Το ξύδι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά στη μαγειρική μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Κατατάσσεστε στην πρώτη πεντάδα των συστατικών που είναι αναγκαία για κάθε συνταγή. Στη μεσογειακή διατροφή βρίσκει ιδιαίτερης εκτίμησης και χρησιμοποιείται αρκετά, σε λαδερά «μαμαδίστικα» φαγητά. Υπάρχουν αρκετές συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας ξύδι και με μια απλή αναζήτηση θα βρείτε από τις πιο απλές, μέχρι και «μερακλίδικες» συνταγές.

Οι οδηγίες που ακολουθούν, μας δείχνουν πως μπορούμε να φτιάξουμε ξύδι με αρωματικά βότανα, είναι ίσως από τις πιο σπάνιες συνταγές, έχουν όμως τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι μια εύκολη διαδικασία, που δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.

Φτιάχνουμε ξύδι με αρωματικά βότανα

Επιλέξτε τα αρωματικά φυτά που επιθυμείτε, σε αποξηραμένη μορφή ή φρέσκα.

Για κόκκινο ξύδι οι κατάλληλοι συνδυασμοί είναι:

  • Βασιλικός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δάφνη, σκόρδο
  • Δεντρολίβανο, κόκκινη καυτερή πιπεριά, εστραγκόν, σκόρδο

Για λευκό ξύδι επιλέξετε ανάμεσα από:

  • Βασιλικό, άνηθο, λουίζα, εστραγκόν
  • Θυμάρι, δάφνη, μαντζουράνα και κρεμμύδι

Παρόλα αυτά μπορείτε να «παίξετε» και να δημιουργήσετε διαφορετικούς συνδυασμούς προσθέτοντας και άλλα βότανα της αρεσκείας σας.

Αναλογίες ανάμειξης αρωματικών βοτάνων και ξυδιού:

Αν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα, προσθέστε σε γυάλινο βάζο 1 λίτρο ξύδι – με 1 χούφτα βοτάνων.

Αν έχετε στη διάθεση σας φρέσκα τότε οι σωστές αναλογίες είναι, 1 λίτρο ξύδι σε 2 χούφτες ψιλοκομμένων βοτάνων. Η επιλογή των φρέσκων αρωματικών δίνει πιο δυνατή γεύση και πλούσια αρώματα.

Οδηγίες:

Τοποθετήστε σε γυάλινο βάζο τα αρωματικά φυτά που επιλέξατε και πιέστε ελαφρώς ώστε να μην πιάνουν όλο το χώρο του βάζου. Ρίξτε από πάνω λευκό ή κόκκινο ξύδι και κλείστε αεροστεγώς, αφήνοντας το σε μια άκρη για μερικές ημέρες. Χρειάζεται δροσερό και σκιερό μέρος για διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών. Αναποδογυρίστε το βάζο κάθε δεύτερη ημέρα για να γίνει σωστή ανάμειξη των υλικών. Στο τέλος της πρώτης 1 εβδομάδας κάντε μια δοκιμή, αν διαπιστώσετε πως η γεύση του δεν είναι τόσο έντονη όσο επιθυμείτε, αφήστε για μια εβδομάδα ακόμη. Μόλις πετύχετε την ένταση της γεύσης που επιθυμείτε, σουρώστε το μείγμα και αποθηκεύστε το καινούριο ξύδι με τα αρωματικά βότανα, σε γυάλινο βάζο. Χρησιμοποιείτε κάθε φορά όπου επιθυμείτε στις συνταγές σας.

Βασικοί κανόνες

  • Προτιμήστε γυάλινα μπουκάλια, τα πλαστικά αλλοιώνουν τη μυρωδιά και τη γεύση του ξυδιού μετά από παραμονή αρκετών ημερών.
  • Καλό είναι το μπουκάλι να κουμπώνει με φελό. Είναι πιο αεροστεγές και βοηθά στη ζύμωση που συνεχίζει να γίνεται μέσα στο μπουκάλι.
  • Για να πετύχουμε καλύτερη γεύση και πιο δυνατά αρώματα, πρέπει τα βότανα να είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα.
  • Αν επιλέξουμε φρέσκα, τα πλένουμε καλά και αφήνουμε να στεγνώσουν πλήρως.

Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα καταφέρετε να φτιάξετε, εύκολα και απλά, το δικό σας ξύδι αρωματικών βοτάνων.