Οι φράουλες είναι ένα πολύ δημοφιλές φρούτο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης,  που από την άνοιξη κάθε έτους έχουν την τιμητική τους και τραβούν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, με αμείωτους ρυθμούς. Η φράουλα εκτός από το υπέροχο κόκκινο χρώμα, την μοναδική γεύση και την ασύγκριτη μυρωδιά της, έχει και εξαιρετικά ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία, που προσφέρουν στον οργανισμό, όσων την καταναλώνουν, πολλά πλεονεκτήματα.

Μπορούμε πολύ εύκολα να τις προμηθευτούμε, πλέον, κατά την διάρκεια όλου του έτους, στις λαϊκές αγορές, στα σούπερ μάρκετ και στα μανάβικα ολόκληρης της χώρας. Βεβαίως, μπορούμε αν θέλουμε να την καλλιεργήσουμε και μόνοι μας, για παράδειγμα, σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι μας, αφού η καλλιέργειά της είναι αρκετά εύκολη, ακόμα και για τους αρχάριους.

Η ευρεία, πλέον, χρήση της τόσο στην ζαχαροπλαστική, όσο και στην μαγειρική, δικαιολογεί την ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία της. Για τους παραπάνω λόγους, και για πολλούς ακόμη, σας προτείνουμε μια συνταγή για σπιτική μαρμελάδα φράουλα, εύκολη, γρήγορη και με μικρό κόστος, που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον ουρανίσκο των πιο απαιτητικών γευσιγνωστών!

Χρόνος Εκτέλεσης: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά

Μερίδες: 1/2 κιλό

Μεταβείτε απευθείας σε κάποια από τις παρακάτω ενότητες

Συστατικά

Για την μαρμελάδα φράουλας θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό φράουλες
  • 500 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 ξυλάκι φρέσκιας βανίλιας ή μια βανιλίνη σε σκόνη
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Μέθοδος εκτέλεσης

  • Αφού πλύνετε καλά τις φράουλες και αφαιρέσετε τα κοτσανάκια τους, τις τοποθετείτε σε ένα μπολ έως ότου στραγγίξουν.
  • Στην συνέχεια, τις βάζετε μαζί με την ζάχαρη, σε μία μεγάλη μπασίνα (μπολ).
  • Πιέζετε με τα δάχτυλά, τις φράουλες με την ζάχαρη, μέχρι να δημιουργηθεί γλάσσο.
  • Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο 2 έως 12 ώρες.
  • Κατόπιν, αδειάζετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και αφού προσθέσετε το ξυλάκι της φρέσκιας βανίλιας ή την βανιλίνη, το σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει (περίπου 30λεπτά). Φροντίζετε να ανακατεύετε τακτικά το μείγμα, έτσι ώστε να μην κολλήσει. Στην περίπτωση που δημιουργηθούν αφροί, τους αφαιρείτε προσεκτικά, με την βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και αφήνετε το μείγμα να βράσει, περίπου 10 λεπτά.
  • Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα  να κρυώσει. Τέλος, τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βαζάκια και στο ψυγείο.

μαρμελάδα φράουλα

Μπορείτε να απολαύσετε την μαρμελάδα φράουλας, πάνω σε μία φέτα ψωμί ή σε μια φέτα τσουρέκι. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να την χρησιμοποιήσετε και ως σιρόπι, πάνω στο γιαούρτι ή το παγωτό.

Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Εάν θέλετε η μαρμελάδα να είναι λεία, χωρίς σπόρους, την περνάτε από σινουά (σουρωτήρι).

Αποστείρωση βάζων

Για την αποστείρωση, γεμίστε μία κατσαρόλα με νερό, βάλτε μέσα τα βάζα και αφήστε μέχρι το νερό να πάρει βράση. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλύνετε με καυτό νερό. Στη συνέχεια, αφού βάλετε σε ένα ταψί μια καθαρή και βαμβακερή πετσέτα, τοποθετείτε τα βάζα μέσα. Τέλος, «ψήνετε» τα βάζα στους 100 βαθμούς για δέκα λεπτά.

αποστειρωση βαζων