Η πλούσια βλάστηση που έχει η χώρα μας, της δίνει τη δυνατότητα να παράγει αρκετές χιλιάδες διαφορετικά είδη με πλούσια θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν τον οργανισμό και ωφελούν την υγεία μας. Το παράδειγμα της μεσογειακής διατροφής είναι παγκοσμίως γνωστό και χαρίζει πλούσια οφέλη και μακροζωία.

Ποιες τροφές είναι αυτές που έχουν τόσο σημαντική διατροφική αξία και αποτελούν προϊόν της Ελληνικής γης;

Είναι μεγάλη η λίστα με αυτού του είδους τις τροφές και ξεκινά από βότανα και μπαχαρικά, μέχρι φρούτα και λαχανικά. Εμείς συμπεριλάβαμε, όσες κατά τη γνώμη μας έχουν σημαντικά οφέλη και θεωρούνται σήμα κατατεθέν της Ελληνικής παραγωγής.

Καφές… Ο Ελληνικός

Είναι πηγή φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών, ουσίες που περιέχονται στους κόκκους του καφέ και αποτελούν μια δυνατή βοήθεια στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Μπορεί να βοηθήσει σε στομαχόπονους και προστατεύει τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Καρδιολογική κλινική Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξε πως η μέτρια κατανάλωση δημιουργεί περισσότερη ελαστικότητα στις αρτηρίες ατόμων που πάσχουν από υπέρταση. Στην έρευνα συμμετείχαν 485 άτομα τρίτης ηλικίας και συγκεκριμένα από 65 ετών και άνω.

1- 2 φλιτζάνια καθημερινά, είναι η ιδανική ποσότητα μέσης κατανάλωσης του ελληνικού καφέ.

Κρόκος Κοζάνης – Σαφράν

κρόκος-κοζανης-σαφραν

Στο χωριό κρόκος και το Νομό Κοζάνης, βρίσκεται η μοναδική περιοχή της Ελλάδος που αρκετές δεκαετίες τώρα καλλιεργείται ο κρόκος. Το γνωστό φυτό που ονομάζεται και σαφράν, αποτελεί ένα μπαχαρικό που δίνει γεύση στα φαγητά και ταυτόχρονα περιέχει πλούσια οφέλη για τον οργανισμό. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αντικαρκινικό, συμβάλλει στην ανακούφιση πεπτικών δυσλειτουργιών και στομαχόπονου, ενώ έχει και αντιθρωμβωτικές ιδιότητες. Βοηθάει στην χαλάρωση και θεωρείται αφροδισιακό βότανο.

Μαστίχα από τη Χίο

Η Μαστίχα Χίου είναι το κατεξοχήν προϊόν Ελληνικής γης. Καλλιεργείται αποκλειστικά στην Χίο, καθώς μόνο σε αυτή τη νήσο το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια της. Οι ωφέλιμες ιδιότητες είναι πολλές και η λίστα μεγάλη. Περιέχει αντιοξειδωτικά που της παρέχουν αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή  και αντικαρκινική δράση. Συμβάλλει στην πρόληψη γαστρικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους, αφού καταπολεμά αποτελεσματικά το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που ευθύνεται για την πρόκληση έλκους στο πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδειξε ότι ασθενείς που πάσχουν με την νόσο του Crohn εμφάνισαν βελτίωση της κλινικής τους εικόνας ύστερα από μακρά περίοδο κατανάλωσης Μαστίχας. Η νόσος Crohn είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου.

Ούζο… κι όμως η κατανάλωση με μέτρο βοηθά

Το αλκοόλ όταν καταναλώνεται με μέτρο έχει θετική επίδραση στην υγεία, γιαυτό συνίσταται η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινο κρασί που προάγει την υγεία της καρδιάς. Η ρετσίνα που είναι Ελληνικό προϊόν και ανήκει στην κατηγορία των κρασιών μπορεί επίσης να συμβάλλει σε μια υγειά καρδιά.

Το ούζο βοηθά τον οργανισμό στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου και ο γλυκάνισος που περιέχει ανοίγει την όρεξη.

Γιαούρτι ως επιδόρπιο

Νόστιμο, δροσιστικό και θρεπτικό το Ελληνικό γιαούρτι αποτελεί μια σημαντική τροφή της υγιεινής διατροφής. Τα τελευταία χρόνια τα «ελληνικού τύπου» γιαούρτια, είναι μια δημοφιλής τροφή στο εξωτερικό και όχι άδικα. Έχει υψηλή διατροφική αξία που το κατατάσσει στην κατηγορία με τις υπερτροφές που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Δίνουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται λόγω της πρωτεΐνης που περιέχεται σε αυτό. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, που δυναμώνει τα οστά και τα διατηρεί υγιή. Συμβάλλει ακόμη στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Πέραν αυτών έχει μεγάλη λίστα με περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών όπως:

  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορο
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Αφήσαμε τελευταία τα προβιοτικά, τα ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διατηρώντας  υγιή την μικροχλωρίδα του εντέρου.

Μπορεί να μην αποτελεί καθαρό προϊόν «Ελληνικής γης», όμως είναι καθαρό Ελληνικό προϊόν. Σίγουρα πρέπει να το εντάξετε στο διαιτολόγιο σας και αυτό γιατί 200 γραμμάρια γιαουρτιού μπορεί να παρέχουν 250 – 400mg ασβεστίου και να καλύψουν μέχρι 30% της καθημερινής πρόσληψης ασβεστίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός ενός ενήλικα.