Η σπιρουλίνα ή κατά την επιστημονική της ονομασία Arthrospira Plantensis, είναι ένα μικροφύκι που αναπτύσσετε σε γλυκά νερά και λίμνες και παρέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό.

Αν και άγνωστο βότανο για τους περισσότερους, παρόλα αυτά η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που παράγουν σπιρουλίνα. Πρόκειται για ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πρωτεΐνη.

Πλούσια πηγή αμινοξέων, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού. Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β12 και μάλιστα ένα μόνο κουταλάκι παρέχει στον οργανισμό 2 φορές την καθημερινή συνιστώμενη δόση που έχουμε ανάγκη.

Είναι πλέον βέβαιο, πως η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για να έχουμε βέλτιστη υγεία και σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η μεγάλη γκάμα που έχει σε θρεπτικά συστατικά, κατατάσσουν τη σπιρουλίνα σε έναν πραγματικό «δυναμίτη» για τη υγεία. Περιέχει σημαντικές ποσότητες απαραίτητων βιταμινών, ενζύμων, μέταλλων και ιχνοστοιχείων.

Πέραν αυτών, έχει υψηλή βιολογική αξία και σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και την περιεκτικότητα του κρέατος. Φυσικά πρόκειται για ένα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής.

Πως συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού

Η χλωροφύλλη που περιέχεται σε όλα τα φυτά (το ίδιο συμβαίνει και στη σπιρουλίνα) είναι μια ουσία που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες βοηθά στην αναδόμηση των ιστών του σώματος. Γιαυτό η κατανάλωση σπιρουλίνας παρέχει σημαντικά οφέλη.

Πλούσια πηγή καλών λιπαρών οξέων όπως πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια, γ-λινολενικό οξύ, γλυκολιπίδια, καροτενοειδή, που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:

 • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού παρέχοντας αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών, που ως γνωστών είναι καρκινογόνες.
 • Η αποτοξινωτική της δράση, καθαρίζει το σώμα από τις επιβλαβές τοξίνες.
 • Αυξάνει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας το κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευση χοληστερίνης.
 • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 • Αποτρέπει την εμφάνιση της σιδηροπενικής αναιμίας και της οστεοπόρωσης.
 • Βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Αναλυτική λίστα με τις παθήσεις που μπορεί να δράσει ευεργετικά η σπιρουλίνα:

 • Άσθμα
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Σιδηροπενική αναιμία
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Προβλήματα του πεπτικού συστήματος
 • Ιογενείς παθήσεις
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις
 • Υποβιταμίνωση
 • Ηπατικές ασθένειες
 • Καρκίνος
 • Προβλήματα μεταβολισμού

Φυκοκιανίνη και σπιρουλίνα

Πρόκειται για χρωστική πρωτεΐνη που περιέχεται στη σπιρουλίνα και είναι αυτή που της δίνει το κυανό χρώμα και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πολλά φάρμακα δημιουργούν καρδιοτοξικότητα και νεφροτοξικότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση φυκοκιανίνης και σπιρουλίνας σε πειραματόζωα, ανέστειλε την τοξική δράση αυτών των φαρμάκων.

Η σπιρουλίνα και οι αντικαρκινικές της ιδιότητες

Οι υπερβολική συσσώρευση ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, δημιουργεί οξειδωτικό στρες και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Η σπιρουλίνα διαθέτει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που την κατατάσσουν σε εν δυνάμει αντικαρκινικό παράγοντα.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια με καρκίνο του ήπατος, έδειξαν ότι, η φυκοκυανίνη (ουσία που περιέχεται στη σιρουλίνα) που τους χορηγήθηκε, συνέβαλε στην αύξηση του χρόνου ζωής τους.

Σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε πως η φυτοκυανίνη λόγω της αποπτωτικής δράσης που έχει, μπορεί να αποτελέσει χημιοθεραπευτικό παράγοντα κατά των καρκινικών κυττάρων.

Άλλη έρευνα σε πειραματόζωα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αιμοτοποιητική της λειτουργία παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ανοσοκυττάρων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Από παλαιότερες έρευνες διαπιστώθηκε πως υπήρξε αναστολή ανάπτυξης καρκινικών όγκων, ύστερα από απευθείας χορήγηση εκχυλίσματος σπιρουλίνας.

Ωστόσο οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και απαιτείται περαιτέρω διεξαγωγή για να εξακριβωθεί 100% η αντικαρκινική της δράση.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, αυτό το superfood παράγεται φυσικά και έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, ενώ περιέχει ουσίες όπως βιταμίνη Ε, β-καροτένιο και σελήνιο.

Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το αλκοολικό της εκχύλισμα έχει ισχυρή δράση στην υπεροξείδωση των λιπιδίων. Μεγαλύτερη ακόμα και από χημικά αντιοξειδωτικά όπως η α-τοκοφερόλη και τη βουτολική υδροξυανισόλη (BHA).

Η περιεκτικότητα της φυκοκιανίνης είναι αυτή που δίνει σε μεγάλο ποσοστό την αντιοξειδωτική δράση στη σπιρουλίνα. Έχει επίσης ανασταλτική επίδραση στη δημιουργία δραστικών μορφών οξυγόνου(ROS) και σημαντική ικανότητα εξουδετέρωσης τους.

Χρήσιμες πληροφορίες

Μπορεί να την έχετε συνηθίσει σε χάπι, όμως υπάρχει στην αγορά σε διάφορες μορφές. Διατίθεται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ειδών διατροφής, καθώς επίσης και στα φαρμακεία.

Θα τη βρείτε σε μορφή κάψουλας, χαπιού,σκόνης και νιφάδες. Προσθέστε τη σκόνη ή της νιφάδες σε φαγητά όπως σούπες, σαλάτες και χυμούς.

Σαν κάψουλα καταναλώνεται πριν από τα κυρίως γεύματα και απαραίτητα με 1 ποτήρι νερό.

Η χλωροφύλλη παρομοιάζεται από τους επιστήμονες με το ανθρώπινο αίμα, με τη μόνη διαφορά πως αντί να περιέχεται σίδηρος στο κέντρο του μορίου της (όπως συμβαίνει στο αίμα), συναντάμε μαγνήσιο. Είναι η ίδια ουσία που της προσδίδει το πράσινο χρώμα, ενώ η φυκοκυανίνη το κυανό.

Παρενέργειες και αντενδείξεις

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και αλλεργική αντίδραση αν δε γίνει σωστή χρήση. Χρειάζεται επαρκή ποσότητα νερού, γιαυτό πριν προχωρήσετε στη λήψη της, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

 • Δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, όπως φαινυλκετονουρία. Επειδή είναι πλούσια πηγή αμινοξέων ο οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει την φαινυλαλλίνη, γιαυτό είναι προτιμότερο τα άτομα αυτά να αποφύγουν τη λήψη σπιρουλίνας.
 • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα επίσης δεν πρέπει να κάνουν λήψη, διότι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση της κλινικής τους εικόνας.
 • Γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουν, πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό πριν ξεκινήσουν τη λήψη σπιρουλίνας.