Το λάδι jojoba είναι άοσμο, χρυσοκίτρινο υγρό το οποίο εξάγεται από τους σπόρους του πολυετούς θάμνου των άγονων περιοχών της Αριζόνας και της Καλιφόρνιας και η λατινική του ονομασία είναι Simmondsia chinensis. Μπορεί να ορίζεται ως έλαιο, στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα φυτικό κερί που αποτελείται από εστέρες (μοιάζει με το σμήγμα του οργανισμού), το οποίο είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και διαθέτει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε από τους Ιθαγενείς της Αμερικής για την θεραπεία των πληγών και τους μώλωπες. Σύντομα, τα τεκμηριωμένα, όχι επιστημονικώς αλλά πρακτικώς, οφέλη του ελαίου στην επιδερμίδα και τα μαλλιά, διέδωσαν την φήμη του στα πέρατα του κόσμου. Η πρώτη εμπορική καλλιέργεια πραγματοποιήθηκε στην έρημο Νέγκεβ του Ισραήλ, ενώ από τη δεκαετία του 70 μέχρι και σήμερα, το λάδι jojoba χρησιμοποιείται τόσο από τις βιομηχανίες καλλυντικών για την παρασκευή προϊόντων φροντίδας δέρματος και μαλλιών, όσο και από την εναλλακτική ιατρική για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το δέρμα.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι, με δεδομένο την αύξηση της δημοτικότητας των DIY συνταγών και της στροφής των γυναικών στα φυσικά καλλυντικά, εκτιμάται ότι η παγκόσμια παραγωγή jojoba θα αυξάνετε ανά πενταετία, κατά 15%.

Χημική δομή

Το έλαιο περιέχει σπουδαίες θρεπτικές ενώσεις όπως:

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Βιταμίνη Ε
  • Ψευδάργυρο
  • Χαλκό
  • Χρώμιο
  • Πυρίτιο
  • Ιώδιο*

*Οι ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες του ελαίου αντλούνται από την υψηλή περιεκτικότητα του σε ιώδιο, 82%.

Ιδιότητες

Το λάδι jojoba έχεις τις εξής δράσεις:

  • Ενυδατικές
  • Μαλακτικές
  • Αντιβακτηριακές
  • Αντιμυκητιασιές
  • Καταπραϋντικές
  • Αντιρυτιδικές
  • Αντιφλεφμονώδεις
  • Αντιγηραντικές
  • Αντιοξειδωτικές
  • Αναπλαστικές

Λάδι jojoba για το δέρμα

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλλυντικά έλαια, καθώς χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε ενυδατικές κρέμες και λοσιόν. Η πολύτιμες ιδιότητες και τα ευεργετικά συστατικά του, το καθιστούν κατάλληλο για:

  • Ενυδάτωση: Η υψηλή περιεκτικότητα του σε κηραμίδια (ceramides), συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας χωρίς ωστόσο, να αφήνει υπολείμματα λαδιού. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του απευθείας στο δέρμα, δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας κατά των περιβαλλοντικών ρύπων και άλλων επιβλαβών παραγόντων.

Εφαρμογή: Πριν κοιμηθείτε, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα λαδιού στο πρόσωπό σας. Το πρωί ξεπλύνετε.

  • Θεραπεία δερματικών προβλημάτων (π.χ. ακμή): Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων  πολλών δερματικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος και της ροδόχρους ακμής.

Εφαρμογή: Ρίξτε λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι και τοποθετήστε το στην πληγείσα περιοχή. Επαναλάβετε την διαδικασία, δύο φορές την ημέρα.

  • Μειώνει την παραγωγή σμήγματος: Το λάδι jojoba φαίνεται να επιδρά ευεργετικά και στο λιπαρό δέρμα. Τα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στην σύνθεση του, έχουν την ικανότητα να περιορίζουν την παραγωγή σμήγματος και να μην φράζουν τους πόρους.

Εφαρμογή: Αφού πλύνετε καλά το πρόσωπό σας, εφαρμόστε λίγες σταγόνες και απλώστε απαλά με κυκλικές κινήσεις.

  • Μειώνει τις ρυτίδες: Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε, γεγονός που βοηθά στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης σημείων πρόωρης γήρανσης. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά και το λινελαϊκό οξύ βοηθούν στην αναδόμηση των κυττάρων.

Εφαρμογή: Μπορεί να εφαρμοστεί είτε απευθείας στο δέρμα, είτε να προστεθεί στην ενυδατική σας.

  • Μειώνει την φλεγμονή του δέρματος: Οι αντιβακτηριακές του δράσεις καταπολεμούν τα βακτήρια με αποτέλεσμα την μείωση των φλεγμονών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και την άμεση επούλωση των τραυμάτων και των πληγών.

Εφαρμογή: Εφαρμόστε απευθείας στην πληγή. Σε περιπτώσεις πρηξίματος ή ερυθρότητας ρίξτε λίγες σταγόνες και πραγματοποιείστε ελαφρύ μασάζ.

Άλλα οφέλη για το δέρμα

Το λάδι jojoba, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί:

  • Για μείωση των ραγάδων: Κάντε μασάζ στην περιοχή των ραγάδων, δύο φορές την ημέρα.
  • Ενυδάτωση σώματος.
  • Καταπραΰνει την αίσθηση καψίματος μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
  • Ενυδάτωση χειλιών.
  • Βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των νυχιών και αποτρέπει την θραύση τους.
  • Προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UV.
  • Ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου.

Λάδι jojoba για τα μαλλιά

Η συχνή έκθεση των μαλλιών σε χημικά (π.χ. βαφές), υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. πιστολάκι, σίδερο),  επιβαρύνουν την υγεία της τρίχας. Για να μειώσετε την φθορά και ταυτόχρονα να προσφέρετε στα μαλλιά φροντίδα και βαθιά ενυδάτωση, το λάδι jojoba είναι ιδανικό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Χαρίζει λάμψη.
  • Μειώνει την τριχόπτωση.
  • Αναπληρώνει την χαμένη υγρασία.
  • Βελτιώνει την ελαστικότητα.
  • Εξαφανίζει την πιτυρίδα.
  • Συμβάλλει στην υγιή και γρήγορη ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Κατά της ξηροδερμίας.
  • Εξισορροπεί το pH στο τριχωτού της κεφαλής.
  • Βοηθά στη διατήρηση του χρώματος της τρίχας.

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες έλαιο jojoba απευθείας στα μαλλιά.

Λάδι jojoba για τα μάτια

Οι μαύροι κύκλοι, το θαμπό δέρμα και οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια είναι συχνά προβλήματα που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μείωσης της παραγωγής σμήγματος από τον οργανισμό.

Δεδομένου λοιπόν, ότι το λάδι jojoba έχει ίδια δομή και ιδιότητες με το φυσικό σμήγμα του οργανισμού, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας τις παρακάτω συνταγές:

Αντιρυτιδική κρέμα ματιών

Αν θέλετε να μειώσετε άμεσα τις λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια, μπορείτε να φτιάξετε, με απλά υλικά και βήματα, την δική σας αντιρυτιδική κρέμα ματιών.

Συστατικά

  • 4 κ.γ. λάδι jojoba
  • 2 κ.γ. έλαιο νυχτολούλουδο
  • 1 κ.γ. καροτέλαιο
  • 2 κ.γ. Βιταμίνη Ε
  • 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ylang ylang
  • 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρης πεύκης

Διαδικασία παρασκευής

  • Παίρνετε ένα μπολ, ρίχνετε όλα τα έλαια και ανακατεύετε.
  • Το τοποθετείτε σε γυάλινο δοχείο και το φυλάτε σε δροσερό μέρος.

Εφαρμογή: Βάζετε 2 σταγόνες λάδι στην περιοχή των ματιών και απλώνετε απαλά με κυκλικές κινήσεις

Λάδι για να αφαιρέσετε τους μαύρους κύκλους

Μελέτες έχουν δείξει, ότι το λάδι jojoba είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τη μείωση των μαύρων κύκλων στα μάτια.

Συστατικά

  • 2 κ.γ. λάδι jojoba
  • 2 κ.γ. αιθέριο έλαιο χαμομηλιού

Διαδικασία παρασκευής

  • Αναμείξτε τα δύο συστατικά.

Εφαρμογή: Εφαρμόστε το μείγμα κάτω από τα μάτια και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό.

Εναλλακτικές χρήσεις

Το λάδι jojoba μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό και ασφαλές παρασιτοκτόνο, κυρίως για τις αμπελοκαλλιέργειες, καθώς έχει την ικανότητα του δημιουργεί ένα φυσικό φράγμα στην επιφάνεια της καρπού και να κρατάει τα έντομα σε απόσταση.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνητών, ως πιθανή εναλλακτική πηγή καυσίμου. Οι μέχρι τώρα μελέτες του Πανεπιστημίων των Αραβικών Εμιράτων υποστηρίζουν το λάδι jojoba έχει λιγότερες εκπομπές ρύπων από το πετρέλαιο, ενώ οι φθορές στον κινητήρα είναι λιγότερες.

Παρενέργειες

Το λάδι jojoba θεωρείται ασφαλές ακόμη και για εγκύους και όσες θηλάζουν. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση του έχει προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και εξανθήματα. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Πριν το χρησιμοποιήσετε, δοκιμάστε το σε μία μικρή περιοχή της επιδερμίδας σας.

Επιπροσθέτως, να αναφέρουμε ότι το λάδι jojoba περιέχει στην σύνθεση του μια χημική ουσία που ονομάζεται ερουκικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη ή άλλες σοβαρές παρενέργειες. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται μόνο εξωτερική τοπική χρήση και όχι η κατανάλωση του.

Πληροφορίες από:

stylecraze.com

draxe.com