Το μουρουνέλαιο προέρχεται από το συκώτι του ψαριού «μουρούνα» ή μπακαλιάρου και ανήκει στο γένος, Γάδος. Έχει ανοικτό κίτρινο ημιδιαφανές χρώμα, έντονη οσμή και ήπια γεύση. Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής, πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, εικοσαπεντανοϊκό, δοκοσαεξανοϊκό οξύ, καθώς και υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και D. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία βοηθούν στη σωστή λειτουργία των ζωτικών οργάνων και προάγουν την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, χαρίζοντας περισσότερη υγεία.

Η ιατρική χρήση του μουρουνέλαιου μετρά αιώνες. Το 1824 χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ραχίτιδας και μέχρι το 1930 οι θεραπευτικές του ιδιότητες, αξιοποιούνταν από τους ειδικούς για την αντιμετώπιση των παθήσεων που προκαλούνταν από την έλλειψη βιταμίνης D.

Θρεπτικά στοιχεία

Ανά 100 gr

  • Βιταμίνη Α: 100.000 IU
  • Βιταμίνη D: 10.000 IU
  • Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 22.61 gr
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 46.71 gr
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 22.54 gr

Το μουρουνέλαιο ως βιταμίνη D

Το μουρουνέλαιο είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές σε βιταμίνη D. Μια κουταλιά της σούπας είναι αρκετή για να προσφέρει στον οργανισμό, την απαραίτητη ημερήσια δόση, που έχει ανάγκη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με οστεοπόρωση, αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, υπέρταση, πολλαπλή σκλήρυνση, αυτισμό, Alzheimer και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ενώ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και τη διατήρηση των επιπέδων φωσφόρου στο αίμα, δύο σπουδαίοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία των οστών.

Οφέλη

Το μουρουνέλαιο αποτελεί σημαντικό θέμα μελέτης σε πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, εξαιτίας των πολλαπλών οφελών του στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση αυτού του είδους ιχθυελαίου, μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και τα νεφρικά προβλήματα.

Πιο αναλυτικά:

Το μουρουνέλαιο θεραπεύει την αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που διακρίνεται από τη βλάβη των αρθρώσεων. Μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση ωστόσο, η χρήση μουρουνέλαιου έχει θεωρηθεί ως ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα και έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για τη διατήρηση υγιών οστών και αρθρώσεων, καθώς και για τη μείωση του πόνου, του πρηξίματος και την πρωινή δυσκαμψία. Η πρόσληψη (κατά τη διάρκεια της νόσου), βοηθά στη μείωση της λήψης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ισχυρή και σταθερή δομή των οστών

Συχνά η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε πόνο των οστών και των μυών. Το μουρουνέλαιο αποτελεί μια από τις κορυφαίες πηγές βιταμίνης D εξασφαλίζοντας μια ισχυρή και σταθερή δομή των οστών. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση μουρουνέλαιου αυξάνει τα επίπεδα της, βελτιώνοντας έτσι, τη σωματική δύναμη και μειώνοντας τον πόνο των μυών.

Κατά της οστεοπόρωσης

Για πολλά χρόνια το μουρουνέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Είναι ιδανικό συμπλήρωμα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ώστε να αποφευχθούν πιθανά μελλοντικά προβλήματα οστεοπόρωσης. Η υψηλή περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε βιταμίνη D βοηθά στην επεξεργασία του ασβεστίου από τον οργανισμό, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμφάνιση οστεοπόρωσης και διατηρεί την υγεία των οστών. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι, αν και δεν έχει καθοριστεί το ανεκτό ανώτατο όριο κατανάλωσης βιταμίνης D, ωστόσο, οι ενήλικες άνδρες άνω των 50 ετών, μπορούν να καταναλώσουν 400 IU, ενώ οι γυναίκες 600 IU.

Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Η εκδήλωση καρδιακών παθήσεων μπορεί να αποφευχθεί με την τακτική κατανάλωση μουρουνέλαιου. Σε αρκετές μελέτες, έχει καταστεί εμφανές ότι τα άτομα που καταναλώνουν μουρουνέλαιο, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Παράλληλα, ασθενείς που υπέστησαν χειρουργική επέμβαση στην καρδιά ή κάποιου είδους καρδιακό πρόβλημα και λάμβαναν συμπλήρωμα του ελαίου, ταυτόχρονα με την φαρμακευτική αγωγή, ανέκαμψαν ταχύτερα σε σχέση με αυτούς που περιορίστηκαν στην λήψη φαρμάκων. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη δράση, στην ύπαρξη Ω- 3 λιπαρών οξέων στην σύνθεση του. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα αποφράσσουν τις αρτηρίες και βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις.

Μείωση των επιπέδων της «κακής»χοληστερόλης

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, εκτός από την ιδιότητας να προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, μπορούν παράλληλα να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς οι υψηλές τιμές, ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υγιές δέρμα

Παραδοσιακά, το μουρουνέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία για ένα υγιές δέρμα. Η εφαρμογή του σε εγκαύματα βοηθά στην γρήγορη επούλωση των πληγών χωρίς να αφήνει σημάδια στο δέρμα. Ενώ μπορεί να χαρίσει λάμψη στο πρόσωπο  και να μειώσει τις ρυτίδες.

Υγιή μάτια

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Αποτρέπουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένα και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά

Η κατανάλωση μουρουνέλαιου από έγκυες ή μωρά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Ωστόσο, η τακτική λήψη, είναι καλύτερα να συνοδεύεται πάντα από οδηγίες του γιατρού σας.

Κατά του καρκίνου

Μια νορβηγική μελέτη, έδειξε την θετική επίδραση του μουρουνέλαιου σε διάφορες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Μείωση των φλεγμονών

Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία που βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην θεραπεία των τραυματισμών. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις μια φλεγμονή μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για μεγάλες χρονικές περιόδους. Γνωστή και ως χρόνια φλεγμονή, η οποία είναι επιβλαβής και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιοπάθειας. Τα Ω-3 που περιέχονται στο μουρουνέλαιο έχουν την ικανότητα να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή καταστέλλοντας τους παράγοντες που την προάγουν.

Το μουρουνέλαιο περιέχει επίσης βιταμίνη Α και D, οι οποίες αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή δεσμεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης

Και σε αυτή την περίπτωση, ρόλο παίζουν τα Ω-3 λιπαρά και η βιταμίνη D, καθώς μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι ακόμη ασαφής. Παρόλα αυτά υπάρχει μια εκδοχή που υποστηρίζει ότι η βιταμίνη D, διεγείρει την απελευθέρωση  ορμονών όπως η σεροτονίνη, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα άγχους και βελτιώνοντας την διάθεση.

Συνιστώμενη ποσότητα

Δεν υπάρχουν καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη μουρουνέλαιου. Επομένως, η ασφαλής ποσότητα εξαρτάται από τις συνιστώμενες ποσότητες των Ω-3 λιπαρών οξέων και των βιταμινών Α και D.

Μια συνηθισμένη δόση είναι 1 με 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα. Μεγαλύτερη ποσότητα θα οδηγούσε σε υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α.

Αν και το μουρουνέλαιο θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή και υγιεινά προϊόντα, η πρόσληψη του πρέπει να γίνεται με προσοχή δεδομένου ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπηκτικό (αραιωτικό αίματος).

Παρενέργειες

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί έχει ορισμένες ανεπιθύμητες συνέπειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβιταμίνωση (βιταμίνη Α) και οστεοπόρωση.

Οι εγκυμονούσες πρέπει πάντα να συμβουλεύονται το γιατρό πριν καταναλώσουν μουρουνέλαιο. Οι υψηλές δόσεις συνθετικής βιταμίνης Α, μπορούν να οδηγήσουν σε γενετικές ανωμαλίες.

Το μουρουνέλαιο μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Εάν έχετε διαταραχές πήξης στο αίμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πολλές φορές το μουρουνέλαιο, περιέχει υδράργυρο και παρασιτοκτόνα. Ωστόσο, οι εταιρείες παραγωγής ελέγχουν σχολαστικά την ποιότητα του, ώστε να μην υπάρξει καμία δυσμενής επίπτωση στην υγεία του οργανισμού.

Τέλος, η υπερβολική αλίευση μουρούνας έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση του είδους, με συνέπεια να επηρεάζονται αρνητικά και άλλες μορφές θαλάσσιας ζωής.