Τις λιαστές ντομάτες τις γνωρίζουμε όλοι, όμως ελάχιστοι συνηθίζουν να τις καταναλώνουν. Ίσως έχει επικρατήσει η άποψη, πως είναι δύσκολη η διαδικασία παρασκευής και γιαυτό οι περισσότεροι αποφεύγουν να τις φτιάξουν. Αυτό είναι ένα γενικό φαινόμενο που συμβαίνει με τις «συνταγές της γιαγιάς» και ήρθε η ώρα να αλλάξουμε άποψη. Πολλοί θεωρούν πως οι παραδοσιακές συνταγές έχουν αρκετή δυσκολία στην παρασκευή τους και το τελικό αποτέλεσμα δε θα αποκτήσει την επιθυμητή νοστιμιά.

Αν και σε γενικές γραμμές, τα «μαμαδίστικα φαγητά» έχουν αυξημένη δυσκολία και απαιτούν εμπειρία και γνώση μαγειρικής, δε συμβαίνει το ίδιο με τις λιαστές ντομάτες. Σίγουρα υπάρχουν μυστικά που βοηθούν να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε συνταγή, και αυτό συμβαίνει με το νόστιμο μεζέ που θα φτιάξουμε. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, αφού ο χρόνος θα κάνει όλη τη δουλειά.

Φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

Θα χρειαστείτε:

  • Σφιχτές κόκκινες ντομάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Μυρωδικά (σκόρδο, βασιλικό, ρίγανη ή θυμάρι)
  • Αλάτι χοντρό

Διαδικασία:

Επιλέξτε σφιχτές ντομάτες που δεν είναι ζουμερές και κόψτε στη μέση για να αφαιρέσετε τα σκληρά μέρη από τα κοτσάνια. Τοποθετήστε σε σχάρα να αποξηρανθούν και βάλτε από κάτω ένα ταψί, για να μαζεύει τα ζουμιά που θα χάσουν. Ακουμπήσετε στην κατάλληλη τοποθεσία, ώστε να μην εμποδίζουν και να έχει μπόλικο φως.

Απομένει να ρίξετε επάνω τους μια γερή δόση από χοντρό αλάτι και σκεπάζετε με λεπτό ύφασμα που αναπνέει επαρκώς (το τούλι είναι κατάλληλο για να το διαπερνά ο αέρας και να μην υπάρχει επαφή με ανεπιθύμητα έντομα). Αφήνετε στον ήλιο μέχρι να χάσουν πλήρως τα ζουμιά τους και να ξεραθούν. Υπολογίστε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 μέρες, ανάλογα το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή σας.

λιαστές-ντομάτες-αποξήρανση-σχάρα

Μόλις είστε έτοιμοι, παίρνετε τις αποξηραμένες ντομάτες και με βελόνα και χοντρή κλωστή, τις δένετε όλες μαζί για να τις κρεμάσετε στον τοίχο ή σε χώρο που αερίζεται επαρκώς. Πρέπει να απολέσουν τελείως τα ζουμιά τους, διότι με την παραμικρή ποσότητα υγρασίας ενδέχεται να σαπίσουν. Θα χρειαστεί να παραμείνουν κρεμασμένες για 1 εβδομάδα τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση θα διαπιστώσετε μόνοι σας πότε είναι έτοιμες για να περάσετε στο τελευταίο βήμα της συνταγής.

Απομένει το τελευταίο βήμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, και απ΄ότι είδατε με ελάχιστη υπομονή και καθόλου δυσκολία, φτάσαμε στο τελικό στάδιο. Ξεκρεμάστε τις λιαστές ντομάτες και αφαιρέστε την κλωστή για να τις μαρινάρετε με λάδι και μυρωδικά. Πριν τις τοποθετήσετε μέσα στο βάζο, πειραματιστείτε με τα μυρωδικά που θα επιλέξετε. Τέλος, γεμίζετε με λάδι και διατηρείτε στο ψυγείο για 3- 4 ημέρες. Έτσι, θα απορροφήσουν όλα τα αρώματα και θα αποκτήσουν περισσότερη νοστιμιά. Μετά από αυτό, οι λιαστές ντομάτες είναι έτοιμες να συνοδεύσουν κάθε φαγητό ή να τις φάτε ως μεζέ με τη συνοδεία κρασιού.

Τι να προσέξετε

Φροντίστε πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία να βάλετε επαρκή ποσότητα για να φτιάξετε τουλάχιστον ένα βάζο (μην πάει χαμένος ο χρόνος αναμονής).

Αν θέλετε πικάντικη γεύση, προσθέστε σκόρδο, μπούκοβο ή τσίλι. Αν επιθυμείτε πιο ήπιες γεύσεις, βάλτε μαζί με το σκόρδο, βασιλικό, ρίγανη ή θυμάρι. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να βρείτε μόνοι σας τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Η υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο για να πετύχει η συνταγή. Αν δεν προσέξουμε, δε θα ξεραθούν αρκετά και θα μουχλιάσουν. Βάλτε να ξεραθούν σε δυνατό ήλιο και φροντίστε να πετάτε κάθε τόσο τα υγρά που χάνουν.

Άμα θέλετε γρήγορα αποτελέσματα, μπορείτε να τις αποξηράνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 110 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Αν απορείτε για το γευστικό αποτέλεσμα και αν βγαίνει ίδιο με την κανονική διαδικασία; Την απάντηση την αφήνουμε στη δική σας κρίση. Εφόσον δοκιμάσετε την γρήγορη διαδικασία αποξήρανσης, περιμένουμε τα σχόλια με τα συμπεράσματα σας.

Για το αλάτισμα, μια στρώση πάνω στις ντομάτες είναι αρκετή, και το κάνουμε όταν τις τοποθετήσουμε στη σχάρα.