Εάν είστε από τους υποστηρικτές μιας φυσικής και πλούσιας διατροφής, τότε σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί εάν το φυστικοβούτυρο είναι καλό για την υγεία σας. Θα έχετε ακούσει διάφορες φήμες γι’αυτό, και συγκεκριμένα ότι έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση και είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, αλλά και ότι παχαίνει και αυξάνει την χοληστερίνη. Τι από όλα αυτά, όμως, ισχύει στην πραγματικότητα; Ας δούμε μερικές πληροφορίες για να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη.

Το φυστικοβούτυρο παρασκευάζεται από πολτοποιημένα φιστίκια και αλάτι και έχει μια χαρακτηριστική έντονη γεύση. Διαθέτει αυξημένη θερμιδική αξία και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα, ενώ περιλαμβάνει μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που είναι πολύ σημαντικά για την διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

Συνήθως περιλαμβάνεται στο πρωινό μας, καθώς οι θερμίδες που περιέχει μας χαρίζουν όλη την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την μέρα μας. Ακόμη, αποτελεί και την Νο1 λύση όταν συμπεριλαμβάνεται σε σπιτικά και υγιεινά σνακ μετά από μια απαιτητική προπόνηση.

Οι κύριες χώρες παραγωγής φυστικοβούτυρου είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα, όπου εκεί έχει και το μεγαλύτερο κοινό του. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα αγαπητό και στην Βόρεια Αμερική, σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης αλλά και σε διάφορα μέρη της Ασίας, όπως Φιλιππίνες και Ινδονησία. Στην Ελλάδα το φυστικοβούτυρο άρχισε να διαδίδεται τα τελευταία χρόνια, χάρη στα πολλαπλά οφέλη που χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό και από τότε κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος.

Διατροφική Αξία

Η διατροφική αξία του φυστικοβούτυρου εξαρτάται από την σύστασή του. Στο εμπόριο μπορούμε να συναντήσουμε πολλά διαφορετικά είδη ανάλογα με την υφή, δηλαδή απαλό ή με κομματάκια φιστικιού, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε αλάτι και την περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην περιέχει περιττά συστατικά, ώστε να μην αλλοιωθεί η ευεργετική του δράση.

Δύο κουταλιές της σούπας (32gr) από το κλασσικό φυστικοβούτυρο περιέχουν:

  • 188kcal Ενέργεια (9%ΣΗΠ)
  • 6,4gr Υδατάνθρακες (2%ΣΗΠ)
  • 8,0gr Πρωτεϊνες (16%ΣΗΠ)
  • 16,1gr Λιπαρά (25% ΣΗΠ) 3,4gr κορεσμένα (17% ΣΗΠ)
  • 2,0gr Φυτικές ίνες
  • 2,9gr Σάκχαρα

Περιέχει ακόμη:

Μέταλλα

  • 13.8mg Ασβέστιο
  • 0,6mg Σίδηρο
  • 49,3mg Μαγνήσιο
  • 115mg Φώσφορο
  • 208mg Κάλιο
  • 0,5mg Μαγγάνιο
  • 147mg Νάτριο
  • 0,9mg Ψευδάργυρο
  • 1,8mg Σελήνιο

Βιταμίνες

  • 4,3mg Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)
  • 0,3mg Βιταμίνη Β5 (Παντοθεϊκό οξύ)
  • 0,7mg Βιταμίνη Β6
  • 23,7mg Βιταμίνη Β9 (Φυλλικό οξύ)
  • 2,9mg Βιταμίνη Ε

Οφέλη

Είναι γεγονός πως το φυστικοβούτυρο είναι μια παρεξηγημένη τροφή, γιατί από πολλούς θεωρείται επιβλαβής για την υγεία, λόγω των λιπαρών και των θερμίδων της. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται παρά για έναν στερεοτυπικό μύθο και έχει έρθει η στιγμή να απενοχοποιηθεί. Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που τονώνει τον οργανισμό μας και του προσδίδει όλες τις απαραίτητες ουσίες για να παραμείνει αποδοτικός. Πιο αναλυτικά:

Περιέχει «καλά λιπαρά»

Το φυστικοβούτυρο, όπως και το αβοκάντο, περιέχει πολλά είδη «καλών λιπαρών», δηλαδή τα ακόρεστα. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Πρόσφατη μελέτη έχει αποδείξει, ότι όσοι ενήλικες, με ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, είχαν λιγότερο λίπος στην κοιλιακή χώρα, από όσους προτίμησαν μια διατροφή με υδατάνθρακες και κορεσμένο λίπος.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εκδοχές του φυστικοβούτυρου με χαμηλά λιπαρά, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση για όσους επιθυμούν να μειώσουν τα λιπαρά από την διατροφή τους. Περιέχουν την ίδια ακριβώς περιεκτικότητα σε θερμίδες και τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά αντικαθίστανται από προσθετικές ουσίες και σάκχαρα.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Είναι αλήθεια ότι τα ακόρεστα λιπαρά έχουν ευεργετική δράση υπέρ της υγείας της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί συντελούν στην καλύτερη διαχείριση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα οι τιμές να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Το φυστικοβούτυρο περιέχει την «καλή» HDL χοληστερόλη, η οποία επιδρά θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, σε αντίθεση με την «κακή» LDL χοληστερόλη.  Ειδικότερα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, εμφραγμάτων και στηθάγχης.

Συμβάλλει στην διαχείριση του Διαβήτη τύπου ΙΙ

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ παρουσιάζουν μια σταδιακή αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, λόγω διαταραχής του μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγουν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να διατηρούν τις τιμές της γλυκόζης φυσιολογικές.

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας, μιας και περιέχει χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων και δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ταυτόχρονα, περιέχει μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Ελέγχει τα υψηλά επίπεδα νατρίου

Για να παραμείνουν τα επίπεδα του νατρίου σε χαμηλά ποσοστά χρειάζεται μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το φυστικοβούτυρο διαθέτει την απαραίτητη ποσότητα καλίου ώστε να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των δύο μετάλλων. Παράλληλα, θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με μπανάνες, οι οποίες έχουν και αυτές κάλιο, για καλύτερα αποτελέσματα.

Χαρίζει ενέργεια

Η υψηλή θερμιδική αξία που έχει το φυστικοβούτυρο ισοδυναμεί με υψηλά ποσοστά ενέργειας. Είναι η πιο κατάλληλη τροφή για να ξεκινήσετε δυναμικά τη μέρα σας και να λάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, εντάσσοντάς την σε ένα ισορροπημένο πρωινό.

Επιπλέον, μπορείτε να την συμπεριλάβετε σε ένα υγιεινό και γευστικό σνακ, το οποίο θα σας βοηθήσει να αντέξετε κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φυστικοβούτυρο συχνά προτιμάται από αθλητές.

Χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε μπάρες δημητριακών ή σε ενεργειακά ροφήματα, ύστερα από μια εξαντλητική προπόνηση. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που διαθέτει συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αποκατάσταση του μυϊκού ιστού αλλά και στην ανάπτυξή του.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Πράγματι, το φυστικοβούτυρο είναι μια πρωτεϊνούχα τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έρευνες, μόλις 2 κουταλιές της σούπας περιέχουν σχεδόν 2 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που είναι αρκετή για να διατηρήσει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, είναι υπεύθυνες για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Η ένταξη του φυστικοβούτυρου στην διατροφή ενός ατόμου που θέλει να χάσει κιλά δεν είναι και απόλυτα σωστή κίνηση, εάν σκεφτούμε ότι μια μερίδα περιέχει 180kcal.

Ωστόσο, ο συνδυασμός 2gr φυτικών ινών και 8gr πρωτεϊνών δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού, ικανό να μας κρατήσει μακριά από ακατάλληλους πειρασμούς. Μια φέτα πολύσπορο ψωμί με φυστικοβούτυρο είναι η κατάλληλη επιλογή για ένα γερό πρωινό που θα μας κρατήσει μακριά από ατασθαλίες μέχρι την ώρα του μεσημεριανού.

Κάνει καλό στα μαλλιά και στην επιδερμίδα

Τα φυστίκια περιέχουν έλαια και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στην επιδερμίδα και στο τριχωτό της κεφαλής. Με άλλα λόγια, το φυστικοβούτυρο έχει ακριβώς τα ίδια πολύτιμα στοιχεία και βοηθάει στην ενυδάτωση και την απαλότητα της επιδερμίδας, προστατεύοντας από την βλαβερή ακτινοβολία UV.

Τι να προσέξετε με το φυστικοβούτυρο

Όπως είδαμε, η άποψη ότι το φυστικοβούτυρο είναι κακό για την υγεία μας είναι λανθασμένη. Αντίθετα, μπορεί να υποστηρίξει τον οργανισμό μας σε πολλές από τις ανάγκες του και είναι ωφέλιμο για την υγεία μας.

Ωστόσο, όπως και κάθε άλλη τροφή, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, δεδομένου ότι έχει πολλές θερμίδες, και η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα είναι έως 2 κουταλιές της σούπας. Σε κάθε περίπτωση, δεν σημαίνει ότι επειδή έχει καλή επίδραση στην υγεία μας πρέπει να καταναλώνεται ανεξέλεγκτα, διότι τότε θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ακόμη, συχνά θα δείτε να αναφέρετε για το φυστικοβούτυρο μια καρκινογόνος ουσία, η αφλατοξίνη. Η αφλατοξίνη είναι ένας φυσικός τοξικός μεταβολίτης που δημιουργείται λόγω μυκήτων στους ξηρούς καρπούς και η ανάπτυξή του εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας, καθώς όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο, έχουν ελεγχθεί προκαταβολικά για τα επίπεδα αφλατοξίνης. Εάν, θέλετε να τα περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, απευθυνθείτε σε αγορές βιολογικών προϊόντων, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Τέλος, τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς και φιστίκια, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση φυστικοβούτυρου, για τυχόν εξάρσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις και για τυχόν απορίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.