Τα ακάρεα της σκόνης, ίσως, είναι ο αιώνιος αντίπαλος κάθε νοικοκυράς, αλλά ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε: δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει σκόνη!

Σύντομα, ακόμα και μετά την καθαριότητα, ένα λεπτό στρώμα σκόνης αρχίζει να καλύπτει όλες τις επιφάνειες ή να συγκεντρώνεται σε χαλιά, μοκέτες, μαξιλάρια ή στρώματα.

Αυτό το πολύ λεπτό στρώμα σκόνης, είναι ουσιαστικά, μια στερεή μάζα πολύ μικρών σωματιδίων, που στην πλειονότητά τους, είναι άχρηστη νεκρή οργανική ύλη. Η σύνθεσή της περιλαμβάνει ποικιλία διαφορετικών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι αλλεργιογόνες. Κύρια πηγή αυτών των ουσιών είναι τα ακάρεα, που αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς, μέσα στην οικιακή σκόνη.

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί ζωντανοί οργανισμοί και ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων, μαζί με την αράχνη, το τσιμπούρι κ.α. Το μέγεθός τους είναι μικρότερο του χιλιοστού, γεγονός που τα καθιστά αόρατα με γυμνό μάτι. Τα ενήλικα φτάνουν περίπου το 0,3mm, έχουν σχήμα ωοειδές και πεπλατυσμένο. Έχουν υπόλευκο χρώμα και στη ράχη τους φέρουν αυλάκια.

Η παρουσία τους δεν σχετίζεται με καθαριότητα του σπιτιού, αλλά με τον ίδιο τον άνθρωπο, μιας και τρέφεται από αυτόν, με τα νεκρά κύτταρα και τις τρίχες που χάνει φυσικά. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της συνομοταξίας των αρθροπόδων, τα ακάρεα δεν δαγκώνουν. Ωστόσο χαρακτηρίζονται ως επιβλαβή για τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία.

Πως αναπτύσσονται τα ακάρεα

ακάρεα σκόνη στρώμα κρεβάτι Το οικιακό περιβάλλον είναι το ιδανικό για την ανάπτυξή τους, ενώ οι πληθυσμιακές τους συγκεντρώσεις εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και το ποσοστό υγρασίας που επικρατούν εκεί. Αποφεύγουν το φως, γι’ αυτό και κρύβονται στις ίνες υφασμάτων. Παρουσιάζουν 3 στάδια ζωής, το ώο, τη νύμφη και το τέλειο έντομο. Το προσδόκιμο ζωής τους ανέρχεται περίπου στις 30 μέρες και αναπαράγονται ραγδαία, εάν λάβουμε υπόψη, ότι τα θηλυκά γεννούν 25 με 30 νέα σωματίδια, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο ρυθμός με τον οποίο πολλαπλασιάζονται αυτοί οι μικροοργανισμοί, όπως προαναφέραμε, συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και την υψηλή θερμοκρασία,  με ιδανικότερες τιμές κοντά στο 75% και 25-30˚C. Ιδανικότερες, δηλαδή, εποχές είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

Αντίθετα, σε χαμηλές θερμοκρασίες παραμένουν αδρανή, χωρίς να πεθαίνουν. Είναι πολύ ανθεκτικά και δεν απομακρύνονται εύκολα με το καθάρισμα.  Η συγκέντρωσή τους είναι από 500 ακάρεα/gr σκόνης και σε μέρη όπως χαλιά, μοκέτες, μαξιλάρια, καναπέδες, κουρτίνες και στρώματα, φτάνει τα 10.000/gr. Αυτό συμβαίνει, γιατί εκεί η σκόνη αφαιρείται πολύ πιο δύσκολα.

Αλλεργίες

Μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, όμως, τα ακάρεα ευθύνονται για το περίπου 50% των αλλεργιών. Τα πιο γνωστά συμπτώματα αλλεργίας που οφείλεται σε αυτά, δεν διαφέρουν πολύ από τα κλασσικά του άσθματος και της  ρινίτιδας. Τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία, κυρίως τις πρωινές ώρες, εμφανίζουν φτάρνισμα, καταρροή και κνησμό σε μάτια και μύτη. Πλήττει το ρινικό βλεννογόνο και ενδέχεται να προξενήσει αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Πιο σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν είναι βήχας ή κρίση δύσπνοιας. Το αλλεργικό επεισόδιο εντείνεται τις περιόδους με πιο υψηλά ποσοστά υγρασίας.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει συσχετισμός αλλεργικής νόσου, με αυτή της ευαισθησίας στα ακάρεα. Ωστόσο, εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας παρουσιάσει αλλεργία, συστήνεται άμεσα πρόληψη, που συνδέεται με την μείωση του πληθυσμού των ακαρέων. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Είναι αλήθεια, ότι η ανθεκτικότητα αυτών των μικρών αρθροπόδων κάνει την εξολόθρευσή τους, ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, μπορούμε να εστιάσουμε σε κάποια βασικά σημεία, ώστε να περιορίσουμε τον πολλαπλασιασμό τους και κατ’ επέκταση και τον ίδιο τον αριθμό τους.

Ρύθμιση του ποσοστού της υγρασίας

Βασική μας προτεραιότητα είναι να ρυθμίσουμε την υγρασία που επικρατεί στο χώρο του σπιτιού. Προσέχουμε να μην κολλάμε τα έπιπλα στους τοίχους. Ιδανικά, αφήνουμε μερικά εκατοστά απόσταση, ώστε να μην επιτρέψουμε στην υγρασία να αυξηθεί. Η χρήση ενός αφυγραντήρα, τουλάχιστον 10 λεπτά τη μέρα, με ανοιχτά παράθυρα, θα βοηθήσουν να επιτύχουμε ένα πιο ξηρό περιβάλλον. Αντίστοιχα, πρέπει να φροντίσουμε να αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα το χειμώνα, διατηρώντας τες περίπου στους 20 ˚C.

Καυτό νερό

Ισχυρό όπλο ενάντια στα ακάρεα αποτελεί το καυτό νερό. Συνίσταται, λοιπόν, να πλένουμε τα υφάσματα του σπιτιού (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, μαξιλάρια, καλύμματα, κουρτίνες, μικρά χαλάκια κ.α.) σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να τα εξολοθρεύσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οτιδήποτε χνουδωτό γίνεται καταφύγιο γι’αυτά, επομένως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδικά παιχνίδια, όπως τα αρκουδάκια κ.λπ. Καλό είναι να τα πλένουμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Τακτικό σκούπισμα

Αν και η εμφάνιση των ακάρεων δεν σχετίζεται άμεσα με την καθαριότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αμελούμε. Πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά τα χαλιά και τις μοκέτες, αλλά και τις επιφάνειες κάτω από αυτά, με ηλεκτρική σκούπα. Καλό είναι επίσης, να μην αμελούμε να της αλλάζουμε φίλτρο. Αντίστοιχα, να αποφεύγουμε την χρήση καλυμμάτων σε κρεβάτια και καναπέδες, γιατί εγκλωβίζεται η υγρασία, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

ακάρεα σκούπισμα

Συχνό ξεσκόνισμα

Παράλληλα, δεν ξεχνάμε το προφανές: το ξεσκόνισμα. Είναι σημαντικό στην μείωση των συγκεντρώσεων των ακαρέων, γιατί απομακρύνει τη νεκρή οργανική ύλη, που γίνεται τροφή τους. Συνίσταται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, με πανάκια με μικροϊνες. Χρησιμοποιούνται υγρά και είναι πολύ απορροφητικά, χωρίς να επιτρέπουν στη σκόνη να διαχέεται. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε να φυλάσσουμε τα ρούχα μας σε μέρη που προστατεύονται από τη σκόνη, όπως ντουλάπες, συρτάρια κ.α., ώστε να μην έρθουν σε επαφή μαζί της. Έτσι, θα προφυλαχτούμε από τα ακάρεα που θα αναπτύσσονταν και ίσως να διέγειραν τις αλλεργίες.

Συχνό πλύσιμο των καλυμμάτων

Αδιαμφισβήτητα, το σημείο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ακαρέων στο σπίτι είναι αυτό που κάθε άνθρωπος περνάει τον περισσότερο χρόνο: το κρεβάτι. Σε αυτό συσσωρεύονται τα περισσότερα νεκρά κύτταρα και τρίχες που χάνουμε μέσα στη μέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αλλεργικά άτομα να υποφέρουν, κυρίως κατά τις ώρες του ύπνου. Καλύπτουμε, επομένως, στρώματα και μαξιλάρια με ειδικά καλύμματα, που δεν επιτρέπουν την επαφή με τα ακάρεα και τα πλένουμε μια φορά την εβδομάδα με καυτό νερό.

Φυσικό καθαριστικό για ακάρεα

Η μητέρα φύση έχει πάντα μια λύση για κάθε μας πρόβλημα, φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς τοξικές και επιβλαβείς ουσίες. Μπορείτε, λοιπόν, μόνοι σας να φτιάξετε ένα σπιτικό εντομοκτόνο, που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτών των μικροοργανισμών, από τα υφάσματα σας.

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα σπρέι
  • 250gr καθαρό οινόπνευμα
  • 250gr αποσταγμένο νερό
  • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας για άρωμα ( λεβάντα, ευκάλυπτος, κυπαρίσσι, πεύκο, κανέλα κ.α.)

Τοποθετείστε όλα τα συστατικά στο σπρέι. Ανακινείστε και έπειτα ψεκάστε στο κρεβάτι, στον καναπέ, στα χαλιά και στα υφάσματα του σπιτιού. Η χρήση του δεν συνιστάται, εάν είστε έγκυος ή εάν υπάρχουν στο σπίτι παιδιά, κάτω των 3 ετών, καθώς η μυρωδιά μπορεί να είναι αρκετά έντονη. Σε αυτή την περίπτωση, αφήστε να εξατμιστεί το αιθέριο έλαιο, πριν τη χρήση των υφασμάτων.