Αν και τα προϊόντα για φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι αμέτρητα, παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι περίπου 20 – 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ταλαιπωρείται από ουλίτιδα, μια φλεγμονή των ούλων που προκαλεί ερεθισμό, ερυθρότητα, οίδημα ακόμη και απώλεια δοντιού.

Κύρια αιτία της λοίμωξης, φαίνεται να είναι η επιβλαβής δράση των βακτηριδίων του στόματος, που συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής. Βέβαια, η ουλίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα από τον οδοντίατρο ή το άτομο που νοσεί, καθώς τα συμπτώματα που προκαλεί είναι ευδιάκριτα.

Στάδια εμφάνισης ουλίτιδας

Τα στάδια της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

 1. Σχηματισμός πλάκας. Η πλάκα είναι μια αόρατη, κολλώδης μεμβράνη και αποτελείται κυρίως από βακτήρια που σχηματίζονται στην οδοντοστοιχία, όταν το άμυλο και τα σάκχαρα από τις τροφές αλληλεπιδρούν με βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο στόμα.
 2. Εμφάνιση πέτρας. Η πλάκα που παραμένει στα δόντια εξελίσσεται σε πέτρα, η οποία δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα για τα βακτήρια.
 3. Ερεθισμός των ούλων (ουλίτιδα). Όσο παραμένει η πλάκα και η πέτρα στα δόντια, τόσο περισσότερο ερεθίζονται τα ούλα και κυρίως η περιοχή γύρω από τη βάση των δοντιών, προκαλώντας τη φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν, ενώ είναι πιθανό να προκαλέσει φθορά στα δόντια (τερηδόνα).

Παράγοντες κινδύνου

Οι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας είναι οι εξής:

 • Κάπνισμα/Αλκοόλ/Κατάχρηση ουσιών: Είναι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου, που συνδέονται με την ασθένεια των ούλων και μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.Οι τοξικές ουσίες που περιέχονται στην σύνθεσή τους, δεν χρωματίζουν μόνο την επιφάνεια των δοντιών, αλλά επιβαρύνουν τη συνολική υγεία της στοματικής κοιλότητας. Σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ουλίτιδα, σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 • Κακή στοματική υγιεινή: Όταν δεν βουρτσίζουμε συχνά τα δόντια μας, τότε τα υπολείμματα των τροφίμων παγιδεύονται στα σημεία μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων και το σχηματισμό πλάκας.
 • Έντονο στρες και άγχος και χρόνιες παθήσεις: Το συνεχές άγχος, καθώς και οι χρόνιες παθήσεις συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της αναιμίας, του καρκίνου κ.α. αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει λοιμώξεις όπως η ουλίτιδα.
 • Ορμονικές αλλαγές: Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η εμμηνόρροια αυξάνουν την ευαισθησία στα ούλα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής. Ως εκ τούτου, εφιστάτε ιδιαίτερη προσοχή στην φροντίδα της στοματικής κοιλότητας κατά τη διάρκεια ορμονικών αλλαγών.
 • Κακή διατροφή: Στερεί από τον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που δυσκολεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις που σχετίζονται με τα ούλα. Παράλληλα, μια διατροφή που περιέχει υψηλά ποσοστά σακχάρων και όξινων ουσιών, ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας.
 • Φάρμακα: Υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την στοματική υγεία. Σε περίπτωση που λαμβάνετε συνταγογραφούμενα ή και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρο σας.

Ενδείξεις και συμπτώματα ουλίτιδας

Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινα, πρησμένα και ευαίσθητα ούλα.
 • Αιμορραγία των ούλων, ειδικά κατά το βούρτσισμα.
 • Δημιουργία κοιλοτήτων ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.
 • Πονόδοντο κατά τη διάρκεια του μασήματος.
 • Οξύς πόνος στα δόντια όταν καταναλώνετε ζεστά ή κρύα ροφήματα.
 • Δυσάρεστη αναπνοή.

Σε προχωρημένο στάδιο:

 • Συσσώρευση υγρού (πύον) στα ούλα.
 • Αποσύνθεση των δοντιών.

Συνήθως η ουλίτιδα χαρακτηρίζεται ως μια ανώδυνη κατάσταση και ως εκ τούτου, οι περισσότεροι αγνοούν ότι τα ούλα νοσούν. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό, να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο και να ενημερώνεστε για την κατάσταση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας.

Διάγνωση

Ο οδοντίατρος ελέγχει τα εξής:

 • Αν αιμορραγούν τα ούλα
 • Την ευαισθησία και την θέση των δοντιών
 • Την παρουσία πλάκας ή πέτρας

Εκτός από κλινική εξέταση, ο γιατρός ενδέχεται να σας παραπέμψει στη διενέργεια πανοραμικής ακτινογραφίας.

Θεραπεία

Το τακτικό βούρτσισμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και η χρήση οδοντικού νήματος, αποτρέπει τον σχηματισμό πλάκας. Έτσι ο κίνδυνος εμφάνισης ουλίτιδας, μειώνεται δραστικά.

Ωστόσο, αν παραμελήσετε τη συστηματική φροντίδα των δοντιών, θα οδηγηθείτε στη δημιουργία πέτρας. Ο σχηματισμός πέτρας είναι εξαιρετικά ερεθιστικός για τα ούλα και μπορεί να απομακρυνθεί μόνο με την επέμβαση οδοντιάτρου. Ο γιατρός με την βοήθεια ειδικού εργαλείου θα αφαιρέσει την πέτρα από τα δόντια. Σε περιπτώσεις που η πέτρα έχει επεκταθεί στην ρίζα των δοντιών, τότε ο γιατρός θα προχωρήσει σε απόξεση της ρίζας. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις είναι πιθανό να χορηγηθούν αντιβιοτικά φάρμακα ή  να χρειαστέι χειρουργική επέμβαση.

πέτρα-στα-δόντια

Επιπλοκές

Η ουλίτιδα είναι μια εύκολα αντιμετωπίσιμη νόσος, ωστόσο, αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που θα επηρεάσουν δυσμενώς όχι μόνο τα δόντια, αλλά και τα οστά.

Αναλυτικότερα:

 • Απόστημα ή λοίμωξη στα οστά των ούλων ή της γνάθου.
 • Περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.
 • Οξεία ή χρόνια ελκονεκρωτική ουλίτιδα (νόσος του Vincent).
 • Bακτηριακή λοίμωξη που οδηγεί σε εξέλκωση των ούλων.

Τρόποι πρόληψης

Επειδή, όπως γνωρίζουμε, «το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν» είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά τα δόντια μας. Για να εξασφαλιστεί η υγεία των δοντιών, αρκεί να ακολουθηθούν τα παρακάτω:

 • Σωστό βούρτσισμα σε δόντια και ούλα, τουλάχιστον για 2 λεπτά και 2 φορές την ημέρα.
 • Χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα.
 • Χρήση στοματικού διαλύματος .
 • Μην Καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.
 • Επιλέξτε διατροφή πλούσιας σε Βιταμίνη Ε (ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και Bιταμίνη C (εσπεριδοειδή, μπρόκολα, πατάτες).
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.

Για καλύτερο βούρτσισμα των δοντιών, προτιμήστε μαλακή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσας.

Καταπολεμήστε φυσικά την ουλίτιδα

Απλά συστατικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Μαγειρική σόδα

Το ανθρακικό νάτριο που βρίσκεται στην σύνθεση της σόδας, εξουδετερώνει τα επιβλαβή βακτήρια και εξασφαλίζει στοματική υγεία και δροσερή αναπνοή.

Τρόπος εφαρμογής: Αναμείξτε μαγειρική σόδα μαζί με νερό και εφαρμόστε την πάστα στα ούλα. Αφήστε να δράσει για 5 με 10 λεπτά και ξεπλύνετε καλά το στόμα.

Συχνότητα: Όχι περισσότερες από 2 φορές την ημέρα, διότι μπορεί να προκληθεί βλάβη στο σμάλτο των δοντιών.

Γαρύφαλλο

Η ευγενόλη διαθέτει ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν τα μικρόβια και να καταπραΰνουν την φλεγμονή των ούλων.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου απευθείας στα φλεγμονώδη ούλα.

Συχνότητα: 2 με 3 φορές την ημέρα

Αλάτι

Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ουλίτιδας.

Τρόπος εφαρμογής: Φτιάξτε αλατόνερο και κάνετε γαργάρες.

Συχνότητα: 3 έως 4 φορές την ημέρα είναι αρκετές.

Αλόη

Το τζελ αλόης βέρα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και να μειώσουν την φλεγμονή στα ούλα.

Τρόπος εφαρμογής: Αφαιρέστε το τζέλ που υπάρχει στο εσωτερικό των φύλλων του φυτού και εφαρμόστε απευθείας στα ούλα. Κρατήστε για λίγα λεπτά και Ξεπλύνετε το στόμα.

Συχνότητα: 2 φορές την ημέρα

Με πληροφορίες από

medicalnewstoday.com

mayoclinic.org