Ο βήχας, ο πονόλαιμος και η ρινική συμφόρηση, είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η λήψη αντιβηχικών φαρμάκων φαίνεται να είναι η ιδανική επιλογή. Ωστόσο, εάν στρέψουμε την προσοχή μας στην φύση θα αντιληφθούμε ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο δραστικός τρόπος να ανακουφιστούμε από αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις και αυτός είναι η χρήση αιθέριων ελαίων.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα αιθέρια έλαια για βήχα, φορτωμένα με ισχυρές αντισπασμωδικές, αποχρεμπτικές, αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθώς και με πολύτιμες θεραπευτικές ενώσεις, αποτελούν μία από τις αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και έναν εξαιρετικό τρόπο άμεσης ανακούφισης των συμπτωμάτων τους.

Εάν θέλετε και εσείς να καταπραΰνετε άμεσα, και πάνω από όλα φυσικά, τον βήχα, μπορείτε πολύ απλά να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια που αναφέρουμε παρακάτω.

Θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια για τον βήχα έχουν τις εξής ιδιότητες:

 • Αντιικές
 • Αντιβακτηριακές
 • Αντιφλεγμονώδη
 • Απολυμαντικές
 • Αποχρεμπτικές
 • Αναλγυτικές
 • Στυπτικές

Αιθέρια έλαια για βήχα

Τα πιο σημαντικά αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του βήχα είναι:

Ευκάλυπτος

Θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια για βήχα. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αποχρεμπτικές δράσεις του, βοηθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση των ιών και των μικροβίων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν και στην απομάκρυνση των τοξινών που προκαλούν τον βήχα. Παράλληλα, η ικανότητ να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνει την αναπνοή.

Μέντα

Το δραστικό συστατικό της μέντας είναι η μενθόλη και διακρίνεται τόσο για της αντιβακτηριακές, όσο και για τις αντιικές ιδιότητες. Επίσης, η αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, βοηθά στη ρινική αποσυμφόρηση και στην άμεση ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο, όπως και ο ευκάλυπτος περιέχει στην σύνθεση του κινεόλη. Η κινεόλη, είναι μια χημική ένωση η οποία μπορεί να καταπραΰνει γρήγορα τα συμπτώματα των αναπνευστικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένου του βήχα, του πονόλαιμου και της ρινικής συμφόρησης. Ταυτόχρονα, οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις, ενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού.

Λιβάνι

Το αιθέριο έλαιο λιβανιού έχει αντισηπτικές, στυπτικές, αποχρεμπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την καταπολέμηση του βήχα και των υπόλοιπων συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος. Επιπροσθέτως, η ανάμειξή του με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, τριανταφυλλιάς και πορτοκαλιάς μπορεί να καταπραΰνει τους σωματικούς πόνους.

Ρίγανη

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιικό και αντιμικροβιακό αιθέριο έλαιο. Σύμφωνα με αποτελέσματα προσφάτων μελετών, η ρίγανη περιέχει πολύτιμες ενώσεις που επιδρούν στην άμεση εξουδετέρωση δυσάρεστων συμπτωμάτων από σθένειες του ανώτερου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του βήχα και του πονόλαιμου.

Τεϊόδεντρο

Το τεϊόδεντρο περιέχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και αντιικές ιδιότητες. Η χρήση του είναι κατάλληλη για τη ελάττωση του βήχα, του πονόλαιμου και της ρινικής συμφόρησης. Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου είναι και φυσικό απολυμαντικό, έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εξαλείψετε τα μικρόβια που υπάρχουν στις επιφάνειες και στον αέρα.

Λεμόνι

Το αιθέριο έλαιο από λεμόνι θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιπυρετικά. Πολύτιμη χαρακτηρίζεται και η συμβολή του στην θεραπεία της γρίπης και του κρυολογήματος αφού οι αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθούν στην μείωση του βήχα, των μυικών πόνων κ.α.

Λεβάντα

Είναι ευρέως γνωστή εξαιτίας των χαλαρωτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών δράσεων. Ωστόσο, εκτός από φυσικό ηρεμιστικό, το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να εφαρμοστεί και για την αντιμετώπιση του βήχα και την απομάκρυνση της βλέννας και των φλεγμάτων.

Λεμονόχορτο

Το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην ιατρική της Αγιουρβέδα για να μειώσει τον πυρετό και να τονώσει το νευρικό σύστημα. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική το συστήνει για την ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών, του πονοκεφάλου, της γρίπης και του κρυολογήματος.

Κανέλα

Μπορεί η κανέλα να είναι από τα πιο δημοφιλή καρυκεύματα, ωστόσο για πάρα πολλά χρόνια χρησιμοποιούταν και για φαρμακευτικούς σκοπούς όπως στη θεραπεία διαταραχών του πεπτικού, κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο του φλοιού της κανέλας έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στην άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Βασιλικός

Μπορεί ο βασιλικός είναι ένα γνωστό μαγειρικό βότανο που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές όμως, οι αποχρεμπτικές και αντιβηχικές ιδιότητες του, το καθιστούν αποτελεσματικό μέσο θεραπείας του βήχα, των μυικών πόνων, της δυσπεψίας, της ναυτίας και της ψυχικής κόπωσης.

Πεύκο

Τα οφέλη από τα αιθέρια έλαια πεύκου, αποδίδονται στις αντιβακτηριακές, αναλγητικές, διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για την ανακούφιση όλων των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό διεγερτικό του πεπτικού συστήματος, ενώ είναι κατάλληλο και για τη θεραπεία του κρυολογήματος, του βήχα, της γρίπης, των ρευματισμών, των μυικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων. Επίσης, το φρέσκο ​​τζίντζερ βοηθά και στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

Θυμάρι

Φυσικό αντιϊκό και αποσυμφορητικό με ισχυρές αναλγητικές δράσεις. Ως εκ τούτου, το αιθέριο έλαιο του βοτάνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των ασθενειών του αναπνευστικού όπως είναι το κρυολόγημα και ο βήχας.

Γλυκόριζα

Οι αποχρεμπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της μειώνουν τον βήχα, ενώ επιδρούν θεραπευτικά στο κρυολόγημα και την πνευμονία. Πολλές φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν χυμό γλυκόριζας για να παρασκευάσουν παστίλιες κατά του βήχα.

Τρόποι εφαρμογής

Τα αιθέρια έλαια για τον βήχα μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Οι τρόποι για να τα χρησιμοποιήσουμε είναι οι εξής:

Αλοιφής εντριβής

Τα αιθέρια έλαια λεβάντας, θυμαριού, τεϊόδεντρου και ευκαλύπτου, μπορούν να συνδυαστούν με ελαιόλαδο και λάδι καρύδας για να δημιουργήσουμε μια αλοιφή εντριβής που θα απομακρύνει άμεσα τα τη βλέννα και θα ανακουφίσει από το βήχα.

Υλικά

 • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 • 1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας
 • 1/4 φλιτζάνι κερί μέλισσας
 • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή κάποιο άλλο της επιλογής σας

Διαδικασία παρασκευής

 • Προσθέστε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το κερί μέλισσας και τοποθετήστε σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσουν.
 • Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το αιθέριο έλαιο.
 • Αφού ανακατέψετε το μείγμα για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη, τοποθετείτε σε γυάλινο δοχείο.
 • Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και μεταφέρετε σε δοχεία όσο είναι ακόμη ρευστή.

Η αλοιφή εντριβής είναι έτοιμη.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε μια απλή κρέμα και να προσθέσετε 15 με 20 σταγόνες αιθέρια ελαία της επιλογής σας.

Εφαρμογή: Απλώστε την αλοιφή στον λαιμό και το στήθος και κάντε ελαφρύ μασάζ. Μην ξεχνάτε να παίρνετε βαθιές εισπνοές.

Λουτρό

Το λουτρό με αιθέρια έλαια για βήχα είναι το ίδιο αποτελεσματικό με τους υπόλοιπους τρόπους εφαρμογής. Πρώτα γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό και δίπλα τοποθετήστε το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας*. Βυθίστε το σώμα σας για περίπου 20 λεπτά. Ο συνδυασμός του ζεστού νερού με τις εισπνοές του αιθέριου ελαίου θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών, την βελτίωση της αναπνοής και στην μείωση του βήχα.

*Μπορείτε να ρίξετε τα αιθέρια έλαια και μέσα στην μπανιέρα

Συσκευή εισπνοών

Προσθέστε στην συσκευή εισπνοών 4 σταγόνες μέντας, 16 σταγόνες έλαιο δάφνης και 10 σταγόνες καμφορέλαιο. Τα δραστικά συστατικά των ελαιών (μενθόλη, κινεόλη), θα καταστείλουν την ένταση και την συχνότητα του βήχα, ενώ θα μειώσουν και τα υπόλοιπα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της καταρροής και του πονοκεφάλου.

Εφαρμογή: Τοποθετήστε την συσκευή στην μύτη σας και πάρτε βαθιές εισπνοές.

Εισπνοές ατμού

Σε ένα κεραμικό σκεύος προσθέστε 5 με 6 ποτήρια καυτό νερό προσθέστε 3 σταγόνες από κάθε αιθέριο έλαιο της επιλογής σας. Προτείνουμε ευκάλυπτο, μέντα, δεντρολίβανο. Σκεπάστε το κεφάλι με μια πετσέτα και πάρτε βαθιές εισπνοές πάνω από το σκεύος για περίπου 10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα εξουδετερώσετε τη βλέννα, θα ανοίξετε τις αναπνευστικές οδούς και θα καταπολεμήσετε τον βήχα. Επαναλάβετε την διαδικασία 2 με 3 φορές ημερησίως.

Παρενέργειες

Αναμφισβήτητα, τα αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές δραστικές ουσίες που παρέχουν στην υγεία αρεκτά οφέλη. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε να αποφύγουμε ορισμένες παρενέργειες.

 • Τα αιθέρια έλαια για βήχα, κυρίως ο ευκάλυπτος, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, διότι είναι πιθανό να εμφανίσουν δερματικές αντιδράσεις.
 • Αποφύγετε την επαφή των αιθέριων ελαίων με τα μάτια.
 • Η χρήση από τις εγκύους ορισμένων αιθέριων ελαίων, συμπεριλαμβανομένου του δεντρολίβανου,  δεν είναι ασφαλής. Για τον λόγο αυτό, οι έγκυες προτού χρησιμοποιήσουν αιθέρια έλαια για τον βήχα, καλό είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Σημείωση: Τα αιθέρια έλαια για βήχα είναι κατάλληλα μόνο για εξωτερική χρήση.

Πληροφορίες από:

onmed.gr

vita.gr

up-nature.com