Κάθε γυναίκα, στις λεγόμενες «γόνιμες μέρες» της, δηλαδή περίπου στα μισά του κύκλου της, έχει ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη προς αναπαραγωγή. Συνήθως, οι μέρες αυτές συνοδεύονται με κάποιους πόνους, μερικές φορές έντονους και άλλες φορές πιο ήπιους, χαμηλά στην κοιλιά.

Όταν μια γυναίκα έχει ωορρηξία, το ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο, και μέσω των σαλπίγγων «ταξιδεύει» προς τη μήτρα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετές μέρες για να ολοκληρωθεί. Αφότου το ωάριο τοποθετηθεί στη μήτρα, περιμένει το σπερματοζωάριο για 24 ώρες, όση δηλαδή είναι και η διάρκεια ζωής του.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε, ότι επειδή το σπέρμα είναι ικανό να ζήσει στις σάλπιγγες για αρκετές ημέρες, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμη και έξι μέρες πριν την ωορρηξία της.

Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ

Ποικίλλει ο πόνος

Για να καταλάβει μια γυναίκα, εάν τελικά ο πόνος που νιώθει στην πύελο είναι λόγω της ωορρηξίας της, καλό θα είναι να κοιτάξει το ημερολόγιο της, ώστε να δει ότι βρίσκεται στα μισά περίπου, εφόσον έχει κύκλο 25-30 ημερών. Ο συγκεκριμένος πόνος θα ξεκινήσει μέχρι και 4 ημέρες πριν την ωορρηξία, δηλαδή περίπου στη 10η μέρα.

Όπως είπαμε ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή απότομα έντονος με τη μορφή κράμπας. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται και από ελαφριά αιμορραγία.

Γιατί πονάμε

Αν και τα ακριβή αίτια δεν έχουν προσδιοριστεί, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:

  • Την ανάπτυξη του ωοθυλακίου, η οποία εκτείνεται στην επιφάνεια των ωοθηκών, ακριβώς πριν  από την απελευθέρωση του αυγού.
  • Από το αίμα ή το υγρό που απελευθερώνεται από το ρήγμα του ωοθυλακίου και μπορεί να ερεθίσει την επένδυση της κοιλιάς.

Αντιμετώπιση

Όπως και να έχει, οι πόνοι αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η κατανάλωση ενός ήπιου παυσίπονου ή η τοποθέτηση μιας ζεστής κομπρέσας στην περιοχή της κοιλιάς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή συνοδεύονται από ναυτία ή πυρετό, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Διαβάστε Περισσότερα: boro.gr