Τα αναλγητικά βότανα μειώνουν τους πόνους και τις φλεγμονές του σώματος. Χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για την παυσίπονη δράση τους και είναι φυσικές θεραπείες με σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση και εξάλειψη του πόνου. Μάλιστα, αρκετά εξ αυτών αποτελούν τη βάση για την παρασκευή φαρμάκων που έχουν παυσίπονη δράση. Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει την αναλγητική δράση των βοτάνων, αφού σύμφωνα με έρευνες είναι υποκατάστατα της ιβουπροφαίνης και δεν προκαλούν παρενέργειες.

Δυο από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη βότανα είναι ο φλοιός λευκής Ιτιάς που κατέχει τον τίτλο «ασπιρίνη της φύσης», και ο κουρκουμας με την περιεκτικότητα κουρκουμίνης, μια ισχυρή φυσική ουσία που δρα ενάντια στον πόνο. Η λίστα περιέχει σημαντικό αριθμών βοτάνων με ισχυρή αναλγητική δράση και τα ποιο σημαντικά θα παραθέσουμε στη συνέχεια.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Τζίντζερ

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας, και όχι άδικα. Το τζίντζερ δίνει ελαφρώς πικάντικη γεύση στα φαγητά και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πληθώρα συνταγών. Πέραν αυτού, έχει ισχυρή δράση κατά της ναυτίας και καταπραϋντικές ιδιότητες που ανακουφίζουν από πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές σε παθήσεις όπως ρευματισμούς και οστεοαρθρίτιδα. Όμως χρειάζεται περαιτέρω διεύρυνση για να τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Αν και στη μαγειρική προτιμάται να χρησιμοποιείται σε φρέσκια μορφή. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά χρόνιες παθήσεις, καταναλώστε καθημερινά 1 γραμμάριο αποξηραμένου βοτάνου, ή 2 γραμμάρια για έντονους πόνους. Μοιράστε την ποσότητα σε τρεις δόσεις ανά ημέρα.

Αρπαγόφυτο

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και ίσως οι περισσότεροι να μην το έχετε ακούσει. Όμως το αρπαγόφυτο είναι το φυτό που μας παρέχει το «φαρμακείο της φύσης», για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους της οστεοραθρίτιδας. Λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά, όπως η ιβουπροφαίνη (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) και σύμφωνα με το ινστιτούτο υγείας των ΗΠΑ, έχει σημαντικές παυσίπονες ιδιότητες για την οστεοαρθρίτιδα και τους πόνους της μέσης. Η δράση της είναι περίπου ίδια με αυτή της διασερεΐνης, και μπορεί μέσα σε διάστημα 4 μηνών να καταπραΰνει τον πόνο στο ισχίο και το γόνατο.

 αρπαγόφυτο

Όσοι κάνετε χρήση αρπαγόφυτου θα είστε σε θέση να ελαττώσετε τη δόση ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), που σημαίνει ότι θα έχετε μειωμένες παρενέργειες των φαρμάκων. Πάντοτε πριν κάνετε λήψη συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πόσο μάλλον αν συνδυαστεί με μείωση της δόσεις του φαρμάκου. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ένα ασφαλές βότανο, όμως προτείνουμε η χορήγηση του να μην υπερβαίνει τους 12 μήνες.

 Άρνικα η ορεινή

Αν και άγνωστη για τους περισσότερους, εντούτοις η συμβολή της στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής την κατατάσσει σε ένα θεραπευτικό φυτό. Είναι κατάλληλη για να καταπραΰνει και να ανακουφίσει από μυϊκούς πόνους, μώλωπες, πληγές, αρθρίτιδα, ακόμη και τσιμπήματα εντόμων.

arnica άρνικα ορεινή

Περιέχει λακτόνες, οι οποίες είναι οργανικές ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τις φλεγμονές. Όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν τη χρησιμοποιείτε, καθώς σύμφωνα με έρευνες δεν πρέπει να γίνεται από στόματος λήψη χωρίς να υπάρχει ιατρική επίβλεψη. Χρησιμοποιήστε για να παρασκευάσετε αλοιφές, και κάνοντας εξωτερική χρήση να πάρετε τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει.

Ινδικό λιβάνι – Boswellia Serrata

Πρόκειται για αυτοφυές δέντρο, όπου η ρητίνη που παράγει έχει αντιφλεγμονώδης δράση. Ήταν διαδεδομένο πριν αρκετούς αιώνες στην Ινδία για την ανακούφιση από πόνους αρθρίτιδας και ρευματισμών. Το αντιφλεγμονώδες της φύσης αναπτύσσετε σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, από όπου παίρνουμε το θεραπευτικό εκχύλισμα του φυτού. Η ρετσίνι του δέντρου boswellia, περιέχει ουσίες όπως βορνεόλη, φαρνεζόλη, λιμονένιο, καρβόνη, και είναι αυτές που δίνουν τις αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα διαφόρων ρευματικών παθήσεων με πιο σημαντικές την αρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ινδικό λιβάνι Boswellia Serrata

Cat’s Claw

Σε ελεύθερη μετάφραση «το νύχι της γάτας», και ανήκει στη λίστα με τα αναλγητικά βότανα. Αρκετά διαδεδομένο και με μεγάλη ζήτηση στις ΗΠΑ, και πως να μην είναι, αφού έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πέρα από την προφανή χρήση του, είναι κατάλληλο για διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως φλεγμονή του παχέος εντέρου και της βλεννογόνου του στομάχου. Άρα, είναι ιδανικό για να απαλλάξει από συμπτώματα γαστρίτιδας, έλκη στομάχου, ακόμη και αιμορροΐδες. Πέρα από τις καταπραϋντικές ιδιότητες, έχει σημαντική αντικαρκινική δράση και βελτιώνει τα αποτελέσματα από τις χημειοθεραπείες.

cats claw νύχι της γάτας

Η περιεκτικότητα γλυκοζιτών κουινοβικού οξέος και β-σιτοστερόλης του δίνει αντιιικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές έχουν αλκαλική δράση που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα την περιοχή της μνήμης. Επίσης, είναι αποτελεσματικές για να ανακουφίσουν από δυσκαμψία και πρήξιμο που προκαλείται από αρθρίτιδα, ρευματισμούς και πόνους στις αρθρώσεις. Ίσως είναι άγνωστο για εμάς, όμως μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα με βότανα και βιολογικά προϊόντα, και στα φαρμακεία σε μορφή κάψουλας ή βάμματος.

Προφυλάξεις

Η χρήση των βοτάνων πρέπει να γίνεται ύστερα από υπόδειξη ειδικού και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Όσοι ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για χρόνιες παθήσεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν καταφύγουν στα αναλγητικά βότανα. Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε είναι προτιμότερο να παραμείνετε στην ασφαλή πλευρά και να μην κάνετε χρήση των βοτάνων. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν κάνετε λήψη των φαρμακευτικών φυτών.

Διαβάστε επίσης: Διουρητικά βότανα για κατακράτηση υγρών.