Η ζάχαρη καρύδας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και ακριβά υποκατάστατα ζάχαρης. Τι είναι όμως η ζάχαρη καρύδας; Είναι πράγματι τόσο υγιεινή όσο υποστηρίζεται ή είναι απλά ένας ακόμη μύθος στο βωμό του κέρδους;

Δεδομένου ότι, η υπερκατανάλωση της λευκής ζάχαρης έχει βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό, αρκετοί έχουν στραφεί σε πιο «υγιεινά» γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται σε μικρότερο βαθμό σε συσκευασμένα και μη τρόφιμα.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι πολιτισμοί, πρώτα της Ινδονησίας και έπειτα της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής, έχουν αναπτύξει τεχνικές προκειμένου να αντλήσουν το χυμό από τα άνθη του φοινικόδεντρου, και να παραγάγουν ζάχαρη καρύδας. Πρόκειται για φυσικό γλυκαντικό με ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και πλούσια διατροφική αξία που περιλαμβάνει μέταλλα και ιχνοστοιχεία και έχει κατακτήσει επάξια μια θέση στην λίστα με τα πιο υγιεινά υποκατάστατα ζάχαρης.

Εκτός όμως από την υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα συστατικά, περιέχει και σημαντικά ποσοστά υδατανθράκων και θερμίδων. Συνεπώς, είναι αναγκαίο, ξέχωρα από τα οφέλη, να αναφέρουμε και τους κινδύνους που κρύβει η χρήση της.

Ζάχαρη καρύδας ή λευκή ζάχαρη

Εξετάζοντας λεπτομερώς το διατροφικό προφίλ από τις δύο ουσίες, θα διαπιστώσουμε ότι δε διαφέρουν και πολύ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, πως μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας περιέχει 45 kcal (θερμίδες) και 12 γραμμάρια υδατάνθρακες. Μία κουταλιά της σούπας λευκή ζάχαρη περιέχει 48 kcal και 12,6 γραμμάρια υδατάνθρακες. Όπως αντιλαμβάνεστε,οι ποσότητες είναι σχεδόν ίδιες. Ωστόσο, αυτό που τις διαφοροποιεί σημαντικά είναι τα παρακάτω:

coconut sugar regular

Χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι η μέτρηση που αξιολογεί την περιεκτικότητα των τροφίμων σε υδατάνθρακες και την επίδρασή που έχουν στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνες, ο γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης καρύδας φαίνεται να κυμαίνεται περίπου στο 35, την ίδια στιγμή που ο ίδιος δείκτης στην κρυσταλλική αγγίζει το 60 με 65. Πάρα ταύτα, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη διαφορά στο γλυκαιμικό δείκτη, παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Θρεπτικά συστατικά

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων του ψευδάργυρου, σιδήρου, ασβεστίου και καλίου. Αντίθετα, η λευκή ζάχαρη παρέχει μόνο κενές θερμίδες.

Δεν είναι εξευγενισμένη

Όπως αναφέρθηκε, η ζάχαρη καρύδας είναι ένα περιζήτητο φυσικό γλυκαντικό. Ένας από τους λόγους που έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητα στα ύψη, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν, που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία κατά τη διαδικασία παρασκευής του.

Πλούσια σε ηλεκτρολύτες

Ως καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και νατρίου, η ζάχαρη καρύδας έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την ισορροπία των σωματικών υγρών. Στην πραγματικότητα, περιέχει 400 φορές περισσότερο κάλιο από ότι η λευκή ζάχαρη.

Κατάλληλη για το έντερο

Η ινουλίνη που περιέχεται στην ζάχαρη καρύδας έχει την ικανότητα να προάγει την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου, τα οποία εκτός από την υγιή λειτουργία του εντέρου, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση πολύτιμων βιταμινών όπως η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Κ και άλλες.

Τρόπος παρασκευής

Η φυσική διαδικασία παρασκευής ζάχαρης καρύδας, απαιτεί τα παρακάτω βήματα:

1ο βήμα: Αφού συλλεχθούν τα άνθη του δέντρου, συνθλίβονται έως ότου παραγάγουν χυμό.

2ο βήμα: Ο χυμός των λουλουδιών τοποθετείτε σε δοχείο. Έπειτα θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρους των υγρών και να κρυσταλλώσει.

3ο βήμα: Αφού κρυσταλλώσει, οι παραγωγοί θρυμματίζουν τα κομμάτια και δημιουργούν τους κόκκους ζάχαρης καρύδας. Οι κόκκοι μοιάζουν ως προς το χρώμα, με ακατέργαστη, καστανή ζάχαρη, αλλά διαφέρουν ως προς το μέγεθος (οι κόκκοι της ζάχαρης καρύδας είναι μεγαλύτεροι).

ζάχαρη από καρύδα

Η αντίθετη όψη του νομίσματος

Εκτός από τα οφέλη, είναι σημαντικό να τονίσουμε ορισμένα μειονεκτήματα:

  • Αν και η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το χυμό των λουλουδιών του φοινικόδεντρο, παρόλα αυτά δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία και τις αντίστοιχες ευεργετικές ιδιότητες των καρπών του δέντρου (καρύδα).
  • Αναφέραμε πως η ζάχαρη καρύδας περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως, σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο, όμως τα ποσοστά περιεκτικότητας είναι ελάχιστα. Για τον λόγο αυτό, δεν προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
  • Παρ ότι υπάρχει η πεποίθηση πως αποτελεί σύμμαχο στην απώλεια περιττών κιλών, εξακολουθεί να περιέχει σημαντικά ποσοστά υδατανθράκων και θερμίδων. Κατά συνέπεια, αν θέλετε να χάσετε βάρος, η κατανάλωση της δεν ενδείκνυται.

Παρενέργειες

Οι πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση είναι ελάχιστες. Δεδομένου όμως της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και θερμίδες, η υπερκατανάλωση ενδέχεται να οδηγήσει σε:

  • Αύξηση βάρους.
  • Δημιουργία φλεγμονών στο σώμα.
  • Αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Βλάβες στο συκώτι.
  • Μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Ενίσχυση, κινδύνου εμφάνισης μυκητιακών λοιμώξεων.

Εν κατακλείδι

Η υψηλή διατροφική αξίας και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, είναι παράγοντες που καθιστούν τη ζάχαρη καρύδας ως μια εξαιρετική, εναλλακτική γλυκαντική λύση για διαβητικούς. Ωστόσο, το γεγονός ότι το διατροφικό προφίλ είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της λευκής ζάχαρης, η κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 με 5 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως (ίδια ποσότητα με την εξευγενισμένη ζάχαρη). Επίσης, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά της, διότι στο εμπόριο, πολλά είδη που διατίθενται είναι ραφιναρισμένα. Ελέγχετε πάντοτε την ετικέτα συστατικών.