Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, χρειαζόμαστε έναν σύμμαχο για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Τι πιο δροσιστικό λοιπόν από μια φέτα πεπόνι; Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα και η περιεκτικότητα του σε νερό φτάνει το 90%, κοντά σε αυτή του καρπουζιού. Η πλούσια γεύση του αλλά και η υψηλή διατροφική του αξία το αναδεικνύουν ως  το φρούτο των καλοκαιρινών σας διακοπών.

Ας γνωριστούμε…

Αδιαμφισβήτητα, το πεπόνι είναι ο βασιλιάς των φρούτων του καλοκαιριού. Το χρυσαφένιο του χρώμα, το πλούσιο άρωμα και η δροσιστική του γεύση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Οι ποικιλίες οι οποίες το συναντάμε διαφοροποιούνται βάσει του χρώματος, του σχήματος και του βάρους του, με πιο γνωστά τα cantaloupe ή αλλιώς «muskmelons». Όλα μαζί ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των κολοκυθοδειδών Cucurbitacea, μαζί με το αγγούρι, το κολοκύθι και την κολοκύθα, με κοινό τους γνώρισμα την διάταξη των σπόρων τους και την μεγάλη ποσότητα νερού που περιλαμβάνουν στη σύστασή τους.

Το πεπόνι πήρε το όνομά του από το λατινικό «melopepone», που σημαίνει μηλο- πέπων. Σε πολλές γλώσσες, έχουν επικρατήσει ομόριζα του «melon» και σε άλλες του «πεπονιού». Ταυτόχρονα, τα ευρήματα σύγχρονων ερευνών κατέδειξαν, ότι η καλλιέργεια πεπονιών ξεκίνησε από την υποσαχάρια Αφρική πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Στη συνέχεια, διαδόθηκε στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν και έφτασε έως την Κίνα και τις Φιλιππίνες. Αν και ήταν διαδεδομένο στην Μεσόγειο, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι προτιμούσαν το καρπούζι, καθώς θεωρούσαν το πεπόνι ως λαχανικό. Περίπου τον 8ο αιώνα ξεκίνησε η καλλιέργειά του στην Μαυριτανία και έπειτα στην Ισπανία, ενώ η φήμη του εξαπλώθηκε λίγο μετά τον 15ο αιώνα, στην εποχή της Αναγέννησης, όταν διασταυρώθηκε η αρωματική ποικιλία cantalupo.

Με τα ταξίδια του Κολόμβου, το πεπόνι έφτασε στην Αμερική στις αρχές του 17ου αιώνα. Σήμερα, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο με κύρια χώρα παραγωγής την Κίνα.

Διατροφική αξία

Πράγματι, το πεπόνι είναι το καλύτερο επιδόρπιο του καλοκαιριού και δεν παχαίνει καθόλου. Έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα φυσικά σάκχαρα του είναι στα επιτρεπτά όρια, προσδίδοντας του μια υπόγλυκη γεύση. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, ενδυναμώνουν τον οργανισμό, ενώ το νερό μας ενυδατώνει αποτελεσματικά. Με δυο λόγια, μπορείτε άφοβα να «ξεγελάσετε» την λιγούρα σας με λίγο πεπόνι, αλλά προσοχή να μην ξεφύγετε στην ποσότητα.

Πιο αναλυτικά, 100 γραμμάρια (περίπου μισή φέτα πεπονιού) περιέχουν:

  • 34kcal Ενέργεια
  • 8,16gr Υδατάνθρακες
  • 0,84gr Πρωτεΐνες
  • 0,19gr Λιπαρά
  • 0,9gr Φυτικές ίνες
  • 8gr Σάκχαρα

Περιέχει ακόμη:

Μέταλλα

  • 9mg Ασβέστιο
  • 0,21mg Σίδηρο
  • 2mg Μαγνήσιο
  • 15mg Φώσφορο
  • 267mg Κάλιο
  • 0,18mg Ψευδάργυρο

Βιταμίνες

  • 169mcg Βιταμίνη Α
  • 0,04mg Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
  • 0,02mg Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
  • 0,73mg Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)
  • 0,07mg Βιταμίνη Β6
  • 21mg Βιταμίνη Β9 (Φυλλικό οξύ)
  • 36,7mg Βιταμίνη C

Πεπόνι – Οφέλη

Μελέτες έχουν αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη που διαθέτει το πεπόνι. Περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για την λειτουργία του οργανισμού. Ειδικότερα, τα συστατικά του επιδρούν στην κυκλοφορία και την πίεση του αίματος, ενώ μειώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά:

Είναι φυσικό αντιπηκτικό του αίματος

Για να ελεγχθεί η επιρροή που έχει η κατανάλωση πεπονιού στο αίμα, κάποιοι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα, στο οποίο ανέμειξαν αιμοπετάλια με νερό από το φρούτο. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, ήταν ότι μέσα στο πεπόνι υπάρχει μια χημική ουσία, η αδενοσίνη, η οποία δεν επιτρέπει την συσσώρευση αιμοπεταλίων. Με άλλα λόγια η αντιπηκτική και αντιθρομβωτική του δράση, βελτιώνουν την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, το πεπόνι θεωρείται ιδανική τροφή που συμβάλει στην αραίωση του αίματος. Επιπλέον, ελαττώνει την πιθανότητα καρδιακών προσβολών και επεισοδίων.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Τα πεπόνια με πορτοκαλί σάρκα είναι πλούσια σε μια φυτοχημική ουσία, το λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ανήκει στα καροτενοειδή. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι είναι υπεύθυνο για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων έως και 50%. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο που επιδρά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βοηθάει αποτελεσματικά στην υγεία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση του συστήνεται σε καρδιοπαθείς, καθώς το υψηλό ποσοστό νερού που περιλαμβάνει, το καθιστά ένα πολύ καλό διουρητικό.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η υψηλή συγκέντρωση βιταμινών, αμινοξέων και αντιοξειδωτικών που διαθέτει το πεπόνι, ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αναλυτικότερα, περιέχει βιταμίνη C, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόληψη των μολύνσεων και του οξειδωτικού στρες, ενώ επιταχύνει την παραγωγή αργινίνης, που συντελεί στην επούλωση των πληγών . Ακόμη, περιέχει β-καροτίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που προλαμβάνει διάφορους τύπους καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων. Παράλληλα, επιβραδύνονται προβλήματα που συνδέονται με την διαδικασία της γήρανσης, όπως ο καταρράκτης κλπ.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών

Όπως έγινε γνωστό από τα προηγούμενα, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, C, θειαμίνη και νιασίνη. Το πορτοκαλί χρώμα του συνδέεται με την ύπαρξη της βιταμίνης Α, η οποία επιδρά ευεργετικά υπέρ της όρασης και της σκελετικής υγείας. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C βελτιώνει τις άμυνες του οργανισμού και συμβάλλει στην αναδόμηση του κολλαγόνου. Έτσι επιτυγχάνεται και η βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία επιδρά στην πνευματική και ψυχολογική υγεία. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για την σύνθεση νευροδιαβιβαστών, ώστε να βρισκόμαστε σε πνευματική εγρήγορση και προλαμβάνει νευρολογικά νοσήματα.

Διαθέτει αντικαρκινική δράση

Όπως όλα τα φρούτα που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, έτσι και το πεπόνι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, καθώς αντιμετωπίζει την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Βοηθάει την πέψη

Οι φυτικές ίνες που διαθέτει το καλοκαιρινό αυτό φρούτο ενεργοποιούν το πεπτικό μας σύστημα και καταπραϋνουν τα διάφορα εντερικά προβλήματα που κατά καιρούς εκδηλώνονται, όπως η δυσκοιλιότητα. Επίσης, το υψηλό ποσοστό του σε νερό ελαττώνει την οξύτητα στο στομάχι και έτσι περιορίζει την βασική αιτία στομαχικών προβλημάτων.

Εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσης

Εάν είστε από αυτούς που ψάχνουν κίνητρο για να εντάξουν τα φρούτα στη διατροφή τους, τότε μπορείτε να γίνετε εφευρετικοί και με το πεπόνι. Σε κλασσικό επίπεδο, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες ή να φτιάξετε μια δροσιστική φρουτοσαλάτα, μαζί με άλλα φρούτα εποχής, όπως καρπούζι, ροδάκινο, σταφύλι κ.λπ. Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάλετε στο μπλέντερ και να φτιάξετε μια ζουμερή φρουτόκρεμα. Ακόμη, μπορείτε να κρατήσετε το χυμό του σε μια κανάτα με πολλά παγάκια ή ακόμη καλύτερα να φτιάξετε τη δική σας γρανίτα. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι να μην το αφήσετε κομμένο χωρίς να το καταναλώσετε άμεσα, καθώς η βιταμίνη C που διαθέτει, καταστρέφεται εάν έρθει σε επαφή με τον αέρα για πολύ ώρα. Σε περίπτωση που θέλετε να κόψετε μερικές φέτες και να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο, τυλίξτε την κομμένη επιφάνεια με λίγη μεμβράνη, ώστε να μην αφυδατωθεί και βάλτε το στο ψυγείο.