Το κορασάν (Khorasan wheat) είναι ένα είδος σιταριού, ιδιαίτερα διάσημο στην αρχαιότητα και στις μέρες μας έχει ξεχωρίσει ως ένα σημαντικό superfood. Η πιο γνωστή του ποικιλία είναι το καμούτ και πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, με  γεύση που ξεχωρίζει από το κοινό σιτάρι. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα κρατούν τη φήμη του αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, γι’αυτό και συνιστά ακόμη, μια καλή επιλογή στην διατροφή μας.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από την προέλευση του κορασάν, ωστόσο καμιά από αυτές δεν καλύπτει απόλυτα την καταγωγή του. Εικάζεται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά βορειοανατολικά του Ιράν, στην ομώνυμη ιστορική περιοχή Κορασάν, από την οποία πήρε και το όνομά του. Ακόμη, μύθοι λένε ότι κατάγεται από την Αρχαία Αίγυπτο, αφού λέγεται ότι βρέθηκαν κόκκοι του κοντά στους τάφους του Φαραώ.

Επιπλέον, το κορασάν είναι γνωστό και ως «το σιτάρι του προφήτη», ψευδώνυμο που του έχει αποδοθεί καθώς ήταν το είδος του σιταριού που επέλεξε ο Νώε για την κιβωτό του. Στην  Τουρκία, μάλιστα, το αποκαλούν ως «το δόντι της καμήλας» λόγω του σχήματός του.

Πλέον, το κορασάν έχει επιστρέψει στο προσκήνιο και πωλείται είτε σε ακατέργαστη μορφή είτε αλεσμένο σε αλεύρι. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών, αλλά συναντάμε και ίχνη του σε μπισκότα, δημητριακά και κράκερς. Οι σπόροι του μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σαλάτες και να αντικαταστήσουν το πλιγούρι ή το ρύζι σε διάφορες συνταγές.

Διατροφική αξία του κορασάν

Πράγματι, το κορασάν είναι μια πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών με μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αναλυτικότερα, 100gr από το δημητριακό περιέχουν:

  • 337 θερμίδες
  • 70,38gr υδατάνθρακες εκ των οποίων 9,1gr φυτικές ίνες
  • 14,7gr πρωτεΐνες
  • 2,2gr λιπαρά, εκ των οποίων 0,62gr πολυακόρεστα

Περιέχει ακόμη:

Μέταλλα

  • 4.41mg Σίδηρο
  • 134mg Μαγνήσιο
  • 386mg Φώσφορο
  • 446 mg Κάλιο
  • 2.86mg Μαγγάνιο
  • 3.7mg Ψευδάργυρο

Βιταμίνες

  • 0.59mg Θειαμίνη Β1
  • 0.17mg Ριβοφλαβίνη  Β2
  • 6.35Νιασίνη Β3
  • 0.9mg Παντοθεϊκό οξύ Βιταμίνη Β5
  • 0.255mg Βιταμίνη Β6
  • 0.6mg Βιταμίνη Ε

Οφέλη

Αναμφίβολα, το κορασάν είναι το δώρο του αρχαίου κόσμου στην σύγχρονη κοινωνία, και σταδιακά γίνεται η καλύτερη εναλλακτική όσων αναζητούν καλύτερες λύσεις στη διατροφή τους. Πράγματι, διαθέτει πλούσια διατροφική αξία και μας χαρίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Με άλλα λόγια, είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες, καθώς περιλαμβάνει την μισή ποσότητα θειαμίνης Β1 που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός, αλλά και σε μέταλλα όπως το μαγγάνιο, που ξεπερνάει το 100% της ημερήσιας ανάγκης του. Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, για αυτό και απευθύνεται σε αθλητές και σε άτομα με μεγάλη θερμιδική ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα:

Μειώνει τον κίνδυνο καρδειαγγειακών νοσημάτων

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση προϊόντων από καμούτ κορασάν έχει θετική επίδραση στην λειτουργία της καρδιάς. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν, ότι άτομα που αντικατέστησαν τις τροφές από κοινό σιτάρι με αυτές από καμούτ, παρουσίασαν μείωση τόσο στην ολική, όσο και στην «κακή» LDL χοληστερόλη τους. Ταυτόχρονα, ελαττώθηκε και η γλυκόζη του αίματος, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν θετικά οι δείκτες σακχάρου τους και να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Δρα κατά του οξειδωτικού στρες

Μελέτες έχουν αναδείξει, ότι η κατανάλωση κορασάν περιορίζει τους δείκτες φλεγμονής και λειτουργεί κατά του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ των δραστικών μορφών οξυγόνου και της ικανότητας του οργανισμού να αδρανοποιεί τα τοξικά μόρια και να επιδιορθώνει τις βλάβες που προκάλεσαν. Ειδικότερα, μειώνεται η εμφάνιση ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας και ο εκφυλισμός των κυττάρων.  Ωστόσο, χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιώσουν πλήρως αυτή τη θεώρηση, μιας και το κορασάν πρόσφατα εμφανίστηκε στο προσκήνιο.

Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι το σιτάρι από κορασάν διαθέτει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με το απλό σιτάρι ολικής άλεσης. Πιο αναλυτικά, είναι πλούσιο σε λουτεϊνη μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοεϊδών, και κάνει καλό στην υγεία του ματιού. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση του αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων και της δημιουργίας ελεύθερων ριζών.

Συμβάλλει στην αύξηση καλίου και μαγνησίου στο αίμα

Είναι γεγονός, ότι το κορασάν συνιστά μια ιδιαίτερα καλή πηγή μετάλλων και θωρακίζει τον οργανισμό. Η ένταξή του σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αυξάνει τα επίπεδα καλίου και μαγνησίου στο αίμα. Από την μία πλευρά, το κάλιο είναι υπεύθυνο για την καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη, το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την καρδιακή, μυϊκή αλλά και σκελετική υγεία και συμβάλλει και στην καλύτερη απορρόφηση των υπόλοιπων μετάλλων από τον οργανισμό.

Τι συμβαίνει με τη γλουτένη;

Όπως όλα τα σιτηρά, έτσι και το κορασάν περιέχει γλουτένη. Το συγκεκριμένο δημητριακό περιέχει διαφορετική μορφή γλουτένης από το κοινό σιτάρι, ωστόσο δεν ενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και στομαχικά προβλήματα. Σε περίπτωση που δεν υποφέρετε από τέτοιες διαταραχές, αυτό το δημητριακό είναι μια καλή λύση για όσους έχουν προβλήματα δυσπεψίας.

Προετοιμασία

Για να προετοιμάσουμε μια ποσότητα κορασάν ως συνοδευτικό σε σαλάτες ή κρέας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία. Ξεπλύνουμε και το βράζουμε σε 2.5 φορές μεγαλύτερο όγκο νερού, έως ότου μαλακώσει. Ένας άλλος τρόπος είναι να το αφήσουμε να μουλιάσει από το βράδυ και να το βράσουμε την επόμενη μέρα για περίπου 60 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο μπορείτε να φτιάξετε την δική σας σαλάτα ταμπουλέ ή να το χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό, μαζί με λίγη πρωτεΐνη.