Στους περισσότερους, το κουνουπίδι έχει αφήσει μια δυσάρεστη αίσθηση, όχι βέβαια λόγω της γεύσης, αλλά λόγω της έντονης μυρωδιάς που αναδίδει κατά βράσιμο. Μήπως όμως πρέπει να σκεφτούμε πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξουμε αυτό το θρεπτικό λαχανικό με μεγαλύτερη συχνότητα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο;

Αν παραλείψουμε το γεγονός της έντονης οσμής που πλημμυρίζει τη κουζίνα κάθε φορά που μαγειρεύουμε, τότε μόνο θετικά έχουμε να αναφέρουμε για το κουνουπίδι, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χαρακτηρισμός αυτός, αφού το κουνουπίδι διακρίνεται τόσο για την διατροφική του αξία όσο και για τα τεράστια οφέλη που προσδίδει στην υγεία μας.

Πρόκειται για ένα λαχανικό της οικογένεια των Σταυρανθών και έχει κύριο γνώρισμα τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα υψηλά επίπεδα φυτοχημικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών, τοκοφερολών, ασκορβικού οξέος κ.α. Πρόκειται για ουσίες που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε διάφορες παθήσεις.

Το κουνουπίδι έκανε την εμφάνιση του στις περιοχές τις Μεσογείου πριν χιλιάδες χρόνια, ενώ ξεκίνησε να μαγειρεύεται από το 600 π. Χ. Στα μέσα του 16ου αιώνα έγινε παγκοσμίως γνωστό και συνεχίζει μέχρι σήμερα να χρησιμοποιείται στις κουζίνες όλου του κόσμου.

Διατροφική αξία

Στα 100 γραμμάρια ωμό κουνουπίδι περιέχονται περίπου:

  • 25 θερμίδες
  • 5,3 gr υδατάνθρακες
  • 2 gr πρωτεΐνη
  • 0,1 gr λίπος
  • 2,5 gr φυτικές ίνες
  • 46,4 mg βιταμίνη C
  • 16 mcg βιταμίνη Κ
  • 57 mcg φυλλικό οξύ
  • 303 mg κάλιο
  • 0,2 mg μαγγάνιο
  • 0,1 mg βιταμίνη Β1
  • 0,1 mg βιταμίνη Β2
  • 0,7 mg βιταμίνη Β5
  • 0,2 mg βιταμίνη Β6
  • 15 mg μαγνήσιο
  • 44 mg φώσφορο

Οφέλη

Η τακτική κατανάλωση παρέχει στον οργανισμό μια σειρά από πολύτιμα οφέλη. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Σύμφωνα με μελέτες, τα λαχανικά της οικογένειας των Σταυρανθών, φαίνεται να έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος. Για την ακρίβεια, το κουνουπίδι περιέχει βιοδραστικές, θειούχες ενώσεις όπως είναι οι γλυκοσινολάτες και η ινδόλη-3-καρβινόλη, οι οποίες μπορούν να καταστείλουν την εξέλιξη αλλά και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ασπίδα προστασίας για την καρδιά

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης Κ και της γλυκοραφανίνης, διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τόσο την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, όσο και την προώθηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.

Για στομαχικές διαταραχές

Οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικά συστατικά που έχουν καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και συμβάλλουν στην συνολική αποτοξίνωση του οργανισμού.  Η παρουσία γλυκοζινολικών και σουλφοραφαινικών ενώσεων στο κουνουπίδι, προστατεύει το στομάχι και αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Παράλληλα, τα ισοθειακυανικά άλατα, εκτός από την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων, δρουν κατά των στομαχικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένου του έλκους, του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου κ.α.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Περιέχει στη σύνθεση του αρκετά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων.  Αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά φυτικών ινών, το καθιστά ιδανική επιλογή και τον καλύτερο σύμμαχο για όποιον θέλει να χάσει βάρος. Ουσιαστικά, μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες κουνουπίδι και να αισθανθείτε χορτάτοι, χωρίς να επιβαρύνετε στον οργανισμό με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Εξισορροπεί τις ορμόνες

Η κακή διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, προκαλούν ορμονικές διαταραχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ζημιογόνες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε υποθυρεοειδισμό, χρόνια κόπωση ακόμη και καρκίνο των ωοθηκών. Δεδομένου λοιπόν πως όλα τα λαχανικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών. Έτσι και το κουνουπίδι, σύμφωνα με αποδεδειγμένες μελέτες, αποτελεί έναν φυσικό τρόπο, ιδανικό για να διατηρήσουμε τα επίπεδα των ορμονών σε φυσιολογικές τιμές.

Λοιπά οφέλη από το κουνουπίδι

Το κουνουπίδι περιέχει συστατικά που βοηθούν:

  • Στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο.
  • Τη Μείωση κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Δρουν Θεραπευτικά κατά της ελκώδους κολίτιδας.
  • Στον έλεγχο του διαβήτη.
  • Στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου
  • Το φολικό οξύ, συμβάλλει στην υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και στην υγιή ανάπτυξη του μωρού.
  • Στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος από διάφορες ασθένειες.
  • Στη διατήρηση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Προλαμβάνουν την εξέλιξη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
  • Χαρίζουν όμορφα και λαμπερά μαλλιά.
  • Προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.
  • Προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Επιλογή και αποθήκευση

Επιλέξτε κουνουπίδια που η όψη τους είναι σφιχτή και λευκή, χωρίς μαύρα στίγματα.  Το φωτεινό πράσινο χρώμα στο φύλλωμα του αποτελεί ένδειξη ότι το λαχανικό είναι φρέσκο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το ωμό κουνουπίδι μπορεί να φυλαχτεί σε χάρτινη σακούλα μέσα στο ψυγείο και να διατηρήσει αναλλοίωτες τις ωφέλιμες ουσίες για 5 μέρες.

Πως θα μαγειρέψετε υγιεινά το κουνουπίδι

Σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα βραστά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από τα τηγανιτά. Τι γίνεται όμως με το κουνουπίδι; Μελέτες απέδειξαν ότι όταν βράζουμε το κουνουπίδι, πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, αλλοιώνονται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόλις σε 5 λεπτά βρασμού υπήρξε απώλεια της τάξεως του 30% σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ στα 10 λεπτά η απώλεια των στοιχείων έφτασε μέχρι και 50%.

Το ψητό κουνουπίδι μαζί με λίγες σταγόνες λεμόνι φαίνεται να είναι μία καλή επιλογή καθώς με την μέθοδο αυτή το κουνουπίδι διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ο πιο υγιεινός τρόπος είναι να μαγειρέψετε στον ατμό και φυσικά να το καταναλώσετε ωμό.

Παρενέργειες

Μπορεί το κουνουπίδι να συγκαταλέγεται στην λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα:

Υποθυρεοειδισμό

Πρόσφατες μελέτες  έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση λαχανικών που ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών, συμπεριλαμβανομένου του κουνουπιδιού, ενδέχεται να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό. Κυρίως, επηρεάζονται άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό τους.

Πεπτικές διαταραχές

Η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών και θείου που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, κυρίως στα λαχανικά, εμποδίζει την ολοκληρωτική  διάσπαση των υδατανθράκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί οργανισμοί να παρουσιάζουν δυσκολία στην χώνεψη και να υποφέρουν από φούσκωμα ή άλλες πεπτικές διαταραχές.

Αναφυλαξία

Το κουνουπίδι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι και αναφυλαξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, δυσκολία στην αναπνοή κ.α. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται πάντα η διακοπή της κατανάλωσης του λαχανικού και άμεση ιατρική φροντίδα.

Ουρική αρθρίτιδα

Οι οργανικές ενώσεις στο κουνουπίδι που ονομάζονται πουρίνες, εάν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στην υγεία μας, όπως συσσώρευση ουρικού οξέος στο σώμα. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα ή πέτρες στα νεφρά.

Αλληλεπιδράσεις

όπως αναφέρθηκε το κουνουπίδι αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Κ. Μια βιταμίνη που είναι αρμόδια για την σωστή πήξη του αίματος. Συνεπώς,  η κατανάλωση του μαζί με αντιπηκτικά δεν ενδείκνυται καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει και να μειώσει την αποτελεσματικότητα τους. Συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας.