Η θεραπεία με κινέζικα βότανα είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της κινεζικής ολιστικής ιατρικής, καθώς θεωρείται ένας θεμελιώδης τρόπος αντιμετώπισης αρκετών οξέων και χρόνιων παθήσεων. Το αρχαίο φαρμακευτικό κείμενο Materia Medica, αποτελεί τον οδηγό των βοτανολόγων ολόκληρου του κόσμου, αφού περιέχει μεγάλη ποικιλία κινεζικών βοτάνων που μπορούν να θεραπεύσουν πάσα νόσο και υπάρχουν επίσης μορφές κατανάλωσης τους όπως ροφήματα, βάμμα, εκχύλισμα και κόκκους.

Η κινεζική παραδοσιακή ιατρική αποτελεί ένα από τα πιο αρχαία συστήματα ιατρικής περίθαλψης. Με ιστορία μεγαλύτερη των 2500 χιλιάδων ετών, έχει χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση, την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών ασθενειών που σχετίζονται με τα ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, οι πνεύμονες, τα νεφρά, η καρδιά κ.α. Βασισμένη στην πεποίθηση ότι η ψυχική, η πνευματική και η σωματική ισορροπία εξασφαλίζουν υγιή οργανισμό, η κινεζική ιατρική στοχεύει σε παραδοσιακές πρακτικές όπως η βοτανοθεραπεία.

Μπορεί, όπως αναφέραμε, η κινεζική ιατρική να στηρίζεται σε πανάρχαιες μεθόδους θεραπείας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς η ικανότητα να καταπολεμά την ασθένεια από την ρίζα, σε συνδυασμό με την ταχεία μείωση των συμπτωμάτων, χωρίς τη χρήση συμβατικών φαρμάκων, έχει οδηγήσει πολλά έθνη (και της Δύσης), στην εφαρμογή της. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε ότι το 2012, το Οχάιο προσχώρησε σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών, τα οποία εξουσιοδοτούν τους επαγγελματίες της Ανατολικής Ιατρικής να συνταγογραφούν βότανα όπως το Ginseng και το Astragalus.

Κινέζικα βότανα – Οφέλη

Τα κινέζικα βότανα παρέχουν στον οργανισμό τα παρακάτω οφέλη:

 • Θεραπεύουν την γρίπη και το κρυολόγημα.
 • Βελτιώνουν την γνωστική λειτουργία.
 • Βοηθούν στην απώλεια βάρους.
 • Καταπολεμούν την κόπωση και την αϋπνία.
 • Αντιμετωπίζουν τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
 • Μειώνουν τα επίπεδα του στρες.
 • Καταπραΰνουν τα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.
 • Προστατεύουν από τον καρκίνο.
 • Έχουν αγχολυτικές δράσεις.
 • Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παρενεργειών από τις χημειοθεραπείες.
 • Σταματούν τους πονοκεφάλους.
 • Αντιμετωπίζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Τονώνουν το νευρικό, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.
 • Συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.
 • Βελτιώνουν τη γονιμότητα.
 • Μειώνουν τις φλεγμονές

Μορφές

Τα κινέζικα βότανα διατίθενται σε διάφορες μορφές όπως:

 • Αφέψημα
 • Σκόνη
 • Σιρόπι
 • Αλοιφή
 • Συμπληρώματα

Αστράγαλος ο μεβρανώδης (Huang Qi)

Είναι ευρέως γνωστό ως φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Στην κινεζική ιατρική εφαρμόζεται για να μας δώσει ενέργεια, να ενισχύσει την μνήμη και την προστασία του ήπατος και των νεφρών από διάφορες ασθένειες.  Επίσης, η ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, το καθιστά κατάλληλο για διαβητικούς.

Huang Qi

Ιδιότητες: Αγχολυτικό, αντιβακτηριακό, αντιικό, αντιυπερτασικό, αντιοξειδωτικό, διουρητικό.

Προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, διέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, εμβοή, ζάλη και ταχυκαρδία. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι επιδεινώνει την ακμή, ενώ είναι απαγορευτικό για ασθενείς με αυτοάνοσα.

Γλυκόριζα (Gan Cao)

Πρόκειται για το πιο πολυχρησιμοποιημενό βότανο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Η γλυκόριζα εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων, γαστρεντερικών διαταραχών, χρόνιας κόπωσης και συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Ιδιότητες: Αντιοξειδωτικό, αντιβακτηριακό, αντιικό, αγχολυτικό.

Προσοχή: Αν και θεωρείται ασφαλές βότανο, η υπερβολική χρήση του ενδέχεται να προκαλέσει υπέρταση και καρδιακές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης τη αρρυθμίας. Επιπλέον,  η γλυκόριζα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα καλίου και να αυξήσει τα επίπεδα νατρίου, γεγονός που οδηγεί σε δυσλειτουργία των νεφρών.

Panax ginseng (Ren Shen)

Το Panax ginseng, είναι από τα πιο δημοφιλή κινέζικα βότανα. Προωθεί την παραγωγή ενέργειας, ενισχύει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, ενώ καταπολέμα αποτελεσματικά το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.

panax ginseng ren shen

Ιδιότητες: Αγχολιτικό, αντιβακτηριακό, τονωτικό, καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες.

Προσοχή: Τα τονωτικά κινέζικα βότανα συμπεριλαμβανομένου του ginseng, μπορούν να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους, την αϋπνία και τα εξανθήματα. Επιπροσθέτως, εξαιτίας της δύσκολης αφομοίωσης από τον οργανισμό, είναι πιθανό η κατανάλωση του να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης και άλλες γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Ραβέντι (Da Huang)

Εφαρμόζεται από την κινεζική ιατρική για αποτοξίνωση του ήπατος και των εντέρων, την εξουδετέρωση των εντερικών παρασίτων και για αύξηση της όρεξη. Παράλληλα, ενισχύει την έκκριση των γαστρικών υγρών βελτιώνοντας την διαδικασία της πέψης.

Ραβέντι Da Huang

Ιδιότητες: Χολαγωγό, τονωτικό, στυπτικό, αντιβιοτικό, αντικαρκινικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό

Προσοχή: Αν και σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλές βότανο, η υπερκατανάλωση καθώς και ο λανθασμένος τρόπος βρασίματος, ενδέχεται να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, κράμπες και διάρροια. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ήπαρ.

Ακόνιτο (Fu Zi)

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως δηλητήριο για την θανάτωση των εγκληματιών, ενώ ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος του απέδωσε την ονομασία«φυτικό αρσενικό». Αν και συγκαταλέγεται στα πιο δηλητηριώδη φυτά της γης, εάν εφαρμοστεί με τον σωστό τρόπο και την κατάλληλα δόση μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, των δερματικών διαταραχών, των νευρώσεων, των ρευματισμών, του άσθματος, του κοκκύτη, του βήχα, της φαρυγγίτιδας, της γρίπης και πολλών άλλων ασθενειών.

Ακόνιτο Fu Zi

Ιδιότητες: Αντιπυρετικό, αναλγητικό, εφιδρωτικό

Προσοχή: Το ακόνιτο για να είναι ασφαλές πρέπει να βράσει τουλάχιστον για μία ώρα. Διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, ζάλη, θολή όραση, ναυτία, μούδιασμα και δύσπνοια. Επίσης, η κατανάλωση δόσης μεγαλύτερης των 2-3 γραμμαρίων μπορεί να καταστεί θανατηφόρα.

Ως εκ τούτου, πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό την  επίβλεψη γιατρού ή εξειδικευμένου βοτανολόγου.

Εφέδρα (Ma huang)

Το «τσάι της ερήμου» έχει χρησιμοποιηθεί από τους αυτόχθονες της Αμερικής ως τονωτικό, ενώ οι διουρητικές δράσεις της θεωρήθηκε ότι βοηθούν στην θεραπεία της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Οι Κινέζοι την εφάρμοσαν για την αντιμετώπιση του άσθματος, της βρογχίτιδας και τις αλλεργικής ρινίτιδας. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για να αποσυμφορήσει την ρινική κοιλότητα και να τονώσει τις καρδιακές και μητριαίες συσπάσεις.

 Εφέδρα Ma huang

Ιδιότητες: Αντιπυρετικό, τονωτικό, διουρητικό, αντιβακτηριακό, αντιικό, αντιφλεγμονώδες.

Προσοχή: Η υπερβολική χρήση και κατανάλωση του βοτάνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό παλμό, υπέρταση, ναυτία, εφίδρωση, μείωση της όρεξης και αϋπνία. Πιο ακραία συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο στόμα κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παρέμβαση του γιατρού κρίνεται αναγκαία.

Γανόδερμα (Lingzhi)

Το γανόδερμα είναι ένα φαρμακευτικό μανιτάρι το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και της λαϊκής ιατρικής, καθώς φαίνεται να επιδρά ευεργετικά σε παθήσεις που σχετίζονται με το συκώτι και το νευρικό σύστημα. Στην κινεζική ιατρική η τακτική χρήση του μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος και να βοηθήσει στη τόνωση του νευρικού, του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Γανόδερμα Lingzhi

Ιδιότητες: Αντιοξειδωτικό, τονωτικό, ανοσορυθμιστικό.

Προσοχή: Η υπερκατανάλωση του βοτάνου ενδέχεται να εμφανίσει ορισμένες δερματικές διαταραχές όπως φαγούρα, πρήξιμο και ερυθρότητα.

Προφυλάξεις

Αναμφίβολα, τα κινέζικα βότανα εκτός από ασφαλή θεωρούνται και ευεργετικά, διαφορετικά η φήμη τους δεν θα επιβίωνε μέσα στους αιώνες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία στην εφαρμογή τους, στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Τα κινέζικα βότανα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπό τον έλεγχο του γιατρού ή ενός ειδικού βοτανολόγου.
 • Δεδομένου ότι οι παρενέργειες πολλών βοτάνων δεν είναι ευρέως γνωστές, καλό είναι οι έγκυες και όσες θηλάζουν να αποφεύγουν την χρήση τους.
 • Πολλά συμπληρώματα κινεζικών βοτάνων ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνα πρόσθετα και ίχνη βαρέων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, καδμίου και υδραργύρου. Αναζητήστε υψηλής ποιότητας προϊόντα από αξιόπιστα και πιστοποιημένα σημεία πώλησης.
 • Γενικά, η βοτανοθεραπεία συνιστάται συνήθως ως συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας και κάτω από επίβλεψη γιατρού.
 • Η αποτελεσματικότητα στα κινέζικα βότανα ενισχύεται όταν αυτά συνδυάζονται με σωστό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει επαρκή ύπνο, υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Πληροφορίες από:

holisticprimarycare.net

draxe.com