Εάν έχετε ξεκινήσει να μπαίνετε στον δρόμο μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, μην παραλείψετε να προσθέσετε το αχλάδι στην ποικιλία των φρούτων που θα επιλέξετε. Είναι νόστιμο, μυρωδάτο και ζουμερό και είναι η σωστή επιλογή για να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του. Θεωρείται ως ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα και διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μήπως, λοιπόν, αντί για μήλο, «ένα αχλάδι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;

Το αχλάδι προέρχεται από το οπωροφόρο δέντρο της Αχλαδιάς ή Απιδιάς, η οποία ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Pyrus communis και είναι ένα πυρηνόκαρπο φρούτο. Έχει σχήμα ωοειδές, είναι φαρδύτερο στη βάση του και στενεύει καθώς ανεβαίνουμε προς το κοτσάνι του.

Το χρώμα του είναι ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο ή ανοιχτό κίτρινο και εξαρτάται από την ποικιλία του. Από αυτήν εξαρτάται και η περιοχή στην οποία καλλιεργείται αλλά και η καρποφορία του, καθώς μπορεί να είναι ανθεκτικό ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες και ευδοκιμεί σχεδόν όλο τον χρόνο. Οι κυριότερες και διασημότερες ποικιλίες που συναντάμε στην Ελληνική παραγωγή είναι το Κρυστάλλι, η Κοντούλα, η Βουτυράτη και η Δουκέσσα.

Το αχλάδι και η ιστορία του

Οι πρώτες αναφορές για το αχλάδι έγιναν από τον Όμηρο, ο οποίος το ανέφερε ως το «δώρο των θεών». Ευρήματα αναδεικνύουν ότι η καταγωγή του φυτού είναι από την Κασπία θάλασσα, αλλά βρίσκεται στον Ελλαδικό χώρο από τα αρχαία χρόνια. Σε πολλές περιοχές της χώρας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντικαθιστούσε το ψωμί.

Η συστηματική καλλιέργεια του ξεκίνησε από τους Φοίνικες και τους Ρωμαίους, για τους οποίους θεωρούνταν αγαπημένο φρούτο. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην Ευρώπη κατά τον 16ο αιώνα και μετά καλλιεργήθηκε στην Αμερική τον 17ο. Στις μέρες μας, η κύρια παραγωγή αχλαδιών προέρχεται από την Κίνα, την Ιταλία και την Αμερική. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριας παραγωγής ανήκει στην Μακεδονία και φτάνει περίπου το 40%, και ακολουθούν Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία.

Διατροφική αξία

Αναμφίβολα, το αχλάδι είναι ένα από τα πιο σπουδαία φρούτα που κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Περιέχει λίγες θερμίδες, γεγονός που μας επιτρέπει να το τρώμε χωρίς ενοχές, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και λειτουργεί προληπτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ακόμη, αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά του σε μέταλλα και βιταμίνες, διαθέτει και πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά, όπως το β-καροτένιο, τη λουτεϊνη και τη ζεαξανθίνη. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι συναντάμε σε 100 gr αχλαδιού:

Θρεπτικά Συστατικά:

*(ποσοστό επί τοις εκατό σε Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα)

  • 58 kcal Ενέργεια (3% )
  • 13,1 gr Υδατάνθρακες (11%)
  • 0,38 gr Πρωτεϊνες (<1%)
  • 0,12gr Λιπαρά (0,5%)
  • 3,1gr Φυτικές ίνες (8%)

Περιέχει ακόμη:

Μέταλλα

  • 9 mg Ασβέστιο (1%)
  • 0,17 mg Σίδηρο (2%)
  • 7 mg Μαγνήσιο (2%)
  • 11 mg Φώσφορο (2%)
  • 119 mg Κάλιο (2,5%)
  • 1 mg Νάτριο (0%)
  • 0,1mg Ψευδάργυρο (1%)

Βιταμίνες

  • 23 IU Βιταμίνη Α (1%)
  • 0,012 mg Βιταμίνη Β1 (1% Θειαμίνη)
  • 0,025 mg Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
  • 0,157 mg Βιταμίνη Β3 (1% Νιασίνη)
  • 0,048mg Βιταμίνη Β5 (1% Παντοθεϊκό οξύ)
  • 0,028 mg Βιταμίνη Β6 (2% Πυριδοξίνη)
  • 7 μg Βιταμίνη Β9 (2% Φυλλικό οξύ)
  • 4,2mg Βιταμίνη C (7%)
  • 0,12mg Βιταμίνη Ε (1%)
  • 4,5μg Βιταμίνη K (4%)

Οφέλη

Αδιαμφισβήτητα, το αχλάδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα και η πληθώρα μετάλλων, βιταμινών και φυτοχημικών συστατικών που περιέχει, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, το καθιστούν ιδανική πηγή αναζωογόνησης.

Ωστόσο, το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι πρόκειται για ένα υποαλλεργικό φρούτο. Αυτό σημαίνει ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσει κάποια διατροφική αλλεργία, γι’αυτό και ο χυμός του συστήνεται ακόμα και σε βρέφη. Επιπλέον, οι ευεργετικές του ιδιότητες συντελούν ακόμη και στην πρόληψη ή την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ας δούμε αναλυτικότερα:

Ελέγχει την αρτηριακή πίεση

Η αντιοξειδωτική δράση του αχλαδιού συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Έτσι, επιτυγχάνεται ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη της υπέρτασης και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Είναι γεγονός, ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, οδηγούν στον εκφυλισμό και στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Το αχλάδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, χαλκό και κάλιο, αλλά και σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία είναι τα απαραίτητα όπλα για την πρόληψη του καρκίνου.

Μειώνει την χοληστερόλη

Εάν προσέχετε την διατροφή σας και θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, τότε ένα αχλάδι είναι ό,τι πρέπει. Περιέχει μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται πηκτίνη και  είναι υπεύθυνη για την μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα

Πράγματι, η πηκτίνη που βρίσκουμε στο αχλάδι είναι υπεύθυνη και για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Διαθέτει διουρητικές και υπακτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που διαθέτει, επιδρούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Για να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρκεί να καταφύγετε σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Ένα ποτήρι χυμού από αχλάδι θα σας κρατήσει γερούς και δυνατούς.

Ενισχύει την σκελετική υγεία

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της οστεοπόρωσης είναι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα όχι μόνο σε ασβέστιο αλλά και σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επομένως, ένα αχλάδι την ημέρα θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε τα οστά σας.

Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ που περιέχει το αχλάδι είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο συστατικό για την πορεία της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Έτσι, προλαμβάνει τις ανωμαλίες που προκαλούνται στην μήτρα και στον νευρικό σωλήνα των βρεφών και εξομαλύνει την εγκυμοσύνη.

Αντιμετωπίζει τη δύσπνοια

Συχνά, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εμφανίζονται διάφορα κρούσματα δύσπνοιας, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Το αχλάδι ανακουφίζει από τα συμπτώματα και συντελεί στον καθαρισμό του λαιμού και των πνευμόνων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βοηθά στην μείωση παραγωγής φλέγματος και θεωρείται αποτελεσματικό αποχρεμπτικό σε τέτοιες περιπτώσεις. Επιπλέον, καταπραΰνει και άλλες ασθένειες των πνευμόνων, όπως η βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Επιπλέον οφέλη:

  • Είναι υποαλλεργικό
  • Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριδιακό και αντιγηραντικό
  • Συμβάλλει στην αναγέννηση της βιταμίνης Κ
  • Είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας
  • Δρα ως αντιπυρετικό
  • Ανακουφίζει τον λαιμό και τις φωνητικές χορδές
  • Διευκολύνει την πέψη

Πως να διαλέξω το κατάλληλο αχλάδι;

Η περίοδος ωρίμανσης του αχλαδιού, της εγχώριας παραγωγής, ξεκινάει στο τέλος Αυγούστου και φτάνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Για να διαλέξουμε τα σωστά αχλάδια δίνουμε, αρχικά, βάση στο χρώμα, το οποίο πρέπει να μην έχει μαύρες κηλίδες, τρυπούλες και μαλακά σημεία. Επιπλέον, για να ελέγξετε εάν είναι αρκετά ώριμο, δεν χρειάζεται να το ζουλήξετε ολόκληρο. Αρκεί να πιέσετε κοντά στο κοτσάνι του και τότε θα καταλάβετε. Σε περίπτωση που έχετε αχλάδια που έχουν ωριμάσει πάρα πολύ, συστήνεται το μαγείρεμα τους και όχι η απευθείας κατανάλωση.

Τρόποι κατανάλωσης

Οι τρόποι κατανάλωσης ενός αχλαδιού είναι πολλοί και καλύπτουν όλα τα γούστα. Εάν είστε της υγιεινής διατροφής μπορείτε να το καταναλώσετε απευθείας, να το συμπεριλάβετε σε μια δροσερή φρουτοσαλάτα ή να φτιάξετε χυμό. Εάν σας αρέσουν τα γλυκά, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα ή κομπόστα αλλά και γλυκό του κουταλιού. Εάν πάλι σας αρέσει να πειραματίζεστε, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, ως γαρνιτούρα, μαζί με πάπια ή χοιρινό κρέας.