Το τριβόλι, γνωστό και ως πεντάξυλο ή τριόλι, είναι ένα μονοετές βότανο που ευδοκιμεί στις θερμές και τροπικές περιοχές της Ευρώπης, της Νότιας Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Εξαιτίας της ταχείας ανάπτυξης του, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει μετατραπεί σε ένα ανεπιθύμητο ζιζάνιο.

Οι μίσχοι του και τα κλαδιά του έχουν μήκος 20 με 60 εκατοστά και έχουν ομοιόμορφα πράσινα φύλλα τα οποία είναι καλυμμένα με αγκάθια. Τα άνθη του είναι μικρά και κίτρινα, και το ύψος του δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Η συγκομιδή του πραγματοποιείται την περίοδο της ανθοφορίας του, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Τόσο η ρίζα όσο και ο καρπός του, έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας και της Ινδίας για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Εφαρμόστηκε ως φυσικό τονωτικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, το κατέστησαν σημαντικό φυσικό θεραπευτικό μέσο σε παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.  Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά αφροδισιακά και αξιοποιείται για την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και των αθλητικών επιδόσεων.

Επιστημονική ονομασία: Tribulus terrestris

Οικογένεια: Zygophyllaceae

tribulus-terrestris-herbs

Οφέλη

Εκτός από την ενίσχυση των αθλητικών επιδόσεων και την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας, το τριβόλι έχει μελετηθεί και για άλλα σημαντικά αποτελέσματα. Οι σαπωνίνες, χημικές ενώσεις που περιέχονται στην σύσταση του, θεωρούνται υπεύθυνες για τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει το βότανο στον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο αναλυτικά:

Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος

Σε έρευνα που διεξήχθη σε συγκεκριμένο αριθμό γυναικών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, αποδείχθηκε ότι όσες έλαβαν 1.000 mg/ημέρα συμπλήρωμα τριβολιού, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και «κακής» χοληστερόλης HDL, σε σχέση με όσες έλαβαν placebo (ανενεργή ουσία, ψευδοφάρμακο). Παράλληλα, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει, ότι το τριβόλι μπορεί να προστατεύσει τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες.

Παρόλο που τα ευρήματα αυτά φαίνονται πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να μπορέσει το βότανο αυτό, να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του σακχάρου και των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μυική ενδυνάμωση

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα του βοτάνου, τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της  μυικής μάζας και στην ελάττωση του σωματικού λίπους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή αποτελέσματα κλινικών ερευνών που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης

Το τριβόλι διακρίνεται για την ιδιότητα του να αυξάνει φυσικά, την ανδρική ορμόνη που ονομάζεται τεστοστερόνη. Σύμφωνα με μελέτες, το βότανο μπορεί να ενισχύσει την ωχρινοποιητική ορμόνη  (LH) έως και 70%, αυξάνοντας έτσι, την δημιουργία τεστοστερόνης μέχρι και 45%. Ένα ποσοστό αρκετά ικανό για να βελτιώσει την λίμπιντο και τη γονιμότητα. Η LH, είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει την λειτουργία των όρχεων στους άνδρες και των ωοθηκών στις γυναίκες.

Ενισχύει την σεξουαλική επιθυμία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το τριβόλι αυξάνει την ερωτική επιθυμία τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Είναι επίσης γνωστό ότι, προωθεί την παραγωγή σπέρματος και την ωορρηξία. Αυτός είναι και ένας από του λόγους, που το βότανο συμπεριλαμβάνεται ως βασικό συστατικό σε πολλά φάρμακα, τα οποία στοχεύουν στην ανδρική και την γυναικεία στειρότητα.

Σε ερευνητικό επίπεδο:

Ερευνητές διαπίστωσαν, ότι όταν οι άνδρες με μειωμένη λίμπιντο, κατανάλωναν 750-1500 mg τριβόλι ημερησίως για διάστημα 2 μηνών, παρουσίαζαν αύξηση της ερωτικής τους επιθυμίας κατά 79%.

Επίσης, το 70% των γυναικών με πολύ χαμηλή λίμπιντο, αύξησαν την σεξουαλική τους διάθεση, έπειτα από λήψη συμπληρωμάτων 500-1.500 mg για 3 μήνες.

Τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την στυτική δυσλειτουργία είναι μεικτά. Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται, ότι η ποσότητα που καταναλώνεται, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του βοτάνου, καθώς οι υψηλότερες δόσεις αποδεικνύονται πιο ευεργετικές.

Διουρητική δραστηριότητα

Η διουρητική δράση του, το έχει καταστήσει ιδανικό για τον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το τριβόλι λόγω αυτής της ιδιότητας του, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης και της κυστολιθίασης. Δεδομένου ότι είναι ένα φυσικό διουρητικό  χρησιμοποιείται και στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας.

τριβόλι αφροδισιακό

Άλλες ευεργετικές επιδράσεις

Το τριβόλι μπορεί να ανακουφίσει την γυναίκα από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις όπως:

 • Συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
 • Ρύθμιση των ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
 • Μείωση των ψυχοσωματικών προβλημάτων (υπερένταση, κακή διάθεση)
 • Ενισχύση της αναπαραγωγικής λειτουργίας

Μορφές

Μπορείτε να προμηθευτείτε το τριβόλι από ομοιοπαθητικά φαρμακεία σε μορφή:

 • Εκχυλίσματος
 • Βάμματος
 • Σκόνης
 • Χάπιου
 • Ταμπλέτας

Σε καταστήματα βοτάνων μπορείτε να προμηθευτείτε:

 • Την ρίζα
 • Τα φύλλα

Δοσολογία

Δεν έχει διεξαχθεί ικανοποιητικός αριθμός ερευνών, ώστε  να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ημερήσια συνιστώμενη δόση. Ωστόσο, μια ποσότητα μεταξύ 80-200 mg συμπληρώματος, θεωρείται ασφαλής. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η δοσολογία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του βάρους και της υγεία του ατόμου, που θα καταναλώσει το βότανο. Ρωτήστε τον γιατρό σας για την κατάλληλη δόση.

Συνταγή ροφήματος με τριβόλι

Ακολουθεί μια γρήγορη συνταγή ροφήματος από τριβόλι, προκειμένου να εκμεταλλευτείτε τα πολλαπλά οφέλη του.

Βάζετε το βότανο (φύλλα ή ρίζες) σε μια κατσαρόλα νερό. Το αφήνετε σε μέτρια φωτιά έως ότου βράσει πολύ καλά. Στην συνέχεια το στραγγίζετε και πίνετε. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Παρενέργειες

Η κατανάλωση του βοτάνου για μικρό χρονικό διάστημα θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, η υπερβολική λήψη του ενδέχεται να εκδηλώσει παρενέργειες. Συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ύπνου, εκνευρισμό και έντονη τριχοφυΐα στο σώμα ή το πρόσωπο (κυρίως στις γυναίκες). Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές που συνδέουν το τριβόλι με ανάπτυξη προβλημάτων στον προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, καθώς και την υπερτροφία του προστάτη. Άλλες εργαστηριακές δοκιμές, έχουν εντοπίσει ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου. Συνεπώς, οι έγκυες ή όσες θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν την λήψη του, καθώς και άτομα με:

 • Καρδιαγγειακά προβλήματα
 • Ηπατικές διαταραχές
 • Έλκος στομάχου

Κάτι ενδιαφέρον….

Εδώ και χρόνια, έχει επικρατήσει μια άποψη η οποία υποστηρίζει, ότι οι τροφές που υπάρχουν στην φύση και η όψη τους, θυμίζουν τα όργανα του σώματος (π.χ. το καρύδι μοιάζει πολύ με τον εγκέφαλο). Έτσι, όταν καταναλωθούν, δρουν ευεργετικά για την διατήρηση της υγείας του οργάνου, με το οποίο μοιάζουν. Το τριβόλι, μας θυμίζει πολύ, την σπονδυλική στήλη. Συνεπώς, η κατανάλωση του ενδεχομένως να βοηθά στην υποστήριξη της λειτουργίας της.

Συμπέρασμα

Το τριβόλι μπορεί να αποτρέψει πολλά ανεπιθύμητα αποτελέσματα, που προκύπτουν είτε λόγω ηλικίας, είτε από χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Αποτελεί ιδανική φυσική λύση για άνδρες που θέλουν να ενισχύσουν την μυική τους δύναμη και να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή. Ωστόσο, η λήψη του απαιτεί την γνώμη ειδικού. Συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας.