Ίσως να μην έχει περάσει από το μυαλό σας, αλλά μήπως το βούτυρο κακάο είναι η λύση για λείο και λαμπερό δέρμα; Πρόκειται για ένα φυτικό έλαιο που ανανεώνει ριζικά το δέρμα, χαρίζοντας του την χαμένη του απαλότητα και χρησιμοποιείται από την κοσμητολογία ως  βασικό συστατικό πολλών παρασκευασμάτων για πρόσωπο και σώμα.

Βέβαια, είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι μιλάμε για ένα φυσικό καλλυντικό, το οποίο επιφέρει μοναδικά αποτελέσματα σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Παράλληλα, οι πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες αναδεικνύουν την αξία του και δημιουργούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό.

Το βούτυρο κακάο (Cocoa butter) είναι ένα φυτικό έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των κόκκων του κακαόδεντρου, αλλιώς του φυτού Theobroma cacao, όπως καλείται επίσημα. Ετυμολογικά, το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «θείον» και «βρώσιν», δηλαδή «η τροφή των θεών».

Ιστορικά, η εμφάνιση του κακάο καταγράφεται περί το 1900 π.Χ., όπου οι Αζτέκοι το αποκαλούσαν cacahuatl. Στη συνέχεια, το βούτυρο κακάο εμφανίστηκε το 1828, ως το έλαιο που προέκυπτε από την συμπίεση των καβουρδισμένων σπόρων του κακάο. Στις μέρες μας, χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, αλλά και στην σοκολατοβιομηχανία.

Ας πάρουμε μια γεύση…

Αναμφίβολα, αυτό που θα σας εντυπωσιάσει στο βούτυρο κακάο είναι το ήπιο άρωμα και η γεύση του, που θυμίζουν σοκολάτα. Σε στερεή μορφή, το υλικό παρουσιάζει σκληρή σύσταση, ενώ υγροποιείται στους 32-35ο C και είναι αρκετά λιπαρό στην υφή. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των καρπών σε λιπαρές ουσίες, δηλαδή κατά μέσο όρο 55%, ανάλογα την ποικιλία. Το φυτό του Theobroma Cacao καλλιεργείται σε τροπικά κλίματα. Κύριες περιοχές παραγωγής είναι η Κεντρική και Νότια Αμερική, η Νότια Αφρική, η Κεϋλάνη και οι Φιλιππίνες.

Πράγματι, το βούτυρο κακάο είναι ένα έλαιο που είναι ωφέλιμο τόσο για το δέρμα, όσο και για τον οργανισμό σας. Φυσικά, δεν συνιστάται μόνο για εξωτερική χρήση, αλλά και για εσωτερική, δηλαδή ως βρώσιμο προϊόν. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, αλλά και σε βιταμίνη Κ, υπεύθυνη για την επούλωση ουλών και ραγάδων. Παράλληλα, αποτελεί ιδανική λύση για τις ξηρές και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες. Τα φυτικά λιπαρά που περιέχει, προσδίδουν στο δέρμα την χαμένη του ελαστικότητα.

Βούτυρο κακάο – Εφαρμογές

Διατροφή

Χάρη στο χαμηλό σημείο τήξης του και το μεθυστικό του άρωμα, το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται συχνά στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική και κυρίως στην σοκολατοποιία. Οι τεχνίτες της γαστρονομίας το θεωρούν ως μια πολύ σημαντική πηγή λίπους. Έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική αξία ( 884 kcal/100gr), και η φυτική του προέλευση αιτιολογούν την απουσία ζωικών λιπαρών, χοληστερόλης και λακτόζης. Άλλωστε, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που το έκαναν γνωστό και στις ομάδες με ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, όπως τους χορτοφάγους, τους vegan ή αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη. Επιπλέον, αποτελεί κύριο συστατικό στην παραγωγή λευκής σοκολάτας, από την οποία απουσιάζει η στερεά μορφή του κακάο σε κόκκους. Αυτό επιτρέπει στα άτομα που είναι αλλεργικά στο κακάο ή που παρουσιάζουν ευαισθησία στην καφεΐνη να καταναλώνουν άφοβα λευκή σοκολάτα, χωρίς να φοβούνται για τυχόν παρενέργειες.

Κοσμητολογία

Συχνά συναντάμε το βούτυρο κακάο ως βάση σε προϊόντα περιποίησης, κατάλληλα για ενυδάτωση και βαθιά θρέψη. Το ιδιαίτερο άρωμά του σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά του, το καθιστούν ιδανικό για την φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών. Χρησιμοποιείται σε γαλακτώματα, λοσιόν, σαπούνια και αφρόλουτρα, τα οποία ενυδατώνουν και χαρίζουν άμεσα την χαμένη απαλότητα  του δέρματος. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται και σε σαμπουάν, καθώς οι βιταμίνες που περιέχει ενδυναμώνουν την τρίχα και την αναδομούν ριζικά.

Οδηγίες χρήσης και συντήρησης

Το βούτυρο κακάο είναι πολύ απλό στην χρήση του. Το μόνο που έχετε να αποφασίσετε είναι αν θα το χρησιμοποιήσετε σκέτο, ή μέσα από μια ειδική κρέμα του εμπορίου. Για να το χρησιμοποιήσετε, αρκεί να το φέρετε σε υγρή μορφή και στη συνέχεια να το εφαρμόσετε. Παράλληλα, εφόσον δεν οξειδώνεται, δεν είναι απαραίτητο να το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Για να το συντηρήσετε, αρκεί να το αποθηκεύσετε σε θερμοκρασίες κάτω των 25οC σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.

Οφέλη

Όπως προαναφέραμε, το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται ως βάση σε πολλά προϊόντα περιποίησης, χάρη στα θρεπτικά συστατικά του και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αναλυτικότερα:

Επουλώνει τις ουλές και ραγάδες

Τα φυτικά λιπαρά που περιέχει το βούτυρο κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε και Κ, ώστε να ενισχύουν την επουλωτική του δράση. Επομένως, η άμεση εφαρμογή του στο δέρμα αντιμετωπίζει τις ουλές και τις ραγάδες, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά. Ταυτόχρονα, απομακρύνει τους μαύρους κύκλους και καταπολεμά τις ρυτίδες στην περιοχή των ματιών. Επιπλέον, μειώνει τις φακίδες και τις κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα και συσφίγγει τους ανοιχτούς πόρους.

Δρα κατά της γήρανσης του δέρματος

Εάν θέλετε το δέρμα σας να μείνει για πάντα νέο και να κρατήσετε τις ρυτίδες μακριά, τότε μη διστάσετε και στραφείτε στο βούτυρο κακάο. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μάλλον θα ξεχάσετε να γεράσετε! Διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στην διατήρηση της ελαστικότητας και της νεότητας του δέρματος.  Πιο συγκεκριμένα, το βούτυρο κακάο ελαττώνει τις ρυτίδες, χάρη στη βιταμίνη Κ και αντιμετωπίζει τον εκφυλισμό των κυττάρων του δέρματος. Επιπλέον το φυτικό αυτό έλαιο περιέχει παλμιτικό και στεατικό οξύ, ουσίες που εξισορροπούν την λειτουργία του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, η γερασμένη επιδερμίδα αναζωογονείται και το το δέρμα παραμένει απαλό, λείο και ελαστικό.

Καταπολεμά τις μολύνσεις και τις φλεγμονές

Συχνά το δέρμα καταπονείται από εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα. Λίγο βούτυρο κακάο καταπραΰνει άμεσα την μολυσμένη περιοχή, ελαχιστοποιεί το αίσθημα κνησμού και αντιμετωπίζει τη φλεγμονή, χάρη στο ελαϊκό οξύ που περιέχει. Ακόμη, ανακουφίζει από άφθες που εμφανίζονται στην στοματική κοιλότητα και κρατά το σημείο ενυδατωμένο έως ότου επουλωθεί. Ταυτόχρονα, τα αντιοξειδωτικά και τα λιπαρά οξέα που περιέχει το καθιστούν κατάλληλο για παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Επιπλέον χρησιμοποιείται και σε εγκαύματα, καθώς ενυδατώνει σε βάθος την αφυδατωμένη περιοχή, καταπραΰνει από το κάψιμο και αναδομεί την επιδερμίδα.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό. Η ένταξη του βούτυρου κακάο σε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και γυμναστικής, προλαμβάνει την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, ακόμα και του καρκίνου.

Συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών

Πολλές φορές επιλέγουμε να περιποιηθούμε τα μαλλιά μας με διάφορα έλαια, ώστε να ενυδατωθούν και να είναι απαλά και μεταξένια. Το βούτυρο κακάο επιτυγχάνει την ενυδάτωση μαλλιών που επιθυμείτε. Φροντίζει σε βάθος τα θαμπά και αδύναμα μαλλιά, προλαμβάνει την καταστροφή της τρίχας και την ψαλίδα, αυξάνει τον όγκο τους και τα κάνει υγιή και λαμπερά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θέση ενός λαδιού μαλλιών του εμπορίου, στις άκρες της τρίχας κατά το styling.

Αυξάνει την διάθεσή μας

Στις μέρες μας το άγχος είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι και δυστυχώς συνδέεται με πολλά από τα προβλήματα υγείας που εκδηλώνονται κατά καιρούς. Ωστόσο, το βούτυρο κακάο, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό και επηρεάζει θετικά την διάθεση μας. Ειδικότερα, έρευνες έχουν δείξει, ότι περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, μια ουσία υπεύθυνη για την ευεξία μας, η οποία εκκρίνεται και στον εγκέφαλο ενός ερωτευμένου!  Γι αυτό, πλέον, το βούτυρο κακάο θεωρείται το μυστικό μας όπλο για την απελευθέρωση της ερωτικής και αισθησιακής μας πλευράς!