Η κανέλα ανήκει στην κατηγορία των μπαχαρικών και ως είθισται χρησιμοποιείται στις συνταγές για να δώσει περισσότερη γεύση και πλούσια αρώματα. Αυτό όλοι το γνωρίζουν, οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, πως υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα ήδη κανέλας που δεν έχουν καμία σχέση με την «αληθινή». Αυτά τα ήδη έχουν κατακλύσει την αγορά με αποτέλεσμα να μην κατέχουμε στη κουζίνα μας το σωστό μπαχαρικό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η κανέλα πέραν της γεύσης που δίνει στα φαγητά, παρέχει και μια σειρά από φαρμακευτικές ιδιότητες. Έχει καστανοκόκκινο χρώμα και είτε υπάρχει σε σκόνη ή σε ξυλάκι δίνει πλούσια άρωμα.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην Αίγυπτο, πέραν από τις αρωματικές τις ιδιότητες, ήταν ένα κύριο συστατικά για την ταρίχευση των νεκρών τους.

Η κανέλα παρέχει πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες

Η θεραπευτικές χρήσεις της κανέλας, όταν γίνεται εσωτερική λήψη μας παρέχουν αντιμυκητιασικές, αντιϊκές, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Καθώς επίσης βοηθά στη διέγερση του κυκλοφορικού συστήματος, δρα ως αποχρεμπτικό και κατά του βήχα. Μπορεί να καταπραΰνει από συμπτώματα γρίπης, κρυολογήματος. Πέραν αυτών είναι κατάλληλη για:

 • Δυσπεψία
 • Φούσκωμα στη κοιλιά
 • Πονοκεφάλους
 • Ναυτία
 • Κράμπες
 • Υπέρταση
 • Έλκος του δωδεκαδάχτυλου

Δρα επίσης ως:

 • Αντιβιοτικό
 • Αντιοξειδωτικό
 • Αντιεπιληπτικό
 • Διουρητικό
 • Κατά της εφίδρωσης

Θα λέγαμε ότι έχει σημαντικά οφέλη για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την ενίσχυση του οργανισμού.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερική χρήση παρέχοντας βοήθεια σε μολύνσεις του δέρματος από μύκητες και βακτήρια. Όπως επίσης και για πόνους στους μύες, αφού χρησιμοποιηθεί ως θερμαντική ύλη της ευαίσθητης περιοχής.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες που μας παράσχει έχουν σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωθεί και επιστημονικά. Τα αιθέρια έλαια της κανέλας παρέχουν δραστικές ουσίες  όπως η κινναμαλδεΰδη και η κινναμωμική αλκοόλη.

Ποια είναι η χρήση της

Όπως προαναφέραμε η κανέλα χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και υπάρχουν καταγεγραμμένες μερικές χρήσεις της, ως θεραπευτικό βότανο. Παλαιότερα ήταν διαδεδομένη η χρήση της Cinnamomum verum, γνωστή και ως σιναμική ή σιναμό. Τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από την κασσία. Στη Σρι Λάνκα αναπτύσσεται κανέλα Κεϋλάνης που προέρχεται από το φυτό Cinnamomum zeylanicum, ενώ η κασσία απο το φυτό Cinnamomum cassia και αναπτύσσεται στην Κίνα.

Οι διαφορές τους: Η κασσία είναι κατώτερης ποιότητας, καθώς επίσης καλλιεργείται σε διαφορετική περιοχή.

Όλοι γνωρίζουμε την αποδοχή που έχει στις συνταγές μαγειρικής και τη ζαχαροπλαστική. Πέραν αυτών όμως, μπορείτε να φτιάξετε ρόφημα με το φλοιό της, ή να την προσθέσετε στο κρασί ως σκόνη ή ακόμα και ξυλάκι.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εξωτερική χρήση κάνοντας εντριβές ή μασάζ σε σημείο που έχετε μυϊκούς πόνους.

Έρευνες για τη χρήση της κατά του διαβήτη τύπου 2

Φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, που είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Πριν δυο δεκαετίες ανακαλύφθηκαν οι ιδιότητες που έχει στην ευαισθησία της ινσουλίνης  και αυτό έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες στην αξιολόγηση της επίδρασης που έχει κατά του διαβήτη τύπου 2. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κανέλα σε σκόνη μπόρεσε να μειώσει τη γλυκόζη κατά 18-29% στους 40 συμμετέχοντες του πειράματος και η καθημερινή δοσολογία ήταν μέχρι 6 γραμμάρια.

Αν και οι έρευνες έχουν αποδείξει την ωφέλιμη δράση που έχει σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα αντιδιαβητικά φάρμακα ή να θεραπεύσει την ασθένεια. Έχει προληπτική δράση σε προδιαβητικούς ασθενείς και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες πως συμβάλλει στην υγεία και βοηθά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Ποιοι δεν πρέπει να την καταναλώνουν

Προσοχή: Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση κανέλας από εγκύους δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Απαγορεύεται η λήψη κανέλας cassia σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή όσοι πάσχουν από αιμορραγικές διαταραχές. Αν είστε διαβητικός και κάνετε λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης ή τη γλυκόζη του αίματος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν γίνει κατανάλωση της, διότι η ταυτόχρονη λήψη μπορεί να έχει αθροιστική δράση.

Διαφορές ανάμεσα στις 2 ποικιλίες

κανέλα-κεϋλάνης-κασσία

Η εξωτερική εμφάνιση και το χρώμα είναι ένα κύριο γνώρισμα που βοηθά να ξεχωρίσουμε την αληθινή κανέλα Κεϋλάνης. Αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Η Κεϋλάνης θεωρείται καλύτερης ποικιλίας παρέχοντας περισσότερα οφέλη στον οργανισμό.

Κεϋλάνης

κανέλα-γνήσια-ποικιλία-κεϋλάνηςΈχει ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, θα την ξεχωρίστε με το καφέ ανοιχτό χρώμα της και τα λεπτά επιμέρους στρώματα, τα οποία είναι αρκετά εύθραυστα και λεπτά. Αναδύει ένα μεθυστικό άρωμα που πλησιάζει τους τόνους της βανίλιας.  Η γεύση της είναι γλυκιά και πικάντικη.

Η κασσία

cinnamon-κανέλα-κασσίαΈχει πιο σκούρα απόχρωση και το ξύλο της είναι παχύ, σκληρό και αρκετά συμπαγές. Η γεύση της αν και πλησιάζει αυτή της αληθινής, είναι θα λέγαμε, πιο πικάντικη και αρκετά πιο πικρή.

Διαβάστε πως με τη βοήθεια της κανέλας μπορείτε να φτιάξετε φυσικό φάρμακο για πολλές παθήσεις.