Κάθε χρόνο, την περίοδο της Σαρακοστής επικρατεί μεγάλος θόρυβος γύρω από το όνομά τους, αλλά το σουσάμι και το σησαμέλαιο μας αποδεικνύουν την αξία τους και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, αν τα εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας. Ποιος από εμάς, άλλωστε, δεν έχει φάει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή δεν έχει πάρει ένα μικρό παστέλι σαν κέρασμα από τον παππού ή την γιαγιά;

Οι μεγαλύτεροι γνωρίζουν πολλά διατροφικά μυστικά, που εμείς ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί. Έτσι, λοιπόν, αυτά τα πολύ μικρά σποράκια  μαζί με το έλαιο τους, είναι ικανά να παρέχουν στον οργανισμό μας μια σειρά από διατροφικά οφέλη, γι’αυτό και τα υποπροϊόντα τους κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Αναφερόμαστε φυσικά στο ταχίνι και τον χαλβά, που γίνονται, όλο και περισσότερο, αντικείμενο συζήτησης για τις ιδιότητες τους. Οι πλούσιες θρεπτικές ουσίες που περιέχουν, τα καθιστούν όλο και πιο δημοφιλή, όχι μόνο για την μαγειρική αλλά και για την θεραπευτική τους χρήση.

Το σουσάμι (Sesamum indicum) ανήκει στην συνομοταξία των αγγειόσπερμων φυτών και η επιστημονική του ονομασία είναι Σήσαμον το Ινδικόν. Ευρήματα έχουν αναδείξει ότι πρόκειται για μία από τις 3 αρχαιότερες τροφές, μαζί με το σιτάρι και το ρύζι. Προέρχεται από το Σουδάν και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Αφρική, και μέσω της Μεσογείου έφτασε και σε πολλές περιοχές της Ασίας. Θεωρείται, μάλιστα, ότι ήταν και ένας από τους 3 πιο αρωματικούς σπόρους, μαζί με τον παπαρουνόσπορο και το λιναρόσπορο.

Σήμερα, το χρησιμοποιούμε είτε ωμό είτε καβουρδισμένο, για να πασπαλίσουμε διάφορα αρτοσκευάσματα. Ωστόσο, η πλούσια θρεπτική του αξία κάνει τα παράγωγά του συνεχώς να αυξάνονται και να καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της διατροφής μας. Ο κοινός τους παρονομαστής, δηλαδή οι βιταμίνες, τα μέταλλα, και τα ωφέλιμα λιπαρά τους είναι το μυστικό τους για την βελτίωση της υγείας του οργανισμού.

Από την άλλη, το σησαμέλαιο, το έλαιο που περιέχει το ωμό σουσάμι, ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα σπορέλαια. Ο λόγος είναι η μεγάλη περιεκτικότητά σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και ταυτόχρονα η μικρή ποσότητα κορεσμένων «τράνς» λιπαρών.  Η θρεπτική του αξία, μάλιστα, τείνει να πλησιάζει αυτή του ελαιόλαδου. Επιπλέον, το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την διαδικασία που έχει υποστεί το σουσάμι, γι’ αυτό και το συναντάμε σε ανοιχτό κίτρινο, χρυσό, ακόμα και σκούρο καφέ.

Συχνά, χρησιμοποιείται στην μαγειρική, κυρίως στην ασιατική κουζίνα. Διαθέτει έντονη γεύση αλλά και φυσικά αντιοξειδωτικά που το κάνουν να έχει αρκετά χαμηλό σημείο καπνού και να μην χάνει εύκολα τα καλά συστατικά του. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται και στην κοσμητολογία και αποτελεί συστατικό σε πολλές μάσκες μαλλιών ή σε ενυδατικές λοσιόν για το δέρμα.

Σουσάμι – Διατροφική αξία

Αδιαμφισβήτητα, το σουσάμι είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, που είναι και τα κύρια συστατικά του. Διαθέτει υψηλή θερμιδική αξία και περιλαμβάνει μια σειρά μετάλλων. Επιπλέον, είναι γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Ακόμη, περιέχει λιγνάνες, χημικές ενώσεις με ιδιαίτερα σημαντικές επιδράσεις. Ειδικότερα, η σησαμίνη και η σεσαμολίνη είναι φυτοοιστρογόνα γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, που εμποδίζουν την αύξηση της χοληστερόλης και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, η πινορεζινόλη διαθέτει αντιυπερτασική δράση και συμβάλλει στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Σίγουρα, η πρωτογενής μορφή ενός προϊόντος έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα υποπροϊόντα του. Αυτό συμβαίνει διότι κατά την επεξεργασία χάνεται ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας. Αυτό δικαιολογεί και την μηδενική περιεκτικότητα που έχει το σησαμέλαιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα έλαιο με υψηλή θρεπτική και διατροφική αξία, πλούσιο σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, διαθέτει σημαντικές βιταμίνες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά έρχονται να συνθέσουν έναν καταπληκτικό συνδυασμό, ο οποίος προάγει την υγεία του οργανισμού μας και συντελεί αποτελεσματικά στην διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος.

Ας δούμε αναλυτικότερα:

Τα 100gr λευκού σουσαμιού περιέχουν:

  • 635 Θερμίδες
  • 16,9gr Υδατάνθρακες, εκ των οποίων 8,0gr Φυτικές Ίνες
  • 17,2gr Πρωτεΐνες
  • 51,2gr Λιπαρά, εκ των οποίων 7,6gr κορεσμένα
  • 4,5gr Νερό

     Μέταλλα

  • 8mg Νάτριο
  • 550mg Κάλιο
  • 742mg Ασβέστιο
  • 355mg Μαγνήσιο
  • 621mg Φώσφορος
  • 9,84mg Σίδηρος
  • 8,9mg Ψευδάργυρος
  • 2,88mg Χαλκός

Τα 100gr σησαμέλαιο περιέχουν:

  • 884 Θερμίδες
  • 0gr Υδατάνθρακες
  • 0gr Πρωτεΐνες
  • 95,6gr Λιπαρά, εκ των οποίων 14,2gr κορεσμένα
  • 0gr Φυτικές ίνες
  • 0gr Σάκχαρα
  • 300mg Ω-3 Λιπαρά Οξέα
  • 41304mg Ω-6 Λιπαρά Οξέα
  • 1,4mg Βιταμίνη Ε
  • 13,6mg Βιταμίνη Κ

Σησαμέλαιο και ιδιότητες

Το σησαμέλαιο έχει πολλές ισχυρές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί και επαληθευτεί μέσω επιστημονικών ερευνών. Πιο αναλυτικά:

  • Αντιφλεγμονώδες: Η περιεκτικότητα του σε λιπαρά οξέα συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών
  • Αντιοξειδωτικό: Το σησαμέλαιο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών θρεπτικών ενώσεων
  • Υποτασικό: Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Αντιβακτηριακό: Εξαλείφει αποτελεσματικά τα επιβλαβή βακτήρια
  • Αντικαρκινικό: Προστατεύει τον οργανισμό από την εκδήλωση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου
  • Ενυδατικό: Κατάλληλο για την πλήρη ενυδάτωση του δέρματος
  • Αναδομεί: Προάγει την αποκατάσταση και την αναγέννηση των νεκρών κυττάρων του δέρματος
  • Αντηλιακό: Περιέχει ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φυσικών και εμπορικών αντηλιακών προϊόντων
  • Αντιρευματικό: Χρησιμοποιείται σε σκευάσματα για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Αποτοξινωτικό: Ένα από τα λίγα έλαια που χρησιμοποιούνται στο μασάζ για την απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό

Οφέλη

Το σησαμέλαιο, ως μια κορυφαία πηγή οργανικών ενώσεων, βιταμινών, μετάλλων και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών προσφέρει στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα οφελών και αξίζει, αναμφισβήτητα, να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. Τα πιο σπουδαία από αυτά περιλαμβάνουν:

Υγιές και όμορφο δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε καθώς και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, αποτελούν το κλειδί για μία λεία, ελαστική και χωρίς ρυτίδες ή άλλα σημεία γήρανσης, επιδερμίδα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι το σησαμέλαιο περιέχει στην σύνθεσή του όλα αυτά τα συστατικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε την ενυδατική κρέμα νυκτός σας, με λίγες σταγόνες σησαμέλαιο. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα όμορφο, νεανικό, λείο, λαμπερό και πλήρως ενυδατωμένο  δέρμα.

Επιπλέον, το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό αντηλιακό, αφού παρέχει προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται, ως ο νούμερο ένα εχθρός της επιδερμίδας προκαλώντας, πολλές φορές, σοβαρές παθήσεις.

Τέλος, οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του, είναι κατάλληλες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής. Το καθημερινό μασάζ του προσώπου με σησαμέλαιο καθαρίζει τους πόρους και εξαλείφει τα βακτήρια αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την επανεμφάνιση του προβλήματος.

Λαμπερά μαλλιά

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το σησαμέλαιο είναι η λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μαλλιά μας. Η εφαρμογή του, στο τριχωτό της κεφαλής μισή ώρα πριν το λούσιμο, είναι αρκετή έτσι ώστε να περιοριστεί,σε αρκετά μεγάλο βαθμό, η τριχόπτωση.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του, στην εξάλειψη των ξένων παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. ψείρες) που συσσωρεύονται στα μαλλιά. Το μυστικό λοιπόν, για πλούσια και λαμπερά μαλλιά είναι η τακτικη χρήση σησαμέλαιου. Εφαρμόστε το απευθείας στα μαλλιά σας, τυλίξτε τα σε μία πετσέτα και έπειτα ξεπλύνετε.

Με αυτόν τον τρόπο τα μαλλιά σας θα απορροφήσουν καλύτερα όλα τα ευεργετικά συστατικά χαρίζοντας τους, μια όμορφη και υγιή όψη.

Λευκή και γερή οδοντοστοιχία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το σησαμέλαιο διακρίνεται για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες.  Συνεπώς, αυτό το θαυμάσιο λάδι είναι ιδανικό για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση της οδοντικής πλάκας, την κύρια πηγή πολλών επικίνδυνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του μεταλλαγμένου στρεπτόκοκκου, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις.

Έτσι, η τακτική χρήση σησαμέλαιου, μπορεί να σας εγγυηθεί υγιή  δόντια και ένα όμορφο χαμόγελο.

Βάλτε μια κουταλιά σησαμέλαιο στο στόμα σας και κρατήστε το για δεκαπέντε λεπτά. Ο συνδυασμός του μαζί με το σάλιο θα δημιουργήσει ένζυμα τα οποία απορροφούν τις τοξίνες από τον οργανισμό.

Προσοχή! Όταν το σησαμέλαιο παραμείνει στο στόμα μας για περισσότερο από δέκα λεπτά τότε μετατρέπεται σε τοξικό. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η κατάποσή του.

Στην συνέχεια, ξεπλύνετε καλά την στοματική κοιλότητα με νερό ή με μείγμα ζεστού νερού με αλάτι και σόδα. Τέλος, βουρτσίστε τα δόντια σας.

Προστασία για την καρδιά

Όπως όλα τα έλαια, έτσι και το σησαμέλαιο περιέχει μια πληθώρα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που βοηθούν στην ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η σησαμόλη και η σησαμίνη έχουν την ιδιότητα να διατηρούν τις τιμές της χοληστερόλης (LDL) σε φυσιολογικά επίδεδα, αποτρέποντας την αθηροσκλήρωση και ως εκ τούτου, την εμφάνιση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ισχυρά οστά

Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο που βρίσκονται στο σουσάμι, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής ανάπτυξης των οστών. Για τον λόγο αυτό, η κατανάλωση του κρίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για όσους έχουν κατάγματα. Παράλληλα, το σησαμέλαιο βοηθά στην πρόληψη τόσο της οστεοπόρωσης όσο και άλλων αδυναμιών των οστών, που σχετίζονται με την ηλικία.

Φυσικό αγχολυτικό

Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που έχει συνδεθεί με τη δραστηριότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ενεργοποιεί ένζυμα και ορμόνες του οργανισμού, που τονώνουν την διάθεση και κάνουν τον άνθρωπο, να αισθανθεί ευχάριστα. Με λίγα λόγια, εάν υποφέρετε από άγχος ή κατάθλιψη, το σησαμέλαιο μπορεί να σας δώσει μια θετική ώθηση, έτσι ώστε να βελτιώσετε την διάθεσή σας.

Κατά του καρκίνου

Οι οργανικές ενώσεις, το ασβέστιο όπως επίσης και οι, ασυνήθιστα, υψηλές τιμές μαγνησίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μειώνει την φλεγμονή

Ο χαλκός είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ουσία που έχει την ικανότητα να μειώνει τόσο την φλεγμονή όσο και την δυσφορία που προέρχεται από την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Πιο αναλυτικά, το σησαμέλαιο μειώνει το πρήξιμο των αρθρώσεων, ενώ ενισχύει την υγεία τόσο των οστών, όσο και των αιμοφόρων αγγείων διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο, έναν ισχυρό και ανθεκτικό οργανισμό, ενάντια στις οδυνηρές φλεγμονές.

Χρήσεις

Το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

  • Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, κυρίως, στην ασιατική και μεσογειακή κουζίνα
  • Οι ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, το καθιστούν ως ένα από τα πιο δημοφιλή έλαια για μασάζ
  • Αποτελεί βασικό συστατικό στην παρασκευή καλλυντικών προϊόντων

Προφυλάξεις – Παρενέργειες

Πράγματι, το σουσάμι είναι ένας θαυματουργός σπόρος για τον οργανισμό μας και το σησαμέλαιο είναι το δώρο του για να μας περιποιηθεί λιγάκι περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να υπογραμμίσουμε τις ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους σπόρους και ξηρούς καρπούς. Εάν δεν παρουσιάζετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να δοκιμάσετε και το σησαμέλαιο, το οποίο δεν προκαλεί παρενέργειες στον οργανισμό.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε συγκεκριμένες ποσότητες, ώστε να μην ξεφύγουμε θερμιδικά. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορέσετε να επωφεληθείτε από όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες, χωρίς να χρειαστεί να ανησυχείτε για τον αν θα βάλετε βάρος.