Το υαλουρονικό οξύ, γνωστό και ως υαλουρονάνη ή υαλουρονικό νάτριο, είναι ένας υδατάνθρακας και πιο συγκεκριμένα ένας βλενοπολυσακχαρίτης, που παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα. Δρα κάτω από το δέρμα συγκρατώντας μόρια νερού, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.  Πλέον, μπορεί κάποιος να το βρει σε κρέμες για το δέρμα, κάψουλες ακόμη και ως ενέσιμο.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, πως το υαλουρονικό οξύ, συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος, ενεργοποιεί την παραγωγή του κολλαγόνου, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και ως καθαριστής των ελευθέρων ριζών. Διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, των αρθρώσεων και του νευρικού ιστού. Έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην διατήρηση του υγρού των οφθαλμικών ιστών, το οποίο είναι αρμόδιο για την προστασία των ματιών από πολλές πιθανές παθήσεις ή μολύνσεις.

Απαραίτητη έχει κριθεί και η χρήση του υαλουρονικού, κατά τη διάρκεια ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων των ματιών. Συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης καταρράκτη, της μεταμόσχευσης κερατοειδούς, της επιδιόρθωσης ενός αποκολλημένου αμφιβληστροειδούς και άλλων τραυματισμών στα μάτια. Εγχέεται στους οφθαλμούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των φυσικών υγρών.

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης ως υλικό πλήρωσης των χειλιών, σε πλαστική εγχείρηση. Ενώ βρίσκει εφαρμογή και στην επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων, δερματικών ελκών και ως ενυδατική κρέμα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ενδιαφέρον για την χρήση του υαλουρονικού οξέος, στην πρόληψη των επιπτώσεων της γήρανσης. Στην πραγματικότητα το υαλουρονικό οξύ έχει προωθηθεί από τις εμπορικές εταιρείες, ως »πηγή νεότητας». Ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις που να βεβαιώνουν τον ισχυρισμό, πως η λήψη του ή η εφαρμογή του, μπορεί να αποτρέψει τις αλλαγές που σχετίζονται με την γήρανση.

Υαλουρονικό οξύ και οφέλη

Παρέχει μια σειρά από οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων, των οφθαλμών και της στοματικής κοιλότητας.

Δέρμα

Το μέσο ανθρώπινο σώμα περιέχει 15 γραμμάρια υαλουρονικού οξέος. Η μισή ποσότητα βρίσκεται στο κολλαγόνο του δέρματος και ο ρόλος του είναι ζωτικής σημασίας. Το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να διατηρεί το νερό στα κύτταρα του σώματος, καθιστώντας το ως ένα εξαιρετικό ενυδατικό συστατικό. Αξίζει να σημειωθεί, πως καμία άλλη βιολογική ουσία δεν μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο.

Σήμερα, το υαλουρονικό οξύ, θεωρείται εξίσου σημαντικό με το κολλαγόνο, αν όχι και πιο σημαντικό! Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή του είναι για την θεραπεία κατά της γήρανσης, για παράδειγμα, η εξάλειψη των ρυτίδων. Το γεγονός όμως, πως το 1/3 του οξέος καταστρέφεται και συντίθεται με μεγάλη συχνότητα, είναι αυτό που οδηγεί στις επαναλαμβανόμενες και τακτικές συνεδρίες, για μακροβιότερα αποτελέσματα.

Μάτια

Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στο υαλώδες υγρό των ματιών και δίνει το σχήμα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους. Το πρώτο ιατρικό προϊόν με υαλουρονικό οξύ, προοριζόταν όπως αναφέραμε, για χρήση στη χειρουργική επέμβαση των ματιών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για να επιταχύνει την διαδικασία της επούλωσης μετά την επέμβαση. Είναι γεγονός, πως το υαλουρονικό οξύ λιπαίνει τους ιστούς των οφθαλμών, για αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για αυτούς που υποφέρουν από ξηροφθαλμία. Ε

πιπλέον τα συμπληρώματα που λαμβάνονται από το στόμα, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της όρασης. Όσο περνούν τα χρόνια, η παραγωγή υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό, μειώνεται,  οπότε καλό θα ήταν να βοηθούμε την ενυδάτωση των ματιών.

Περιοδοντική νόσος

Οι παθήσεις των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) αποτελούν την πρώτη αιτία απώλειας δοντιών. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα σημαντικό συστατικό, το οποίο αναγεννά φρέσκο και υγιή συνδετικό ιστό, προστατεύοντας από τη περιοδοντική νόσο. Ταυτόχρονα, δρα στη μείωση οποιασδήποτε φλεγμονής που οδηγεί σε αιμορραγία των ούλων.

Αρθρώσεις

Δεν είναι λίγοι, αυτοί που χρησιμοποιούν συμπληρώματα γλυκοζαμίνης, για την αντιμετώπιση των παθήσεων των αρθρώσεων. Η γλυκοζαμίνη ανήκει σε μια ομάδα ενώσεων, γνωστή και ως γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGs). Oι ενώσεις αυτές, βοηθούν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρότερες, πιο υγιείς και πιο εύκαμπτες αρθρώσεις. Το υαλουρονικό οξύ είναι η πιο δραστική ουσία των γλυκοζαμινογλυκανών.  Απορροφά τους κραδασμούς, ενώ ταυτόχρονα λιπαίνει το υγρό των ιστών της άρθρωσης και σταθεροποιεί την κατανομή του.

Ως αντιοξειδωτικό, υποστηρίζει την γενική υγεία των αρθρώσεων, και τις προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χορηγηθεί και με ενέσεις απευθείας στα γόνατα, αν και η θεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται τακτική επανάληψη.

Υπάρχουν και άλλες αναφορές σχετικά με τα οφέλη που έφερε η χρήση υαλουρονικού οξέος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων
  • Αυξημένη ενέργεια
  • Ενυδάτωση του δέρματος
  • Βελτίωση της μυϊκής δύναμης
  • Πνευματική εγρήγορση

 Πως χρησιμοποιείται το υαλουρονικό οξύ;

Υαλουρονικό οξύ για το δέρμα και τα μάτια

  • Ενέσεις υαλουρονικού οξέος: Χορηγούνται μόνο από τους γιατρούς σε μάτια, χείλη και δέρμα.
  • Κρέμα/ορός ουαλουρονικού οξέος: Υπάρχουν πολλά serum ιδανικά για την βελτίωση του δέρματος. Αυτό που τα διαφοροποιεί, είναι η περιεκτικότητα τους σε υαλουρονικό οξύ. Σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί, πως η καθημερινή τοπική εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν 0.1% υαλουρονικού οξέος, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση στην ενυδάτωση του δέρματος, την εμφάνιση των ρυτίδων και την ελαστικότητα.
  • Για τη θεραπεία των ξηρών ματιών: Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χορηγηθεί με οφθαλμική σταγόνα από 3 ως 4 φορές την ημέρα για 3 μήνες. Ιδανικά αναζητήστε serum με περιεκτικότητα υαλουρονικού οξέους 0,2%-0,4%, φροντίζοντας πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες που αναγράφονται.

Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις

Ο Διεθνής Οργανισμός Φαρμάκων, αναφέρει πως τα προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, είναι ασφαλή όταν λαμβάνονται από το στόμα ή εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Τα συμπληρώματα και οι ενέσεις, πρέπει να αποφεύγονται από τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν. Καθώς φαίνεται, ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου ή του μωρού.

Τα συνταγογραφούμενα και εμπορικά προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, συνήθως παρασκευάζονται είτε από βακτήρια που δημιουργούνται μέσα σε εργαστήριο, είτε από πρωτεΐνες πουλιών ή και χόνδρων.  Συνεπώς, τα άτομα με αλλεργία στα αυγά η τα φτερά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα, αφού μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις ακόμη και αιμορραγία.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, όπως η βαρφαρίνη ή ασπιρίνη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν συμπληρώματα. Καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.

*Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα