Η φύση μας παρέχει πολύτιμα φυτά που μπορούν να βελτιώσουν τη άμυνα του οργανισμού και να το τονώσουν τη διάθεση. Χαρίζουν υγεία και γεμίζουν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η ροδιόλα, το πολύτιμο βότανο με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες που τονώνει ψυχή και σώμα. Είναι γνωστή ως «χρυσή ρίζα» και πρόκειται για ένα πολύτιμο συστατικό που συγκαταλέγεται στο «φαρμακείο της φύσης».

Η χρήση των βοτάνων ποικίλη ανάλογα το φυτό, έτσι σε αρκετά χρησιμεύουν τα φύλλα, σε άλλα ο βλαστός και σε πολλά η ρίζα τους. Από τη ροδιόλα, αντλούμε τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από τη ρίζα του φυτού, που έχει αποδειχθεί ότι τονώνει και αυξάνει την αντίσταση τον οργανισμό στο έντονο στρες. Είναι σημαντικό πως δεν προκαλεί παρενέργειες μετά τη λήψη της.

Η αντικαταθλιπτική δράση του φυτού έχει επιβεβαιωθεί σε αρκετές έρευνες. Με ποιο πρόσφατη τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα και συμβάλλει κατά των ψυχοσωματικών προβλημάτων. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η ροδιόλα έχει ευεργετική δράση σε ασθενείς με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή και το πιο σημαντικό δεν προκαλεί παρενέργειες.

Σημαντικές πληροφορίες για τη ροδιόλα

Η χρυσή ρίζα (Rhodiola,rodiola rosea) ανήκει στην κατηγορία των προσαρμογόνων βοτάνων. Δηλαδή, βοηθά τον οργανισμό να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη διαβίωσης. Φυτρώνει και αναπτύσσετε σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιαυτό και είναι αρκετά διαδεδομένη στη Ρωσία και τα σκανδιναβικά κράτη. Συνήθως τη βρίσκουμε σε μορφή κάψουλας, ενώ είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που θα βρούμε ολόκληρη τη ρίζα. Έχει προστατευτικές ιδιότητες για την καρδιά, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα. Οφείλονται στην ικανότητα της να επηρεάζει τη δράση των μονοαμινών και των οπιοειδών πεπτιδίων όπως των β-ενδορφινών και σε αυτό οφείλεται επίσης η προσαρμογόνος δράση που έχει.

Πως καταναλώνεται

Δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική (όπως συμβαίνει με πληθώρα βοτάνων), γιαυτό την παίρνουμε σαν εκχύλισμα σε μορφή κάψουλας συμπληρωματικά της διατροφής.  1 – 2 κάψουλες την ημέρα είναι η συνιστώμενη καθημερινή δόση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαβάζετε την ετικέτα του προϊόντος και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αποφύγετε τη λήψη αναβραζόντων δισκίων διότι καταστρέφουν τα νεφρά.

Πως να φτιάξουμε βάμμα

Αν καταφέρετε να βρείτε τη ρίζα του φυτού, καθαρίστε και τοποθετήστε 10 γραμμάρια σε 1 καθαρό γυάλινο βάζο. Στη συνέχεια προσθέστε 200 ml οινοπνευματώδους ποτού με περιεκτικότητα 40% αλκοόλης. Κλείστε καλά και αφήστε σε σκιερό και δροσερό μέρος για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Φροντίστε να αναποδογυρίζετε το βάζο κάθε δεύτερη ημέρα.

Μπορείτε να λαμβάνετε 1 κ.γ. αραιωμένο με νερό έως και 3 φορές την ημέρα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για να φτιάξετε μόνοι σας βάμμα.

Από που παίρνουμε της ευεργετικές επιδράσεις

Παίρνουμε τα οφέλη από τα αλκαλοειδή και τα φλαβονοειδή που έχει και είναι ουσίες που τις βρίσκουμε σε όλη την γκάμα των βοτάνων. Περιέχει πολυφαινόλες και φαινυλοπροπενοειδή που εμπεριέχουν στοιχεία όπως η ροδιολίνη, ροζίνη και ροζαβίνη, από όπου παίρνει τις σημαντικές και ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό.

Τα οφέλη στην υγεία

Πρόκειται για ένα πολύ καλό αντικαταθλιπτικό και συμβάλλει στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος. Λειτουργεί ευεργετικά για μεγάλο φάσμα του ορμονικού συστήματος και είναι ιδανική σε περιπτώσεις με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Από έρευνες που έχουν γίνει πάνω στη ροδιόλα, γνωρίζουμε πως βρίσκει χρησιμότητα σε ενοχλήσεις, όπως δυσκολίες στον ύπνο, μειωμένη όρεξη, κόπωση, υπέρταση και πονοκεφάλους. Ακόμη, έχει καταπραϋντική, αντικαρκινική δράση και βοηθά στην προστασία της καρδιάς. Φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και ερυθροκυττάρων στο αίμα. Μπορεί επίσης να εξομαλύνει την φυσική κατάσταση, τονώνοντας το σώμα.

Τα βότανα έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία και συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού. Πρέπει όμως, η χρήση τους να γίνεται πάντοτε με προσοχή και ύστερα από υπόδειξη του γιατρού σας. Πριν κάνετε χρήση οποιουδήποτε βοτάνου ρωτήστε πρώτα τον γιατρό, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα από παρενέργειες και αντενδείξεις.