Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό που ξεχωρίζει για τη γλυκόπικρη γεύση του και το θεσπέσιο άρωμα. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά καρυκεύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Είναι γνωστό πως απογειώνει τις κλασσικές συνταγές και προσδίδει στα φαγητά μια ιδιαίτερη γευστική πινελιά και ανασύρει από τη μνήμη μας παλιά οικογενειακά τραπέζια.

Η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnamomum Verum) αποτελεί μαζί με την Κασσία (Cinnamomum Cassia), τα δύο είδη του μπαχαρικού και η χώρα προέλευσής της είναι η  Σρι Λάνκα. Το αρωματικό ξύλο εξάγεται από τον εσωτερικό φλοιού του δέντρου που ανήκει στο γένος Κιννάμωνον, που ευδοκιμεί σε χώρες της ανατολής, όπως η Κεϋλάνη, Ινδία, Μαδαγασκάρη κλπ.

Το μπαχαρικό είναι γνωστό από την αρχαιότητα στους Έλληνες και τους Αιγυπτίους και η Παλαιά Διαθήκη το αναφέρει ως «κίναμον».  Τα ευεργετικά συστατικά που περιείχε το είχαν αναδείξει ως το φάρμακο που μπορούσε να καταπραΰνει τις στομαχικές και πεπτικές διαταραχές. Στις μέρες μας, οι θεραπευτικές του ιδιότητες  έχουν αποδεχτεί επιστημονικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητά να αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού.

Καλλιέργεια, επεξεργασία και κύρια ουσία της κανέλας

Η καλλιέργεια και η παραγωγή κανέλας γίνεται σύμφωνα με μια ιδιαίτερη διαδικασία. Κάθε 2 χρόνια, οι παραγωγοί κόβουν σε πλάτος (περίπου 4 εκατοστών) τα κλαδιά του συγκεκριμένου δέντρου και έπειτα τα ξεφλουδίζουν, ξύνουν το εσωτερικό τους και στη συνέχεια το αφήνουν να αποξηρανθεί. Έτσι, προκύπτουν τα στικς κανέλας που γνωρίζουμε, τα οποία συχνά τρίβονται και πωλούνται σε μορφή σκόνης. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει πολλές στρώσεις λεπτού φλοιού, συγκριτικά με την κλασσική κανέλα (Κασσία), η οποία έχει ουσιαστικά μια πιο χοντρή στρώση. Το αρωματικό αιθέριο έλαιο του φλοιού χαρίζει το μεθυστικό άρωμά στα φαγητά, ενώ μέρος της γεύσης της χάνεται κατά το μαγείρεμα.

Το κύριο γνώρισμα της κανέλας είναι η φυτοχημική ουσία κουμαρίνη, οι οποία έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, και δρουν προληπτικά στον σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει τοξική και να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά. Επομένως, εάν αγαπάτε την κανέλα και την χρησιμοποιείτε καθημερινά, τότε προσέξτε την δοσολογία και προτιμήστε την κανέλα Κεϋλάνης, η οποία περιέχει μικρότερη ποσότητα κουμαρίνης σε σχέση με την κανέλα Κασσία.

Κανέλα Κεϋλάνης και θρεπτική Αξία

Ενδεικτικά, μόλις 1gr κανέλας κεϋλάνης περιέχει:

Μέταλλα

  • 84mg Ασβέστιο
  • 7mg Σίδηρο
  • 20mg Μαγγάνιο
  • 85mg Μαγνήσιο
  • 42mg Φώσφορο
  • 0,4mg Χρώμιο
  • 135 mg Κάλιο
  • 2,6mg Ψευδάργυρος

Βιταμίνες

  • Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
  • Καροτίνη

Ευεργετικές ιδιότητες

Ίσως να μοιάζει παράξενο το πως ένας φλοιός δέντρου μπορεί να επιδράσει στην υγεία μας, αλλά η κανέλα Κεϋλάνης όντως περιλαμβάνει ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό. Χαρακτηρίζεται ως θεραπευτικό καρύκευμα, χάρη στις κύριες δραστικές ουσίες σιναμαλδεϋδη, ευγενόλη και την κουμαρίνη.

Πιο συγκεκριμένα, πανεπιστημιακές μελέτες αποδεικνύουν ότι η κανέλα έχει αντικαρκινική δράση, καθώς η σιναμαλδεϋδη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ταυτόχρονα, μαζί με την κουμαρίνη, προσδίδουν στο μπαχαρικό αντιπηκτική δράση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη λειτουργία των αιμοπεταλίων και προλαμβάνεται ο σχηματισμός θρόμβων στο αίμα.

Επιπλέον, η κανέλα διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική δράση. Ακόμη, δρα κατά του σακχαρώδους διαβήτη και ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης. Με άλλα λόγια, η τακτική κατανάλωση, επιτυγχάνει την ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης και την συμπεριφορά των κυττάρων απέναντί της, με αποτέλεσμα την εντατικότερη καύση του λίπους. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα της κανέλας σε κάλιο, δρα κατά της υπέρτασης και συντελεί στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιαγγειακής υγείας.

Οφέλη της κανέλας Κεϋλάνης

Το ασύγκριτο άρωμά σε συνδυασμό με την γλυκόπικρη γεύση έχουν κάνει την κανέλα Κεϋλάνης ένα από τα αγαπημένα μπαχαρικά. Οι νόστιμες και οικίες σε εμάς συνταγές, όπως το μοσχάρι κοκκινιστό, οι λουκουμάδες με μέλι, το ρυζόγαλο, η μηλόπιτα και ο χαλβάς, θα ήταν τόσο ημιτελείς χωρίς κανέλα. Ωστόσο, η χρήση της δεν περιορίζεται μόνο στο να αναβαθμίσει γευστικά τα πιάτα μας, αλλά συμβάλλει να επωφεληθούμε από τις ιδιότητές της.

Αναλυτικότερα, λοιπόν, η κανέλα Κεϋλάνης:

  • Συμβάλλει στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1 & 2.
  • Μειώνει την χοληστερόλη.
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
  • Ανακουφίζει από φλεγμονές.
  • Είναι λιποδιαλυτική.
  • Αντιμετωπίζει τους μυϊκούς σπασμούς και το κρυολόγημα.
  • Ανακουφίζει από προβλήματα του πεπτικού και του γαστρεντερολογικού συστήματος (πχ. Διάρροια, τάση για εμετό).
  • Αντιμετωπίζει από λοιμώξεις και εξολοθρεύει βακτήρια και μύκητες.
  • Προλαμβάνει την νόσο Alzheimer.
  • Βοηθά στην καλύτερη πνευματική συγκέντρωση.
  • Συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους στον οργανισμό.

Λίγη κανέλα την ημέρα… για μακροζωία!

Είναι γεγονός πως οι παλαιότεροι γνώριζαν όλα τα μυστικά της μακροζωίας, γι’ αυτό και δεν παρέλειπαν την κανέλα από την διατροφή τους. Σιγά σιγά έγινε ένα από τα κυριότερα μυστικά της μαγειρικής και συνόδευε συχνά τα γεύματα τους. Οι περισσότεροι από μας, άλλωστε, έχουμε συνδυάσει την γεύση και το άρωμά της με οικογενειακά δείπνα και συνταγές από τη μαμά και τη γιαγιά. Εάν ψάχνετε, λοιπόν, και εσείς τρόπους για να εισάγετε την κανέλα Κεϋλάνης στην καθημερινότητά σας, μην παραλείψετε να τη συνδυάσετε μαζί με άλλα καρυκεύματα. Μπορείτε να προσθέσετε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού στο πρωινό, μαζί με βρώμη και γιαούρτι ή να τη χρησιμοποιήσετε σε μπάρες δημητριακών.

Μη διστάσετε επίσης, να βάλετε ελάχιστη ποσότητα μέσα σε ροφήματα για περισσότερη γεύση και σημαντικά οφέλη. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι κανέλα με μέλι, συνταγή που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές συνταγές μακροβιότητας. Η κατανάλωσή ως αφέψημα, θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματός, ενώ η απευθείας εφαρμογή στο δέρμα θα συντελέσει στον βαθύ καθαρισμό και ενυδάτωση της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα θα απομακρύνει τα σπυράκια.

Τι να προσέξετε

Πράγματι, η κανέλα Κεϋλάνης είναι το ιδανικότερο μπαχαρικό για να διεγείρει τα ρουθούνια και τον ουρανίσκο μας. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεπεράσετε την ημερήσια ανώτατη ποσότητα ενός γραμμαρίου. Η υπερδοσολογία κανέλας μπορεί να αποβεί τοξική, εξαιτίας της κουμαρίνης που περιέχει. Παράλληλα, άτομα που κάνουν χρήση αντιπηκτικών ή γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης, καλό είναι να καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα κανέλας, έχοντας συμβουλευτεί πάντα τον γιατρό τους. Ακόμη, διαβητικοί που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση της ινσουλίνης πρέπει επίσης να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Το παρόν άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού.

Διαβάστε της διαφορές από την Κασσία.

Με πληροφορίες από:

healthnews.reporter.com.cy

healthyliving.gr

onmed.gr

bioathens.com