Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα αισθητικής φύσης, που βασανίζει το 85% των ενήλικων γυναικών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δερματική αλλοίωση, που αρχίζει να γίνεται εμφανής, όταν ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί το δέρμα και τους μύες, συσσωρεύει ανάμεσα τους ένα παχύ στρώμα λίπους, δημιουργώντας στην επιδερμίδα την γνωστή σε όλους, όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλιά και μερικές φορές στα άνω μέρη του βραχίονα και ταλαιπωρεί κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως βάρους. Οι άνδρες σε αυτό το θέμα φαίνεται να είναι τυχεροί, καθώς η κυτταρίτιδα σε αυτούς είναι σπάνια.

Πολλές και πολλοί θα αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό, και οι άνδρες είναι πάλι οι προνομιούχοι; Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό από το γεγονός, ότι οι γυναικείες ορμόνες, δηλαδή προγεστερόνη και οιστρογόνα, θεωρούνται οι κύριες αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Πιο αναλυτικά, τα οιστρογόνα έχουν την δύναμη να αλλοιώνουν τον συνδετικό ιστό, προάγοντας τον σχηματισμό και την επέκταση του λίπους. Ενώ, η προγεστερόνη μπορεί να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία, να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Η κυτταρίτιδα και τα είδη της

Η κυτταρίτιδα διακρίνεται σε 3 τύπους:

 • Χαλαρή: Πρόκειται για την ήπια μορφή της. Είναι ορατή μόνο εάν πιέσουμε το δέρμα με τα χέρια και εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν τοπικό πάχος. Μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με την μέθοδο της μεσοθεραπείας.
 • Οιδηματική: Είναι ορατή όταν η γυναίκα είναι σε όρθια θέση. Εμφανίζεται στους μηρούς και στα οπίσθια των γυναικών που έχουν τοπικό πάχος. Αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους.
 • Συμπαγής ή οζώδης: Τα λιπίδια του συνδετικού ιστού δεν αιματώνονται σωστά με αποτέλεσμα να γίνονται συμπαγή και να πονούν σε κάθε άγγιγμα. Είναι εμφανής τόσο σε όρθια όσο και σε ύπτια θέση. Αντιμετωπίζεται μόνο με την μέθοδο του λέιζερ.

Αιτίες

Εκτός από τις ορμονικές ανισορροπίες, για τις οποίες, υπεύθυνα είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και ορισμένες φορές η τεστοστερόνη, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Μείωση κολλαγόνου

Μία σημαντική αιτία της κυτταρίτιδας, είναι η μείωση της βασικής πρωτεΐνης, που ονομάζεται κολλαγόνο.

Η έλλειψη της οφείλεται σε:

 • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
 • Βραδεία κυκλοφορία του αίματος
 • Υπερβολική συσσώρευση λίπους

Υπό κανονικές συνθήκες, τα λιποκύτταρα, είναι αρμονικά προσκολλημένα στον συνδετικό ιστό που υπάρχει μεταξύ του δέρματος και των μυών, και δημιουργούν τακτικά και ομοιόμορφα στρώματα. Όταν το κολλαγόνο μειώνεται, μέρος αυτών των λιποκυττάρων αποσπάται από τον συνδετικό ιστό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Εξασθενημένα αιμοφόρα αγγεία

Όταν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων χάσουν την ελαστικότητα τους, προωθούν τα πλεονάζοντα υγρά προς τον λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα να προσκολλούνται στα λιπώδη κύτταρα και έτσι, δημιουργείται η κυτταρίτιδα.

Στρες

Δύο ακόμη σημαντικοί λόγοι που συμβάλλουν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας, είναι το συσσωρευμένο άγχος και η υπερβολική παραγωγή επιβλαβών ελεύθερων ριζών, ως αποτέλεσμα του στρες.  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα αυξημένων επιπέδων κατεχολαμινών, που προκαλούνται από υπερβολικό άγχος και υψηλές τιμές της ορμόνης, κορτιζόλης.

Άλλες αιτίες

Μερικές ακόμη αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Αφυδάτωση (ελάχιστη κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών).
 • Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Κάπνισμα (εξασθενεί τον σχηματισμό κολλαγόνου)
 • Κληρονομικότητα
 • Παχυσαρκία

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η κυτταρίτιδα είναι καλό να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς με το πέρασμα των χρόνων τείνει να επιδεινώνεται. Σήμερα, υπάρχουν πολλές φυσικές τεχνικές που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμη και να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα.

Μασάζ για κυτταρίτιδα

Κάνετε μασάζ με στεγνό βούρτσισμα. Πρόκειται για μια διαδικασία που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνει την συσσώρευση τοξινών στο αίμα. Το στεγνό βούρτσισμα είναι ένας από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα.

Τρόπος χρήσης

 • Επιλέξτε μια βούρτσα με φυσική τρίχα, λίγο σκληρή.
 • Βουρτσίστε το σώμα όταν είναι στεγνό.
 • Εστιάστε περισσότερο στις περιοχές που έχουν κυτταρίτιδα. Κάντε κυκλικές κινήσεις για περίπου 5 λεπτά
 • Τέλος, κάντε ντους για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα.

Πιπέρι καγιέν

Έχει την ικανότητα να καίει το λίπος φυσικά, να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και να ενισχύει τον μεταβολισμό. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση πιπεριού καγιέν, βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα και  μειώνει την κυτταρίτιδα στην περιοχή των μηρών.

Τρόπος χρήσης

 • Προσθέστε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, δύο κουταλάκια του γλυκού καγιέν, ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ και χυμό από ένα λεμόνι.
 • Ανακατέψτε καλά και πιείτε το δύο φορές την ημέρα για δύο μήνες

Απολέπιση

Οι αλεσμένοι κόκκοι του καφέ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την απολέπιση του δέρματος.

Τρόπος χρήσης

 • Σε ένα φλιτζάνι προσθέστε ένα τέταρτο κόκκους καφέ, τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας.
 • Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια πάστα.
 • Πάρτε λίγη ποσότητα από το μείγμα και κάντε μασάζ με το χέρι σας, στην περιοχή όπου υπάρχει η κυτταρίτιδα.
 • Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Εφαρμόστε αυτή την θεραπεία 3 φορές την εβδομάδα έως ότου δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα

Φύκια

Πρόκειται για ακόμη έναν φυσικό τρόπο απολέπισης. Τα φύκια διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνουν την υφή του δέρματος και βοηθούν στην μείωση της κυτταρίτιδας.

Τρόπος χρήσης

 • Σε ένα φλιτζάνι προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας φύκια σε σκόνη, δύο κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι, δύο κουταλιές ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας.
 • Ανακατέψτε καλά και απλώστε το μείγμα στην περιοχή της κυτταρίτιδας, για δέκα λεπτά.
 • Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα.

Ακολουθήστε αυτή την θεραπεία μια φορά την ημέρα για μερικούς μήνες.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε μερικά φύλλα από φύκια στην μπανιέρα με χλιαρό νερό. Μείνετε για 20 λεπτά. Επαναλάβετε την διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μηλόξυδο

Η πλούσια περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, καθιστά το μηλόξυδο, ιδανικό για αποτοξίνωση και μείωση της κυτταρίτιδας στους μηρούς και στην κοιλιά.

Τρόπος χρήσης

 1. Αναμείξτε ένα μέρος μηλόξυδου με δύο μέρη νερού. Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε και λίγο μέλι.
 2. Εφαρμόστε στην περιοχή της κυτταρίτιδας και αφήστε το μείγμα για 30 λεπτά.
 3. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Ακολουθήστε αυτή την θεραπεία δύο φορές την ημέρα έως ότου αποκτήσετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμίξετε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και να το πιείτε δύο φορές την ημέρα.

Κρέμα για κυτταρίτιδα

Θα χρησιμοποιήσουμε πράσινο άργιλο για να φτιάξουμε μια κρέμα ιδανική για μασάζ και να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα. Η πράσινη άργιλος έχει την ικανότητα να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, να απορροφά τα λίπη και να ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Τρόπος χρήσης

 1. Σε ένα φλιτζάνι προσθέστε ένα τέταρτο του φλιτζανιού πράσινη άργιλο, 3 κουταλιές ζεστό νερό και μια κουταλιά της σούπας μέλι.
 2. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει πάστα.
 3. Εφαρμόστε, με κυκλικές κινήσεις, το μείγμα στην περιοχή της κυτταρίτιδας.
 4. Στην συνέχεια, τυλίξτε με μια πλαστική μεμβράνη
 5. Αφήστε για 30 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό

Ακολουθείστε την θεραπεία μια φορά την εβδομάδα έως ότου αποκτήσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ενυδάτωση

Η έλλειψη νερού δίνει στο δέρμα ταλαιπωρημένη όψη. Η αφυδάτωση είναι μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας και για τον λόγο αυτό, συνιστάται η κατανάλωση αρκετών υγρών (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως), λαχανικών και φρούτων. Επιπλέον, για να βοηθήσετε στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού.

Υγιεινή διατροφή

 • Φυτικές ίνες: Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού, στην εξισορρόπηση των ορμονών, στον καθαρισμό του παχέος εντέρου και στην ρύθμιση της αίσθησης της πείνας.
 • Τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι φρέσκες σαλάτες, τα ρεβύθια και το σουσάμι, μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
 • Βιταμίνη C: Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και σε συνδυασμό με τα αμινοξέα, προάγει τον υγιή σχηματισμό κολλαγόνου.
 • Βιταμίνη Ε: Θεωρείται το φυσικό αντιοξειδωτικό του οργανισμού, καθώς ο συνδυασμός της με χαλκό ή διοξείδιο του πυριτίου, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και την διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

Αντίθετα:

 • Η κατανάλωση trans-λιπαρών, όπως μαργαρίνη, ηλιέλαιο και σογιέλαιο, προκαλούν φλεγμονή και συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Για τον λόγο αυτό, είναι καλύτερο κατά το μαγείρεμα να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο ή ακατέργαστο λάδι καρύδας.
 • Το άσπρο ρύζι και η ζάχαρη, ενισχύουν την κυτταρίτιδα και οδηγούν σε κατακράτηση υγρών και συσσώρευση λίπους.

Συμβατικές θεραπείες

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κυτταρίτιδα είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για μία γυναίκα. Ως εκ τούτου, εκτός από τους φυσικούς τρόπους καταπολέμησης της, υπάρχουν και διάφορες συμβατικές θεραπείες. Ορισμένες από αυτές είναι:

Λιποαναρρόφηση

Είναι μια αμφισβητούμενη παρέμβαση για την θεραπεία της κυτταρίτιδας. Αν και υπάρχουν υποκειμενικές αναφορές ότι βελτιώνει την εμφάνιση, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Μεσοθεραπεία

Πρόκειται για μια θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την ανακούφιση του πόνου, από φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος. Πλέον, η ενέσιμη έγχυση φωσφατιδυλοχολίνης στον υποδόριο ιστό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντική θεραπεία για την μείωση του λίπους και της κυτταρίτιδας. Ωστόσο να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Τοπικές αλοιφές

Παρόλο που υπάρχουν πολλές κρέμες που διαφημίζονται για την μείωση κυτταρίτιδας, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με μελέτες, τα βασικά συστατικά πολλών αλοιφών που ονομάζονται μεθυλξανθίνες και ρετινοειδή, μπορούν να διεγείρουν την λιπόλυση, αλλά δεν μπορούν να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα. Αυτό συμβαίνει διότι οι συγκεκριμένες ουσίες δεν έχουν την ικανότητα, να διεισδύσουν στα εσωτερικά στρώματα τους δέρματος, αλλά περιορίζονται σε επιδερμικές δράσεις.

Λέιζερ

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η ραγδαία εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως λέιζερ, για την θεραπεία της κυτταρίτιδας. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία, ρεύμα υψηλής τάσης παράγει θερμική επίδραση σε ζωντανό ιστό. Χρησιμοποιείται τόσο σε χειρουργικές επεμβάσεις, όσο και σε δερματολογικές θεραπείες. Ως μέθοδος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, το λέιζερ ελέγχεται εάν μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη του συνδετικού ιστού.

Σύμφωνα με  τις μέχρι τώρα πειραματικές μελέτες, έχει διαπιστωθεί, ότι υπάρχει αισθητή μείωση κυτταρίτιδας με μόνη παρενέργεια, την εμφάνιση μικρών φουσκαλών. Ωστόσο, επειδή οι πρόσφατες έρευνες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, δεν έχουν επισημανθεί οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος, φαίνεται ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας.

Συμπέρασμα

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι δύο εξαιρετικοί τρόποι βελτίωσης της εμφάνισης μας. Βοηθούν, τόσο στην απώλεια βάρους, όσο και στην πραγματική καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι οι πολυδιαφημιζόμενες συμβατικές θεραπείες, που περιλαμβάνουν λιποαναρρόφηση, ενέσιμα, τοπικές αλοιφές κ.α., εκτός του ότι δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα , επιβαρύνουν και την τσέπη μας, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα δαπανηρές επιλογές.

Επιπλέον, πολλές από αυτές τις μεθόδους δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο και όσες έχουν, βασίζονται σε αποτελέσματα πειραμάτων, που έχουν πραγματοποιηθεί σε μικρά ποσοστά ανθρώπων και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των αποτελεσμάτων, βασίζονται περισσότερο στην παρατήρηση και λιγότερο στην επιστημονική αξιολόγηση.

Οποιαδήποτε πληροφορία περιέχεται στο άρθρο δεν προορίζεται για διάγνωση ή θεραπεία. Συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας.