Το κινόα, οι σπόροι τσία και το σοργό, είναι σπόροι που κάποιοι γνωρίζουν και άλλοι τους ακούν για πρώτη φορά. Τι γίνεται όμως με το τεφ ή τον αμάρανθο; Πόσοι αναγνωρίζουμε αυτούς τους καρπούς ως δημητριακά ολικής άλεσης; Μάλλον όχι και πολλοί. Αυτό συμβαίνει διότι αναφερόμαστε σε αρχαίους και ξεχασμένους σπόρους, που η εξέλιξη της επιστήμης και η αναζήτηση υγιούς διατροφής τους επανέφεραν στο προσκήνιο. Η πλήρης αποκωδικοποίηση της σύνθεσης τους, αποκάλυψε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτουν, γεγονός που όχι μόνο τους απέδωσε τον τίτλο των superfood, άλλα τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι βρώσιμοι σπόροι φυτών και ο κάθε κόκκος τους περιέχει τρία βασικά μέρη: το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Το πίτουρο είναι το εξωτερικό στρώμα του κόκκου και μαζί με το ενδοσπέρμιο αποτελούν τον φλοιό του κόκκου. Το φύτρο, είναι το έμβρυο θα λέγαμε, του κόκκου και μαζί με το πίτουρο περιέχουν την πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, το ενδοσπέρμιο είναι πλούσιο σε αμυλούχους υδατάνθρακες από τους οποίους παράγεται το αλεύρι.

Ολόκληρος ο κόκκος εμπίπτει σε δύο κατηγορίες, τα δημητριακά και τα ψευδοδημητριακά. Στα δημητριακά ολικής άλεσης περιλαμβάνονται το σιτάρι, η βρώμη, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, το σόργο, η σίκαλη και το κεχρί. Στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών ανήκουν το κινόα, το φαγόπυρο και ο αμάρανθος. Ονομάζονται ψευδοδημητριακά διότι στην σύνθεση τους περιέχουν τα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και στη σύσταση τους βρίσκονται πρωτεΐνες καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα δημητριακά.

Κατηγορίες σπόρων

Οι σπόροι χωρίζονται σε 3 κατηγορίες και περιλαμβάνουν:

Σπόροι ολικής αλέσεως

Διατίθενται είτε σε ολόκληρη τη μορφή τους, είτε αλεσμένοι ως αλεύρι, διατηρώντας όλα τα μέρη του σπόρου (πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο). Σε σύγκριση με άλλα είδη δημητριακών, οι κόκκοι ολικής αλέσεως είναι καλύτερες πηγές διαιτητικών ινών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β, σίδηρος, φολικό οξύ, σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Επεξεργασμένοι Σπόροι

Είναι προϊόν άλεσης που έχει αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτουρο, αυτό τους δίνει λεπτότερη υφή και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους. Η διαδικασία εξευγενισμού αφαιρεί πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών. Οι επεξεργασμένοι κόκκοι περιλαμβάνουν το λευκό αλεύρι, το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί. Μεγάλη ποικιλία ψωμιού, δημητριακών, επιδόρπια και αρτοσκευάσματα παρασκευάζονται με επεξεργασμένους κόκκους.

Εμπλουτισμένοι Σπόροι

Εμπλουτισμός ενός κόκκου, σημαίνει ότι μερικές από τις θρεπτικές ουσίες που χάνονται κατά τη διάρκεια επεξεργασίας (συνήθως οι βιταμίνες Β), αντικαθίστανται με τεχνητή προσθήκη. Επίσης, γίνεται προσθήκη θρεπτικών ουσιών που δεν απαντώνται φυσικά στις τροφές. Γιαυτό και οι περισσότεροι επεξεργασμένοι κόκκοι είναι εμπλουτισμένοι.

Οφέλη

Τα οφέλη που προσφέρουν τα δημητριακά ολικής άλεσης περιλαμβάνουν:

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι ενήλικες χρειάζεται να καταναλώσουν περίπου 25 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Τα δημητριακά ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες περιέχουν στην σύνθεση τους δύο τύπους α) τις διαλυτές, β) τις αδιάλυτες. Και τα δύο είδη θεωρούνται εξίσου ευεργετικά και συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου, στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και στη μείωση κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Τα δημητριακά ολικής άλεσης δεν βοηθούν μόνο στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης, αλλά μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδιών, τα οποία είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, οι σπόροι ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν συνολικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Μελέτες έδειξαν ότι όσες γυναίκες έτρωγαν 2-3 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης καθημερινά, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να προσβληθούν από καρδιαγγειακές διαταραχές.

Διατήρηση του βάρους

Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως όσοι καταναλώνουν τακτικά δημητριακά ολικής άλεσης, διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα και εμποδίζουν τον οργανισμό να αποκτήσει επιπλέον κιλά.

Μείωση σωματικού λίπους

Ακόμα κι αν η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην μείωση της ποσότητας σωματικού λίπους και να οδηγήσει σε μια πιο υγιή κατανομή του λιπώδους ιστού.

Σταθερά επίπεδα σακχάρου

Ένα από τα κύρια οφέλη των σπόρων ολικής άλεσης, είναι ότι, βοηθούν στη διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το τεφ περιέχει ασβέστιο

Αν και τα δημητριακά ολικής άλεσης δεν αποτελούν πηγή ασβεστίου, υπάρχει ένας σπόρος ο οποίος όταν μαγειρευτεί περιέχει στην σύνθεση του 123 mcg / 100 γρ. του πολύτιμου μετάλλου. Ο σπόρος αυτός ονομάζεται τεφ και η ποσότητα ασβεστίου που αναφέραμε αντιστοιχεί με μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι.

Το σιτάρι περιέχει βιταμίνης C

Όπως και με το ασβέστιο, τα δημητριακά ολικής άλεσης δεν είναι πηγή βιταμίνης C, ωστόσο μπορείτε να πάρετε κάποια ποσότητα βιταμίνης C από τα σιτηρά αμάρανθος.

Καλή πηγή βιταμινών Β

Ολόκληροι οι σπόροι ολικής αλέσεως είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Β, οι οποίες εμπλέκονται με το μεταβολισμό. Μια ακόμη βιταμίνη Β, η βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ), βοηθά το σώμα να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια και προλαμβάνει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Πηγή πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων

Οι σπόροι ολικής αλέσεως είναι μια από τις κορυφαίες πηγές σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που έχει ανάγκη ο οργανισμός προκειμένου να παραμείνει υγιής.  Αυτά περιλαμβάνουν τον σίδηρο, ο οποίος μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα και βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας. Το μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει την υγεία των οστών και το σελήνιο που προστατεύει από την οξείδωση. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Κορυφαία δημητριακά ολικής άλεσης

Η λίστα με τα κορυφαία δημητριακά ολικής άλεσης περιλαμβάνει:

Νιφάδες βρώμης

Οι νιφάδες βρώμης θεωρούνται οι πιο υγιεινοί σπόροι, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η βρώμη έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, ως κύρια πηγή β-γλυκανών, βοηθά στην πέψη και στη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Σιτάρι

Ο σπόρος του σιταριού είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής και ευπροσάρμοστος καρπός, αφού χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό για την παρασκευή ζυμαρικών, σιμιγδάλις, κους κους και άλλων προϊόντων. Εκτός όμως από δημοφιλής, είναι επίσης και ένας εξαιρετικά αμφιλεγόμενος σπόρος εξαιτίας της υψηλή περιεκτικότητας σε γλουτένη. Όπως είναι γνωστό, η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανοσολογικές αντιδράσεις. Ωστόσο, αν ανήκετε στην πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν ανοχή στην γλουτένη, το σιτάρι είναι μια μεγάλη προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών και διαιτητικών ινών.

Σίκαλη

Η σίκαλη είναι μέλος της οικογένειας των σιτηρών και έχει ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι συνήθως πιο θρεπτικό από το σιτάρι, καθώς περιέχει περισσότερα μέταλλα και λιγότερους υδατάνθρακες. Αυτός είναι ένας λόγος που το ψωμί σίκαλης δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, όσο το ψωμί από σιτάρι. Ένας άλλος λόγος είναι ότι το αλεύρι σίκαλης έχει υψηλά ποσοστά φυτικών ινών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι 100 γραμμάρια σίκαλης, προσφέρουν 22,6 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει στο 90% της ημερήσιας πρόσληψης.

Φαγόπυρο

Ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών και οι σπόροι του είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, ενώ το άμυλο που βρίσκεται στην χημική δομή του βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και την πεπτική υγεία, τροφοδοτώντας το έντερο με υγιή βακτήρια.

Κεχρί

Είναι ένας αρχαίος σπόρος που είναι γνωστός και ως «τροφή πουλιών». Αν και θεωρείται ως σιτάρι, το κεχρί είναι ένας σπόρος που έχει ταξινομηθεί και αυτός ως ψευδοδημητριακό. Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες, το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Χωρίς ίχνος γλουτένης, το κεχρί βοηθά στην μείωση της φλεγμονής, την μείωση τριγλυκεριδίων και τον έλεγχο του σακχάρου.

Κριθάρι

Το κριθάρι είναι ένα ευέλικτο σιτηρό δημητριακών που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο και υπόλοιπα δημητριακά ολικής άλεσης, είναι αρκετά υγιεινό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα φλιτζάνι (148 γραμμάρια) παρέχει 14,9 γραμμάρια φυτικών ινών, ή 60% της ημερήσιας πρόσληψης. Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην σύνθεση του είναι το σελήνιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, ο σίδηρος, το φώσφορο, το κάλιο, καθώς επίσης βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κριθάρι περιέχει γλουτένη, συνεπώς είναι ακατάλληλο για κάποιον που έχει δυσανεξία στην γλουτένη.

Ντίνκελ

Πρόκειται για έναν ολόκληρο σπόρο που καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όπως οι περισσότεροι σπόροι, έτσι και το ντίνκελ περιέχει γλουτένη. Η διατροφική του αξία, αποτελεί πλούσια πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σιδήρου, βιταμινών Β και ινών. Ωστόσο, έχει περισσότερο ψευδάργυρο και πρωτεΐνη, σε σύγκριση με το κανονικό σιτάρι. Επίσης, το ντίνκελ περιέχει πολυσακχαρίτες οι οποίοι δρουν ως ένα ισχυρό αντιπηκτικό και δημιουργούν ισχυρό ανοσοποιητικό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος σπόρος, αν και θεωρείται εξαιρετικά υγιεινός, δεν σημαίνει ότι συμβάλει στην απώλεια βάρους. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να υπάρχει ένα μέτρο ως προς της ποσότητες που καταναλώνετε.

Κινόα

Ανήκει και αυτό στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών, προέρχεται από τις περιοχές της Νότιας Αμερικής και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως superfood. Αυτός ο αρχαίος κόκκος, περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών, υγιή λιπαρά και φυτικών ινών, από ό, τι τα δημοφιλή δημητριακά, όπως το σιτάρι, η βρώμη κ.α. Το κινόα είναι επίσης κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών. Η κουρσετίνη και η καμπφερόλη, είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να εξουδετερώσουν τα δυνητικά επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια έχουν συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως η χρόνια φλεγμονή, οι καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, το κινόα είναι μία από τις ελάχιστες τροφές που παρέχουν ολοκληρωμένες πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους.

Καστανό ρύζι

Αναγνωρίζεται ευρέως ως η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση του λευκού ρυζιού. Αυτό συμβαίνει επειδή το καστανό ρύζι είναι ένας ολόκληρος σπόρος, περιέχει δηλαδή το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Αντίθετα, στο λευκό ρύζι έχει αφαιρεθεί το πίτουρο και το φύτρο. Δεδομένου λοιπόν ότι το πίτουρο και το φύτρο περιέχουν την πλειοψηφία των ευεργετικών συστατικών, είναι ξεκάθαρο ότι το καστανό ρύζι είναι πολύ πιο υγιεινό από το λευκό. Επίσης, το καστανό ρύζι δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, σε δίαιτες χωρίς γλουτένη. Πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών, έχουν συνδέσει ορισμένα στοιχεία στο καστανό ρύζι με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, περιέχει λιγνάνες και αντιοξειδωτικά, ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τις φλεγμονές και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Καλαμπόκι

Ίσως δεν το γνωρίζατε, όμως το καλαμπόκι αποτελεί και αυτό, έναν εξαιρετικά δημοφιλή σπόρο ολικής άλεσης. Ολόκληρος ο ακατέργαστος σπόρος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Άλλα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν την λουτεΐνη, την ζεαξανθίνη και σημαντικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη (αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες τύφλωσης). Η περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε φυτικές ίνες φτάνει σε ποσοστό το 18% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ποσότητες που καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξεπερνούν ακόμη και τις καλλιέργειες ρυζιού και σιταριού.

Ποπ κορν

Το ποπ κόρν, είναι ίσως ένα από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε. Προέρχεται από σπόρους αποξηραμένου καλαμποκιού που όταν βρεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες «σκάει».  Οι πυρήνες του καρπού περιέχουν μια σταγόνα νερού, η οποία όταν θερμανθεί μετατρέπεται σε ατμό και προκαλεί τη διάρρηξη τους. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για ολόκληρο τον καρπό (πίτουρο – φύτρο – ενδοσπέρμιο) και ως εκ τούτου, αγνοούν τα πολύτιμα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία. Το ποπ κορν είναι πλούσιο σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, φώσφορο και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, το ποπ κορν είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, καθώς τα 100 γραμμάρια παρέχουν 58% της ημερήσιας δόσης.

Αποφύγετε την αγορά προ-συσκευασμένων ποπ κορν, καθώς ενδέχεται να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επίσης, μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθυγιεινού λίπους, άλατος, τεχνητών αρωμάτων ή ζάχαρης, συστατικά που μετατρέπουν το υγιεινό σνακ, σε ανθυγιεινό.

Tεφ

Επιστημονικά είναι γνωστό ως Eragrostis tef. Αυτός ο μικροσκοπικός κόκκος καταναλώνεται ευρέως στις αφρικανικές χώρες, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο όπως το κεχρί και το quinoa, ενώ ο γρήγορος χρόνος μαγειρέματος και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό το καθιστούν ιδανική υπερτροφή. Πλούσιο σε οργανικές ενώσεις, μέταλλα, βιταμίνες και 8 αμινοξέα, συμβάλλει στην πέψη και ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Αμάρανθος

Κατηγοριοποιημένος στο γένος Amaranthus, ο σπόρος του φυτού αποτιμάται για χιλιάδες χρόνια, ιδιαίτερα από τους αυτόχθονες πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού. Για τους αρχαίους πολιτισμούς αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της διατροφής τους, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης πρωτεϊνών, μετάλλων και βιταμινών. Σήμερα εξακολουθεί να καλλιεργείται και να εξάγεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Αν και πολλές ποικιλίες αμάρανθου θεωρούνται ζιζάνιο, υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες που καλλιεργούνται ως φυλλώδη λαχανικά και ως είδη δημητριακών. Τόσο τα φύλλα, όσο και οι σπόροι του αμάρανθου, είναι πολύτιμοι για την υγεία μας. Πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες, ο αμάρανθος είναι ένα από τα πολύτιμα δημητριακά ολικής άλεσης.

Σοργό

Το σόργο είναι ο ευρύς όρος για ένα ολόκληρο γένος αγρωστωδών, που προέρχονται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές ανά τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη σόργου και μόνο ένα συλλέγεται για ανθρώπινη κατανάλωση, τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφή. Το σημαντικό είδος για τον άνθρωπο, το Sorghum bicolor, μπορεί να είναι ένας αυτόχθων σπόρος της Αφρικής, ωστόσο καλλιεργείται σε πάρα πολλές χώρες του πλανήτη. Το σόργο χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή μελάσσας σόργου, σιροπιού σόργου και σιτηρών. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών και αποτελεί την πέμπτη πιο σημαντική καλλιέργεια δημητριακών, στον κόσμο.

Η ευελιξία του σόργου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι αποδεκτό για τους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι, το καθιστά εξαιρετικά σημαντική καλλιέργεια. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως νιασίνη(Β3), ριβοφλαβίνη(Β2) και θειαμίνη(Β1), υψηλά επίπεδα μαγνησίου, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο. Επίσης η καθημερινή κατανάλωση σόργου προσφέρει στον οργανισμό το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φυτικών ινών.