Με έντονο άρωμα και γεύση, το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο ως ενισχυτικό γεύσης πολλών πιάτων, όσο και ως παραδοσιακό φάρμακο. Αν και συχνά χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, στην ουσία, πρόκειται για ένα λαχανικό της οικογένειας των Υακινθοειδών. Μιας κατηγορίας φυτών που περιλαμβάνει εκτός από το σκόρδο, το πράσο, το σχοινόπρασο και το κρεμμύδι. Ως ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ιατρικούς θησαυρούς του παρελθόντος, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό για την πρόληψη και τη θεραπεία βακτηριακών, μυκητιακών και παρασιτικών λοιμώξεων.  Αρχικά αναπτύχθηκε στην Κεντρική Ασία, ωστόσο οι θεραπευτικές του ιδιότητες και η ξεχωριστή γεύση του, το έκαναν γρήγορα γνωστό, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Σήμερα, δεδομένου του εύκρατου κλίματος, το σκόρδο ευδοκιμεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πλούσια σύσταση του σε θρεπτικές χημικές ενώσεις, το καθιστούν ιδανικό βότανο για να συμπεριληφθεί σε πολλές συνταγές μαγειρικής όπως  σαλάτες, σάλτσες, πιάτα κρεατικών, ψαριών κ.α. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής με σημαντικά οφέλη στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης,  της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του βήχα, του κοινού κρυολογήματος, καθώς και σε προσπάθειες πρόληψης καρκίνου ή άλλων σοβαρών ασθενειών.

Διατροφικά στοιχεία

Μια σκελίδα περιέχει:

  • 4 θερμίδες
  • 1 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 0.2 γραμμάρια πρωτεΐνες
  • 0.1 γραμμάρια φυτικές ίνες
  • 0.1 χιλιοστόγραμμα μαγγάνιο
  • 0.9 χιλιοστόγραμμα βιταμίνη C
  • 5.4  χιλιοστόγραμμα ασβέστιο
  • 0.4 μικρογραμμάρια σελήνιο

Περιέχει επίσης:

  • Φλαβονοειδή
  • Ολιγοσακχαρίτες
  • Αμινοξέα
  • Θείο
  • Αλικίνη
  • Αλισίνη
  • Αιθέριο έλαιο
  • Μαγνήσιο
  • Φωσφορο
  • Σίδηρο
  • Κάλιο
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Κ
  • Βιταμίνη Β1
  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Β9

Οφέλη

Μπορεί το σκόρδο να είναι ένα κοινό συστατικό που υπάρχει σε κάθε κουζίνα, ωστόσο από την αρχαιότητα κιόλας, είχε εκτιμηθεί για τα πολυάριθμα οφέλη του στην υγεία. Η αλισίνη, που περιέχεται στην σύσταση του, θεωρείται υπεύθυνη, όχι μόνο για την έντονη μυρωδιά και τη γεύση, αλλά και για τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του. Επιπλέον, παρότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δεν συνιστά κανένα συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη καρκίνου, αναγνωρίζει το σκόρδο, ως μια από τις κορυφαίες τροφές που διακρίνονται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Ας δούμε, ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη του σκόρδου:

Ασπίδα προστασία για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Όπως είναι γνωστό, οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν μετά τον καρκίνο, την πιο συχνή αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τεκμηριωμένες επιστημονικές  μελέτες, το σκόρδο περιέχει συστατικά που βοηθούν στη μείωση συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τόσο την αποτελεσματική θεραπεία όσο και την πρόληψη, πολλών καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας και του διαβήτη.

Ενάντια στον καρκίνο

Το σκόρδο, έχει την ικανότητα να παρεμποδίζει την δημιουργία και ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι, οι βιοενεργές θειούχες ενώσεις του βρίσκονται στο φυτό μπορούν, όχι μόνο να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου αλλά να ενισχύουν και την δράση του μηχανισμού επιδιόρθωσης βλαβών, που έχει υποστεί το DNA.

Φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης

Άλλη μια, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ιδιότητα του σκόρδου, είναι η συμβολή του στην διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της αρτηριακής πίεσης. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα πίεσης, η αλικίνη που υπάρχει σε αυτό, επιδρά στα αιμοφόρα αγγεία και τα χαλαρώνει. Παράλληλα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά άτομα, τα  οποία, ενώ λαμβάνουν υπερτασική φαρμακευτική αγωγή, εξακολουθούν να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, κρίνεται σημαντική η κατανάλωση σκόρδου προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού στην προσπάθεια να την επαναφέρει στις φυσιολογικές τιμές.

Σκόρδο για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer

To Alzheimer είναι μια μορφή άνοιας, που αλλοιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου. Δηλαδή, στερεί την ικανότητα να σκέφτεται, να εκτελεί καθημερινά καθήκοντα και ακόμη προκαλεί αμνησία με αποτέλεσμα ο ο πάσχων να ξεχνά την ταυτότητα του. Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να υποστηρίξουν τους μηχανισμούς προστασίας των γνωστικών λειτουργιών, προλαμβάνοντας την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως το εκχύλισμα του ώριμου σκόρδου ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί, στο μέλλον, ως βασικό συστατικό σε φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer. Προς το παρόν, οι έρευνες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Άλλα οφέλη

Η τακτική κατανάλωση:

  • Βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Αντιμετωπίζει τον πονόδοντο και συχνά αποτελεί βασικό συστατικό σε διαλύματα και οδοντόκρεμες καθώς εμποδίζει την δημιουργία κοιλοτήτων και την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Προάγει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ανακουφίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις των αυτιών.
  • Θεραπεύει ασθένειες του δέρματος συμπεριλαμβανομένης της ακμής και των εξανθημάτων.
  • Συμβάλλει στην υγεία των οστών.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Αποτρέπει την εκδήλωση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος όπως είναι η κολπίτιδα κ.α.
  • Αποτρέπει την τριχόπτωση.
  • Καταπραΰνει τον πόνο που προκαλείται από τα τσιμπήματα και επουλώνει άμεσα τις πληγές.

Χρήσεις, επιλογή και αποθήκευση

Το σκόρδο είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιλέξτε γερούς, σταθερούς και σφιχτούς βολβούς. Το εύκολο ξεφλούδισμα των σκελίδων, είναι ένδειξη ότι το σκόρδο δεν είναι φρέσκο. Αποθηκεύστε σε στεγνό περιβάλλον σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο. Το ψημένο σκόρδο είναι, ίσως, ο πιο εύγευστος τρόπος για να το απολαύσει κάποιος, διότι απελευθερώνονται τα σάκχαρα τα οποία του δίνουν πιο γλυκιά γεύση. Σε αντίθεση με τις περισσότερες τροφές, το μαγείρεμα αυξάνει τα θρεπτικά συστατικά του. Επίσης, ο τεμαχισμός των σκελίδων, ενεργοποιεί το ένζυμο της αλικίνης και το μετατρέπει σε αλισίνη, η οποία με την σειρά της δημιουργεί ενώσεις θείου. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να τεμαχίζεται το σκόρδο δέκα λεπτά πριν μαγειρευτεί ή καταναλωθεί ωμό.

Παρενέργειες

  • Η κατανάλωση του σκόρδου θεωρείται ασφαλής, ωστόσο, όταν καταναλωθεί ωμό και σε μεγάλη ποσότητα, είναι πιθανό να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή, καούρες, φούσκωμα, ναυτία ακόμη και διάρροια.
  • Το σκόρδο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, αφού δρα και ως φυσικό διαλυτικό του αίματος. Συνεπώς, εάν έχετε προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε σκόρδο. Η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη και στις περιπτώσεις που κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα, χαμηλή πίεση ή προβλήματα θυρεοειδούς.
  • Εάν κάποιος πάσχει από γαστρεντερικές διαταραχές ή έλκος, θα πρέπει να αποφεύγει η κατανάλωση του, διότι μπορεί να ερεθιστεί ο γαστρεντερικός σωλήνα.
  • Αν το ωμό σκόρδο εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να έχει όψη, παρόμοια, με αυτή ενός εγκαύματος.
  • Για τις εγκύους και όσες θηλάζουν, η λήψη σκόρδου χαρακτηρίζεται ασφαλής όταν αυτή γίνεται μέσω των φαγητών.
  • Μην καταναλώνετε περισσότερες από 3 σκελίδες σκόρδου την ημέρα χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συμπέρασμα

Μια σκελίδα σκόρδου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι αρκετή ώστε να επωφεληθείτε των ευεργετικών συστατικών της νόστιμης και θρεπτικής τροφής. Για να αποφύγετε πιθανές στομαχικές διαταραχές, φροντίστε να καταναλώνετε το σκόρδο μαζί με το φαγητό και όχι με άδειο στομάχι. Τέλος, για να απαλλαγείτε από την δυσάρεστη αναπνοή που προκαλεί η κατανάλωση σκόρδου, μασήστε λίγα φύλλα φρέσκου μαϊντανού.

Κάτι που είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε,

Πολλές φορές, τα αμινοξέα που βρίσκονται στο σκόρδο, όταν έρθουν σε επαφή με κάποιο οξύ (π.χ. χυμό λεμονιού) τότε αυτό αλλάζει χρώμα και γίνεται μπλε ή πράσινο. Μια αλλαγή που χαρακτηρίζεται ακίνδυνη.