Όλα τα φυτά έχουν ζωηρά χρώματα και πλούσια αρώματα που αναδεικνύουν το χώρο ακόμα περισσότερο. Ποιος δε θα ήθελε να έχει κήπο γεμάτο πρασινάδα, που θα γεμίζει τον αέρα με μυρωδιές και θα ξυπνά αναμνήσεις;

Για να πετύχουμε έναν καταπράσινο κήπο γεμάτο λουλούδια και κηπευτικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε καλά τα μυστικά για σωστή καλλιέργεια και φύτευση. Θα πετύχουμε έτσι να έχουμε βλάστηση και πλήρης ανθοφορία όλον το χρόνο. Χρήσιμες βασικές συμβουλές θα παραθέσουμε στη συνέχεια και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλη την γκάμα για να πετύχει η βλάστηση των φυτών, ώστε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε καταπράσινο κήπο με όλων των ειδών τα κηπευτικά.

Για να μη κολλήσουμε κατά τη διαδικασία φύτευσης και ο κήπος να είναι πάντοτε «ζωηρός» θα δούμε βασικά κριτήρια, όπως την επιλογή των φυτών, τις φροντίδες που απαιτούν, το σωστό πότισμα και αρκετές γενικές και πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Πως να επιλέξουμε τα σωστά φυτά για τον κήπο μας

Σίγουρα οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου βρίσκεστε, είναι το πρώτο βασικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων κηπευτικών. Αν μένουμε σε ζεστά και τροπικά κλίματα, δεν μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο είδος φυτού που ευδοκιμεί σε κρύες συνθήκες και το αντίστροφο.

Πηγαίνετε σε ένα κοντινό φυτώριο ώστε με τη βοήθεια ενός ειδικού να κάνετε σωστή επιλογή και κατάλληλη για το σχεδιασμό του κήπου, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες και το χώρο που διαθέτετε.

Επιλέξετε φυτά με χρώματα της αρεσκείας σας, το αγαπημένο σας είδος και το κατάλληλο μέγεθος. Προσπαθήστε να κάνετε σωστό συνδυασμό χρωμάτων για να δημιουργήσετε μια όμορφη εικόνα που θα απολαμβάνετε καθημερινά. Εξασφαλίστε την εποχικότητα ώστε να υπάρχει βλάστηση καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Φυσικά το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τις επιλογές, αυτό είναι στη δική σας κρίση. Εμείς θα πούμε μόνο, να φροντίσετε ανάλογα με το budget που διαθέτετε, να κάνετε καλύτερη και συμφέρουσα επιλογή.

Που και πότε φυτεύουμε

Η καλλιέργεια είναι μια απαιτητική διαδικασία που μας ανταμείβει με το τελικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του χώρου είναι μια σημαντική παράμετρος για να φυτέψουμε και να έχουν τα φυτά την κατάλληλη ανάπτυξη. Πρέπει να αφήνουμε αποστάσεις μεταξύ τους (αυτό καθορίζεται ανάλογα με το φυτό που έχετε επιλέξει) και γιαυτό χρειάζεται αρκετό βάθος και πλάτος χώρου, με σημαντική επάρκεια χώματος, ώστε να υπάρχουν περιθώρια για πλήρης ανάπτυξη.

Η σπορά και καλλιέργεια μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Αποκλείοντας βεβαίως τις εποχές και ημέρες του χρόνου που υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονο ψύχος και παγετό. Αν θέλετε να μεταφυτέψετε φυτά που έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσα σε γλάστρες, τότε μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Η φροντίδα των φυτών κατά την καλλιέργεια

Τα είδη που επιλέγουμε σχετίζονται με τον χώρο που έχουμε στη διάθεση μας, την ποιότητα του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Προφανώς η επάρκεια νερού παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των φυτών που θα βάλουμε στον κήπο. Φροντίζουμε να κάνουμε σωστή διάταξη, αφήνοντας τα απαραίτητα κενά μεταξύ των φυτών και πάντα με γνώμονα την όψη και το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε.

Οι φροντίδες που χρειάζονται κατά την καλλιέργεια, είναι σχεδόν γνωστές, με πρώτη μας προτεραιότητα το συχνό πότισμα. Ενώ το κλάδεμα και το σκάλισμα του εδάφους είναι δυο σημαντικές παράμετροι, που πρέπει να γίνονται τακτικά. Η λίπανση βοηθά στη γρηγορότερη ανάπτυξη και καλύτερη βλάστηση των φυτών. Για να αντιληφθούμε τις ανάγκες τους και να επεμβαίνουμε έγκαιρα όταν προσβάλλονται από ασθένειες και έντομα, χρειάζεται συχνή παρακολούθηση. Καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν γεωπόνο για να μας κατευθύνει σωστά στη χρήση φυτοφαρμάκων και να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές.

Μάθετε πως να φροντίσετε τα φυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η σωστή φύτευση

Ίσως σε αυτό το σημείο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όμως αν γνωρίζουμε μερικά βασικά βήματα μπορεί να αποδειχτεί μια εύκολη διαδικασία. Επιλέγουμε το σημείο που θέλουμε να φυτέψουμε και ανοίγουμε ένα λάκκο μεγαλύτερης διαμέτρου από το μήκος της ρίζας. Προσθέτουμε στο πλάι και στον πάτο τύρφη για να δώσουμε στο χώμα τα απαραίτητα συστατικά που έχουν ανάγκη τα φυτά μας. Έτσι θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν κάνουμε μεταφύτευση από γλάστρα, αφαιρούμε με προσοχή και τοποθετούμε στο λάκκο. Συμπληρώνουμε με χώμα, μέχρι να σκεπάσει τη ρίζα και να καλύψει περίπου 5 εκατοστά του βλαστού.

καλλιέργεια-φύτευση-κήπου-βλαστός

Ένα σημαντικό βήμα που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι πως μετά τη μεταφύτευση και αφού σκεπάσουμε με χώμα πρέπει να πιέσουμε ελαφρά με τις παλάμες στο σημείο, για να έρθει σε καλή επαφή η ρίζα με το χώμα. Αν χρειαστεί στηρίζουμε τον κορμό με πλαστικό εύκαμπτο σωλήνα ή κλαδιά. Φροντίστε όταν το δέσετε να γίνει με μαλακό ύφασμα για να μην τραυματίσουμε το φυτό.

Το πότισμα είναι απαραίτητο, απαιτητικό και πρέπει να γίνεται τακτικά. Προσαρμοζόμαστε πάντοτε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητα νερού που χρειάζεται το κάθε είδος.

Συμβουλές για πότισμα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία για το πότισμα. Το προσαρμόζουμε ανάλογα με τις ποικιλίες που έχουμε φυτέψει στον κήπο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Πρέπει να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες τους και να είμαστε σε θέση να προσαρμοζόμαστε ανάλογα.

Σημαντικοί παράγοντες ποτίσματος:

  • Το περιβάλλον και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Ημέρες με ελάχιστα ποσοστά υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες, όπως και ημέρες με δυνατούς ανέμους, απαιτούν συχνό πότισμα.
  • Το είδος και η ποικιλία των φυτών καθορίζουν τη συχνότητα και την ποσότητα του νερού.
  • Τα μεγαλύτερα φυτά, όπως είναι φυσικό, έχουν περισσότερη ανάγκη για νερό. Χωρίς αυτό να σημαίνει και συχνό πότισμα.
  • Περιοχές και εδάφη με ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας, χρειάζονται λιγότερο πότισμα. Το αντίθετο συμβαίνει στα χώματα που δεν έχουν σημαντική ικανότητα στη συγκράτηση υγρασίας.
  • Ποτίζουμε με ελάχιστη πίεση κοντά στη ρίζα και σταματάμε να ρίχνουμε νερό όταν αρχίζει και λιμνάζει.
  • Πρέπει να γίνετε σωστή στράγγιση, διαφορετικά η ρίζα θα σαπίσει.
  • Η ώρα ποτίσματος παίζει σημαντικό ρόλο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να ποτίζεται τις πρώτες πρωινές ή βραδινές ώρες για να αποφεύγονται υψηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει αισθητά, ποτίζουμε ώρες της ημέρας με την περισσότερη ζέστη στην ατμόσφαιρα. Αν ποτίσουμε πολύ πρωί ή το βράδυ, υπάρχει κίνδυνος να πιάσει πάγο στη ρίζα.
  • Η ποσότητα νερού είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας και τη ρυθμίζουμε ανάλογα με την εποχή που διανύουμε. Τους πιο ζεστούς μήνες όπως το καλοκαίρι που υπάρχει χαμηλή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, ποτίζουμε συχνότερα. Κατά τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα αυτό γίνεται πιο αραιά. Σε αυτό μας βοηθούν και οι συχνές βροχοπτώσεις που ποτίζουν φυσικά τα φυτά μας.

Γενικές συμβουλές για την καλλιέργεια του κήπου

Τα λιπάσματα βοηθούν στη γρηγορότερη και πλούσια βλάστηση. Η συχνότητα που πρέπει να ρίχνουμε λιπάσματα καθορίζεται από τα είδη των φυτών και το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται.

Κλαδεύουμε όποτε κρίνουμε απαραίτητο ώστε να αφαιρέσουμε τα περιττά κλαδιά και να συμβάλλουν στη γρηγορότερη ανάπτυξη. Το κλάδεμα βοηθά στον αερισμό των φυτών και εξισορροπεί τη βλάστηση με την ανθοφορία. Όταν κλαδεύουμε, εκτός από τα ξερά κλαδιά, μπορούμε να αφαιρέσουμε και βλαστούς. Δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο τις συνθήκες για ταχύτερη ανάπτυξη και πλούσια άνθη σε ορισμένες ποικιλίες. Προσέχουμε να κάνουμε σωστές τομές για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης βακτηριδίων και μυκήτων.

Πάντοτε τα σημεία που κλαδέψαμε είναι επικίνδυνα για εμφάνιση εντόμων και σκουληκιών. Γιαυτό αρκετές ημέρες μετά, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Αν διαπιστώσουμε στην αρχή τη μόλυνση, θα την καταπολεμήσουμε με φυτοφάρμακα πριν εκδηλωθεί σε σημαντικό βαθμό και κάνει ζημιά στο δέντρο.

Η καλλιέργεια του κήπου και η σωστή συντήρηση είναι απαραίτητα για να έχουμε δυνατό αποτέλεσμα και βλάστηση με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η χλωρίδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φυσικά απαιτεί να αφιερώσουμε χρόνο για τη συντήρηση της.

Δεν είναι δύσκολη διαδικασία και δεν πρέπει να σας αποτρέπει από το να έχετε το δικό σας κήπο. Χρειάζεται απλώς φροντίδα και περιποίηση, που με τις κατάλληλες συμβουλές μπορούν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το χρόνο που πρέπει να αφιερώσετε καθημερινά. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και θα διαπιστώσετε ότι είναι μια ευχάριστη ενασχόληση που θα σας ανταμείψει με την πάροδο του χρόνο, γεμίζοντας το χώρο με πλούσια αρώματα και ζωηρά χρώματα, που θα φτιάξουν την καθημερινή σας διάθεση.