Οι διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου, που επιλέγει προς τέρψη του ουρανίσκου, τη γρήγορη και εύκολη λύση του πρόχειρο φαγητού με πλούσια περιεκτικότητα λιπαρών ουσιών, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων από το καθημερινό του διαιτολόγιο. Τα λαχανικά πάντοτε αποτελούσαν την υγιεινή επιλογή στη διατροφή του ανθρώπου και όχι άδικα. Οι πλούσια διατροφική αξία και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη σύσταση τους, χαρίζουν γερό ανοσοποιητικό και δυνατό οργανισμό. Το μπρόκολο είναι ένα κορυφαίο σε διατροφική αξία λαχανικό, που αποτελεί υγιεινή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.

Το μπρόκολο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στις βόρειες περιοχές της Μεσογείου, στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και ήδη από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θεωρήθηκε ως μια πολύτιμη θρεπτική τροφή που χαρίζει υγεία και μακροζωία. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η υγιής στοματική κοιλότητα, η ενδυνάμωση των οστών, όπως επίσης το νεανικό και όμορφο δέρμα είναι λίγα από τα αμέτρητα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Το πράσινο λαχανικό ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών, μαζί με το λάχανο και το κουνουπίδι.

Μπρόκολο – Διατροφική αξία

Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες κατά του καρκίνου, διακρίνεται και για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Πιο αναλυτικά:

Ένα φλιτζάνι βραστό μπρόκολο περιέχει περίπου:

 • 55 θερμίδες
 • 4 gr πρωτεΐνες
 • 5 gr φυτικές ίνες
 • 100 μg βιταμίνη Κ
 • 101 mg βιταμίνη C
 • 120 mg βιταμίνη Α
 • 168 μg βιταμίνη Β9
 • 0,4 mg βιταμίνης Β6
 • 0.4 mg μαγγάνιο
 • 457 mg κάλιο
 • 105 mg φώσφορο
 • 33 mg μαγνήσιο
 • 62 mg ασβέστιο

Οφέλη

Το μπρόκολο προσφέρει στον οργανισμό μια τεράστια ποικιλία από οφέλη. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά είναι:

Κορυφαία αντικαρκινική τροφή

Η κατανάλωση μπρόκολου θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους πρόληψης διάφορων μορφών καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί κορυφαία πηγή ισοθειοκυανικών ενώσεων. Πολύτιμων, δηλαδή, συστατικών όπως είναι η σουλφοραφάνη και έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν και να μειώνουν τις βλάβες που προκαλούνται στο DNA από το οξειδωτικό στρες. Επίσης, εξουδετερώνουν τους καρκινικούς παράγοντες και καταστρέφουν τις τοξίνες, που είτε παράγονται από τον οργανισμό μας ( ενδογενείς π.χ. ουρία), είτε εισέρχονται σε αυτόν, μέσω της κατάποσης ή της εισπνοής (εξωγενείς π.χ. υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κακή διατροφή κ.α.).

Όπως όλα τα πράσινα λαχανικά, έτσι και το μπρόκολο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και για τις γυναίκες. Η χημική δομή του έχει συνδεθεί άμεσα με την μείωση κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού.

Γερά οστά

Όπως αναφέρθηκε, το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Κ. Στοιχεία που είναι απαραίτητα για ενδυνάμωση των οστών, των νυχιών και των δοντιών. Σίγουρα, πολλοί θα γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα τόσο της βιταμίνης Κ, όσο και του σιδήρου διαδραματίζουν στον οργανισμό μας, ζωτικής σημασίας ρόλο, αφού συμβάλλουν όχι μόνο στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας αλλά και στην προώθηση της σωστής λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο, την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Κ ενισχύει την υγεία των οστών σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι το ασβέστιο. Δεδομένου λοιπόν ότι ένα φλιτζάνι μπρόκολο παρέχει το 270% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Κ αλλά και ασβέστιο, μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση του, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υγιή καρδιά

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η συχνή πρόσληψη λαχανικών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο μπρόκολο, βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL). Η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της λειτουργίας των νεφρών, ενώ η λουτεΐνη εμποδίζει την συσσώρευση λίπους και πλάκας στις αρτηρίες αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την εκδήλωση καρδιακής προσβολής.

Προωθεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα

Τα τρόφιμα και τα λαχανικά που περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτικών ινών διατηρούν την υγεία της καρδιάς. Εκτός όμως από αυτήν την ιδιότητα, μπορούν και να συντελέσουν στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν την ικανότητα να διεγείρουν την δραστηριότητα του εντέρου καθώς και του παχέος εντέρου. Έτσι, έχουμε ως αποτέλεσμα την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διάφορων άλλων πεπτικών διαταραχών.

Διατηρεί την υγεία των ματιών

Μπορεί τα οφέλη που αναπτύξαμε μέχρι τώρα να είναι είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας, πόσοι όμως γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου λαχανικού στην όραση μας; Μάθετε λοιπόν ότι, τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που περιέχονται στο μπρόκολο, ενισχύουν την υγεία των ματιών και συμβάλλουν στην διατήρηση της, ακόμα και με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, περιορίζουν την βλάβη που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες τόσο στον αμφιβληστροειδή όσο και στον κερατοειδή χιτώνα. Τέλος, τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C που υπάρχουν και στο μπρόκολου, αποτελούν φυσικό τρόπο πρόληψης αλλά και θεραπείας της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Λαμπερό, όμορφο και υγιές δέρμα

Σίγουρα όλοι θέλουμε ένα νεανικό, όμορφο και λαμπερό δέρμα. Πως όμως θα το επιτύγχουμε; Η απάντηση βρίσκεται στο μπρόκολο. Η πολύτιμη θρεπτική ουσία σουλφοραφάνη, που χαρίζει τα περισσότερα οφέλη, είναι επίσης υπεύθυνη και για την διατήρηση της υγείας του δέρματος. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C, εμποδίζει την διάσπαση του κολλαγόνου, αποτρέπει τις βλάβες από τις υπεριώδεις ακτίνες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, φλεγμονής και ρυτίδων.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Αποτελεί μία από τις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς ένα μόνο φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο, περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες, ενώ αποτελεί, όπως είπαμε κορυφαία πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και άλλων χημικών συστατικών που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά νερού που υπάρχουν στο λαχανικό, βοηθούν στην άμεση απώλεια βάρους. Εάν θέλετε έναν σύμμαχο στην δίαιτα σας, πολύ απλά, εμπλουτίστε την διατροφή σας με μπρόκολο, μαγειρεμένο στον ατμό.

Μαγειρική χρήση

 • Το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί ωμό, είτε μαγειρεμένο.
 • Ας θέλετε να επωφεληθείτε όλων των πολύτιμων συστατικών του, επιλέξτε να το μαγειρέψετε στον ατμό.
 • Μπορείτε επίσης, να το συμπεριλάβετε στην σαλάτα, πασπαλίζοντας με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Παρενέργειες – Αντενδείξεις

Αν και το μπρόκολο συγκαταλέγεται στις υγιεινές τροφές, παρόλα αυτά στην σύνθεση του βρίσκονται ορισμένες χημικές ενώσεις, που ονομάζονται «goitrogens». Οι συγκεκριμένες ουσίες, φαίνεται να επηρεάζουν δυσμενώς την παραγωγή  των θυρεοειδικών ορμονών. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι για να υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμό τη συγκεκριμένη διαταραχή, θα πρέπει να καταναλωθούν πολύ μεγάλες ποσότητες μπρόκολου.