Μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο και ήδη η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει αισθητά, συνειδητοποιώντας σιγά-σιγά πως πλησιάζει ο χειμώνας. Όσοι ασχολούμαστε με την καλλιέργεια φυτών γνωρίζουμε καλά πως οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καταστροφικές για τα φυτά. Συμβουλές για σωστή προετοιμασία θα δούμε στη συνέχεια, φροντίζοντας τον κήπος και προστατεύοντας τον από χαμηλές θερμοκρασίες και καιρικά φαινόμενα.

Ο κήπος μας χρειάζεται φροντίδα

Τη νύχτα που η θερμοκρασία πέφτει αισθητά πρέπει να καλύψετε με ψάθες ή πλαστικό μουσαμά ώστε να τα γλυτώσετε από το ψύχος. Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο τις γλάστρες που έχετε στο μπαλκόνι και έχουν ευαίσθητα φυτά. Φροντίστε να μένουν μακριά από πηγές θερμότητας όπως είναι τα καλοριφέρ. Φτιάξτε μείγμα με εκχύλισμα από φύκια και πρόπολη για να ψεκάσετε όταν στην ατμόσφαιρα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ιδανικό για την ενίσχυση τους, επαναφέροντας τα σε φυσιολογική ανάπτυξη. Είναι καλύτερο για λόγους οικολογίας και υγείας να χρησιμοποιείτε βιολογικά λιπάσματα, πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι παίρνει μεγαλύτερο χρόνο να απορροφηθούν από τα φυτά. Επιλέξτε καλά χωνεμένη κοπριά μαζί με ορυκτό λίπασμα, για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν τα φυτά σε θρεπτικά συστατικά.

Για φυλλοβόλα δέντρα θάμνους: Ψεκάστε με χειμερινό πολτό μόλις πέσουν τα φύλλα, με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των εντόμων.

Για τις ελιές: Για να αντιμετωπίσετε τους μύκητες, ψεκάστε με χαλκό αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Να θυμάστε ότι σε περίπτωση που βρέξει μέσα στις επόμενες 3 ημέρες, χρειάζεται ξανά ψέκασμα.

Πάντοτε καθαρίζουμε την επιφάνεια του χώματος από πεσμένα φύλλα και κλαδιά. Αν φυτέψουμε θάμνους περιμετρικά, θα μας χαρίσει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Πέραν αυτού όμως, δημιουργούμε και ένα φυσικό φράχτη που σταματά τον αέρα και μαζεύει τα ωφέλιμα για την χλωρίδα μας έντομα.

Φυτεύουμε κηπευτικά

Είναι η περίοδος για μεταφυτεύσεις σε λάχανα, μαρούλια, μπρόκολο, κουνουπίδι και αγκινάρα, αυτή την εποχή φυτεύουμε επίσης σκόρδο και κρεμμύδια.

Καλλωπιστικά φυτά: Είναι η περίοδος των κωνοφόρων δέντρο και θάμνων. Παίρνουμε έτοιμους βολβούς από φυτώρια επιλέγοντας ανάμεσα από υάκινθους, ανεμώνες, λίλιουμ, ζουμπούλια, μολόχα, καλέντουλα και τουλίπες. Κάνουμε τη μεταφύτευση στον κήπο για να αποδώσουν άνθη τους προσεχείς μήνες.

Η φροντίδα που έχουν ανάγκη τα φυτά το χειμώνα

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει δημιουργήσει κλιματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια που απειλούν ακόμα και τον κήπο μας. Ο χειμώνας λόγω τον ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν πάντα μια δύσκολη εποχή για τα φυτά. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, το φαινόμενο έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια και τον αγροτικό κόσμο.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα εντός των επόμενων εβδομάδων, η κλιματική αλλαγή και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τον κήπο. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην επιβίωση των φυτών. Έχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχει πρόωρη ανθοφορία, ακόμα και παρατεταμένη βλάστηση τους. Η αλλαγή της θερμοκρασίας σε διάστημα λίγων μόνο ημερών, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Αυτό έχει καταστήσει επιβεβλημένη την ανάγκη να λάβουμε από πριν μέτρα για την προστασία τους. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή τους και έχουμε ανάγκη λήψης μέτρων που έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα.

Μέτρα πρόληψης από ακραία καιρικά φαινόμενα και ψύχος

Για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν, επιλέγουμε φυτά που είναι κατάλληλα για την περιοχή μας. Τα φυτά ανάλογα με την ποικιλία τους αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες ζώνες και έτσι ποικιλίες που φυτρώνουν σε ζεστά τροπικά κλίματα, δεν ευδοκιμούν σε περιοχές με υπερβολικό ψύχος.

Επιλέξτε σωστά το χώρο φύτευσης. Στις περιοχές που υπάρχουν ισχυροί άνεμοι χρειάζονται ανθεκτικά φυτά. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε φυσικό ή τεχνικό φράχτη (όπως η φύτευση θάμνων περιμετρικά του κήπου) για περισσότερη προστασία.

Με τη βοήθεια κατάλληλων φυτοφαρμάκων θα καταφέρετε να αναπτυχθούν σωστά. Προτιμήστε βιολογικά λιπάσματα, χρησιμοποιήστε κομπόστ στις γλάστρες ή τον κήπο, αφού έχει την ιδιότητα να διατηρεί υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα κατά 1 – 2 βαθμούς, που βοηθά τα φυτά να αντέξουν περισσότερο σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες. Βοηθά επίσης στην ταχύτερη ανάπτυξη της ρίζας των φυτών.

Να γίνεται σωστό προγραμματισμένο πότισμα και κλάδεμα, έτσι τους μήνες με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες η νέα βλάστηση που είναι πιο ευαίσθητη, θα περιοριστή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ποτίστε τις πιο ζεστές ώρες τις ημέρας, η χαμηλή θερμοκρασία κατά τις πρώτες πρωινές ή βραδινές ώρες μπορεί να δημιουργήσει πάγο και να τα καταστρέψει.

Φτιάξτε έναν κλειστό χώρο (αν έχετε δυνατότητα δημιουργήστε μικρό θερμοκήπιο), για να μεταφέρετε τα φυτά μέσα όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κατασταλτικά μέτρα

Μεταφέρετε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο όταν πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη βλάστηση. Τα παχύφυτα, κάκτοι, γαρδένιες, ο φίκος κ.α. πρέπει να μπαίνουν σε μέρος με αρκετό φωτισμό.  Η κατάλληλη θερμοκρασία για σωστή ανάπτυξη είναι 16 – 18 βαθμούς Κελσίου. Ψεκάζετε με νερό τα φύλλα όταν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο. Λόγω των σωμάτων θέρμανσης (καλοριφέρ κλπ.), έχει μειωθεί σημαντικά η υγρασία της ατμόσφαιρας του χώρου.

Καλύψτε με μονωτικό υλικό (μουσαμά κατάλληλο για αυτές τις χρήσεις) το χώμα για να μην πιάσει πάγος στις ρίζες. Σκεπάστε ακόμα και τα φύλλωμα ή τον κορμό σε ακραίες θερμοκρασίες, φροντίζοντας πάντοτε να ανοίγουμε τρύπες για να αναπνέουν, διαφορετικά θα προκαλέσουμε ζημιά.

Μόλις σταματήσει η κακοκαιρία κάνουμε χρήση βιολογικών φυτοφαρμάκων και ψεκάζουμε με εκχύλισμα από φύκια, λιπάσματα χαλκού ή άλλων κατάλληλων φυτοφαρμάκων.

Μάθετε πως να φτιάξετε βιολογικά φυτοφάρμακα για τον κήπο.