσουμε βότκα ή ρούμι. Περιέχουν σημαντική ποσότητα αλκοόλης και με τη σωστή αραίωση θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οδηγίες:

Αραιώνουμε τη βότκα: Σε 750ml (1 μπουκάλι βότκα) με 40% περιεκτικότητα αλκοόλ προσθέστε 40ml νερό. Στα βότανα που έχουν έντονη ή δυσάρεστη γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρούμι για να καλύψει τα δυνατά τους αρώματα.

Η αναλογία είναι 1 μέρος φρέσκων βοτάνων, με 5 μέρη αλκοόλ. Σε ένα βάζο τοποθετείτε τα βότανα που έχετε επιλέξει και προσθέτετε την ανάλογη ποσότητα διαλύματος αραιωμένης βότκας.

Σε 1 λίτρο διαλύματος χρειαζόμαστε 200 γραμμάρια αποξηραμένα ή 400 γραμμάρια φρέσκα βότανα.

Κλείνουμε αεροστεγώς το βάζο και διατηρούμε σε μέρος δροσερό για 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Φροντίζοντας να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναποδογυρίζοντας το βάζο. Το δοχείο πρέπει να είναι σκουρόχρωμο και το βάμμα να φυλάσσετε σε μέρος σκιερό και δροσερό. Αυτό γίνεται διότι οι ακτίνες του ηλίου επηρεάζουν τα ενεργά συστατικά του.

Μόλις περάσουν 2 εβδομάδες, σουρώστε το μείγμα σε καθαρό μπουκάλι χρησιμοποιώντας φίλτρο γαλλικού καφέ ή τουλπάνι. Πιέστε καλά τα βότανα μέχρι να στραγγίξουν σωστά. Χρησιμοποιήστε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι που κλείνει αεροστεγώς. Είναι επίσης σημαντικό να βάλτε μια αυτοκόλλητη ετικέτα σε κάθε μπουκάλι.

Δόσολογία:

1 κουταλάκι – 3 φορές την ημέρα είναι ιδανική δοσολογία. Μπορείτε να αραιώσετε με λίγο νερό ή μέλι, για να έχει πιο ευχάριστη γεύση.

Φτιάχνουμε σιρόπι με βότανα

Είναι κατάλληλο για το βήχα, αν προσθέσουμε μέλι έχει ευχάριστη γεύση και είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Φτιάξτε αφέψημα ή έγχυμα για να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων.

 

Οδηγίες:

 • Φτιάξτε το ρόφημα της επιλογής σας, βάλτε σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέστε ίση ποσότητα μελιού ή καστανής ζάχαρης.
 • Φροντίστε να ανακατεύετε όση ώρα είναι στη φωτιά, μέχρι να διαλυθεί το γλυκαντικό. Αμέσως μετά αφαιρείτε από το μάτι της κουζίνας και περιμένετε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Με ένα χωνί τοποθετείτε σε γυάλινο, σκουρόχρωμο μπουκάλι που κλείνει με φελό.
 • Ο φελός θα βοηθήσει στη ζύμωση που συνεχίζει να έχει το σιρόπι, αν χρησιμοποιήσετε βιδωτό καπάκι υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί.

Δοσολογία:

1 – 2 κουταλάκια, τρεις φορές την ημέρα.

Έλαιο βοτάνων

Χρησιμεύει για εξωτερική χρήση κάνοντας μασάζ τοπικά στην περιοχή που έχετε το πρόβλημα. Χωρίζεται σε 2 μεθόδους παρασκευής, τις εν θερμό και εν ψυχρώ. Στην πρώτη μέθοδο τα ιδανικά βότανα είναι το δεντρολίβανο, το σύμφυτο και η στελάρια. Στην εν ψυχρώ χρησιμοποιήστε βαλσαμόχορτο και καλέντουλα.

Οδηγίες για την παρασκευή εν θερμό ελαίου:

 • Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και τοποθετήστε μέσα σε αυτήν μια μικρότερη με ίση ποσότητα βοτάνου και ελαιολάδου. Αφήστε τουλάχιστον 3 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία να θερμανθεί.
 • Στραγγίξτε το μείγμα σε κανάτα χρησιμοποιώντας τουλπάνι, φροντίζοντας να πιέσετε τα βότανα, ώστε να στραγγίξουν όσο το δυνατόν καλύτερα.
 • Μεταφέρετε το μείγμα σε γυάλινα μπουκάλια που κλείνουν αεροστεγώς και αποθηκεύστε σε ηλιόλουστο μέρος.

 

Οδηγίες για την παρασκευή εν ψυχρώ ελαίου

 • Γεμίστε ένα γυάλινο βάζο με βότανο της επιλογής σας, συμπιέστε το καλά και προσθέστε ελαιόλαδο μέχρι να καλύψει όλο το εσωτερικό του δοχείου.
 • Κλείστε το καπάκι και τοποθετήστε σε μέρος ηλιόλουστο για 3 εβδομάδες.
 • Αδειάστε το περιεχόμενο ως έχει σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Στην εν ψυχρώ διαδικασία, θα ήταν χρήσιμο να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία εκ νέου, προσθέτοντας νέα ποσότητα βοτάνου στο έλαιο που έχει ήδη υποστεί έγχυση και μετά να το αποθηκεύσετε στο δοχείο του.

Αλοιφή για εξωτερική χρήση

Είναι κατάλληλο για σημεία του δέρματος που έχετε συγκάματα ή χρειάζονται προστασία. Έχει σαν βάση την καθαρή βαζελίνη ή το μελισσοκέρι.

Οδηγίες:

 • Βάλτε σε ένα πυρίμαχο μπολ 250 γραμμάρια κερί (ή καθαρή βαζελίνη) και 70 γρ. φρέσκα ψιλοκομμένα βότανα ή 30 γρ. αποξηραμένα.
 • Τοποθετήστε σε Μπεν μαρί, ώστε να λιώσει το μελισσοκέρι σωστά σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύετε συνεχώς τουλάχιστον για 15 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
 • Σουρώνετε αμέσως σε γυάλινο βαζάκι ώστε να πάρετε μόνο το υγρό. Κάντε το με προσοχή, γιατί το μείγμα έχει υψηλή θερμοκρασία και μπορεί να καείτε.
 • Όσο είναι ακόμη ζεστό, κλείνετε ελαφρώς το καπάκι. Μόλις κρυώσει και η αλοιφή γίνει συμπαγής, κλείνετε σφιχτά το δοχείο.

 

Τι να προσέξετε

Χρειάζεται προσοχή στα είδη των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσετε. Φροντίστε να προμηθευτείτε από ειδικό κατάστημα, που θα σας δώσει το κατάλληλο φυτό χωρίς να τα μπερδέψετε. Η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά γυάλινα σκεύη για τα μέρη που έρχονται σε επαφή με τα συστατικά. Η χρήση πλαστικών δοχείων ή αλουμινίου, μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες χημικές ενώσεις.