Συχνά τα φυτά μας γεμίζουν από εκατοντάδες μικροσκοπικά έντομα, που δημιουργούν ασθένειες και τα καταστρέφουν. Κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα «ζουζούνια» είναι η μελίγκρα. Σίγουρα θα έχετε αντιληφθεί την παρουσία τους και στο δικό σας κήπο, αφού είναι ένας συχνός «επισκέπτης» που δεν αφήνει κανένα μπαλκόνι χωρίς επίσκεψη. Μπορεί να μοιάζει με ένα αθώο ζουζούνι που ξεκουράζεται πάνω στο φύλλωμα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μεγάλο εχθρό των φυτών.

Η μελίγκρα προσβάλει συνήθως τα καλλωπιστικά φυτά, τα οπωροφόρα και λαχανικά, πρακτικά αυτό σημαίνει πως δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα φυτά. Εμφανίζεται από την άνοιξη μέχρι αρχές φθινοπώρου. Έτσι, σε ανοιχτούς χώρους θα τη δείτε να κάνει την εμφάνιση της κατά το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβρη. Ενώ τα θερμοκήπια μπορεί να «χτυπηθούν» καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προβλήματα που προκαλεί η μελίγκρα

Το συγκεκριμένο έντομο εκκρίνει μια ουσία. Πάνω σε αυτή αναπτύσσετε μύκητας που καταστρέφει το φυτό. Ρουφάει τους χυμούς από το στέλεχος και αφήνει χημικές εκκρίσεις που καταστρέφουν το φυτικό υλικό. Με αυτό τον τρόπο ξεραίνεται όλο το φυτό ή μέρος αυτού. Προσβάλλει συνήθως τα φύλλα, των βλαστό και τα μπουμπούκια, ρουφάει το χυμό τους και αφήνει στίγματα που κάνουν τη ζημιά. Η ουσία που εκκρίνουν τα συγκεκριμένα έντομα, μοιάζει αρκετά με το μέλι και σε αυτό οφείλετε και η ονομασία τους.

μελίγκρα αφίδες καταπολεμήση

Τα μυρμήγκια και οι αφίδες είναι οι καλύτεροι φίλοι. Αν διαπιστώσετε την παρουσία πολλών μυρμηγκιών στον κήπο σας, τότε σημαίνει πως υπάρχει και μελίγκρα. Οι αφίδες μεταφέρονται με την βοήθεια των μυρμηγκιών για να βρουν τροφή. Ως ανταμοιβή τα μυρμήγκια παίρνουν τις μελιττώδεις εκκρίσεις, που τους χρησιμεύουν ως τροφή. Αν δείτε μεγάλο πληθυσμό μυρμηγκιών τότε πρέπει να τα εξοντώσετε, διότι κάπου εκεί κρύβονται και τα έντομα που θα κάνουν την ζημιά στα φυτά.

Αντιμετωπίστε με φυσικό τρόπο τη μελίγκρα

Τα φυτοφάρμακα που παρασκευάζουμε μόνοι μας, μπορούν να δώσουν λύση σε πολλές ασθένειες των φυτών. έτσι και στην περίπτωση μας, έχουμε αρκετά φυσικά υλικά που χρησιμεύουν στην εξολόθρευση της μελίγκρας. Το πιο κοινό, είναι το σαπουνόνερο που δίνει σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση και εξόντωση του εντόμου. Έχει προληπτική και κατασταλτική δράση και είναι οικολογική λύση, απαλλαγμένη από χημικές ουσίες.

Φτιάχνουμε σαπουνόνερο

Θα χρειαστείτε:

  • 20 – 30 γραμμάρια πράσινο σαπούνι (περίπου 2 -3 κουταλιές της σούπας)
  •  Νερό
  • 5 – 6 σταγόνες οινόπνευμα

Διαδικασία:

Με έναν τρίφτη, τρίβουμε το σαπούνι και το βάζουμε σε δοχείο ψεκασμού, συμπληρώνουμε 1 λίτρο χλιαρό νερό (για να διαλυθεί πιο εύκολα) και προσθέτουμε το οινόπνευμα. Κλείνουμε καλά και ανακινούμε το δοχείο για να ανακατευτούν τα υλικά. Το οινόπνευμα βοηθά να μην αφρίσει το διάλυμα. Ψεκάζουμε 1 φορά την εβδομάδα τα φυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Αν δε θέλετε να τρίβετε σαπούνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων.

Οδηγίες:

Οι κατάλληλες ώρες για να ψεκάσετε είναι το πρωί ή απόγευμα προς βράδυ. Οι βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης των ζιζανίων και των εντόμων πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή. Κάνετε χρήση χημικών φυτοφαρμάκων ως έσχατη επιλογή. Δώστε προτεραιότητα σε φυσικούς τρόπους, που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικοί.

Φυσική καταπολέμηση με τσουκνίδα

Θα χρειαστείτε:

  • Τσουκνίδα
  • Νερό

Διαδικασία:

Γεμίζουμε έναν κουβά με 5 λίτρα νερό και προσθέτουμε 1 χούφτα τσουκνίδα, αφήνουμε σε μια άκρη για 5 ημέρες. Σουρώνουμε και προσθέτουμε ίδια ποσότητα νερού. Ψεκάστε για να απαλλαγείτε από τα βλαβερά ζωύφια.

Πιάστε την τσουκνίδα με προσοχή και πάντοτε με γάντια, διαφορετικά θα προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα.

Σκόρδο και κρεμμύδι για να πείτε «αντίο» στη μελίγκρα

Θα χρειαστείτε:

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 5 σκελίδες σκόρδο

Διαδικασία:

Πολτοποιήστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τοποθετήστε σε βάζο. Συμπληρώστε με 1 λίτρο ζεστό νερό και αφήστε το μείγμα ως έχει, μέχρι το επόμενο πρωί. Σουρώστε και χρησιμοποιήστε στις πληγείσες περιοχές. Χρησιμοποιήστε το υγρό και για τα σκουλήκια που προκαλούν σήψη στους καρπούς.

Μπορεί τα μυρμήγκια να είναι φίλοι της μελίγκρας, όμως υπάρχει και εχθρός. Αυτός ο εχθρός είναι οι πασχαλίτσες, γεμίστε τον κήπο και να είστε σίγουροι πως θα καταστρέψουν αρκετά, από τα βλαβερά έντομα που καταστρέφουν τα φυτά.