Το σιρόπι σφενδάμου συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά. Η υψηλή διατροφική αξία και το γεγονός ότι παράγεται από μια εντελώς φυσική διαδικασία απαλλαγμένη από χημικά, σε συνδυασμό με τη στροφή των καταναλωτών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητα του, στα ύψη.

Βέβαια, το σιρόπι από το δέντρο σφενδάμου, ή ακριβέστερα ο χυμός, έχει ιστορία πολλών αιώνων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια από τις παλαιότερες μορφές γλυκαντικών, καθώς συλλέχθηκε για πρώτη φορά από τις αυτόχθονες φυλές της Αμερικής. Χρησιμοποιήθηκε ως πηγή διατροφής και ενέργειας, για την αντιμετώπιση πολλών ιατρικών καταστάσεων και ως μέρος της παράδοσης τους. Χρόνια αργότερα, το σιρόπι σφενδάμου διαδόθηκε στους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους, οι οποίοι κατάφεραν να εξελίξουν τις τεχνικές συλλογής και να επιτύχουν την αύξηση της παραγωγής. Αυτό, ήταν που βοήθησε να διαδοθεί το σιρόπι σφενδάμου στα πέρατα του κόσμου.

Διατροφική αξία

20 γραμμάρια (περίπου μια κουταλιά της σούπας) περιέχει περίπου:

  • 52,2 θερμίδες
  • 13,4 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 0.7 χιλιοστόγραμμα μαγγάνιο (33% RDA)
  • 0,8 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρο (6% RDA)
  • 13,4 χιλιοστόγραμμα ασβέστιο (1% RDA)
  • 40,8 χιλιοστόγραμμα κάλιο (1% RDA)
  • 0,2 χιλιοστόγραμμα σίδηρο (1% RDA)
  • 2.8 χιλιοστόγραμμα μαγνήσιο (1 τοις εκατό DV)

Οφέλη

Το σιρόπι σφενδάνου δεν είναι απλά ένα φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης, αλλά μια πηγή θρεπτικών συστατικών, από την οποία αντλούνται σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού.

φύλλα σφενδάμου

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο σιρόπι σφενδάμου είναι ως επί το πλείστον με τη μορφή φαινολικών ενώσεων. Οι φαινολικές ενώσεις απαντώνται σε τροφές όπως μούρα, δημητριακά ολικής άλεσης, αμύγδαλα, καρύδια κ.α. Έχουν την ικανότητα να συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών διαταραχών. Επίσης, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών (οι οποίες οδηγούν στην πρόκληση φλεγμονών).

Ορισμένα κύρια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην σύνθεση του, περιλαμβάνουν το βενζοϊκό οξύ, το γαλλικό οξύ, το κιναμωμικό οξύ, καθώς και φλαβανοειδή όπως κατεχίνες, επικικατίνη, ρουτίνη και κερκετίνη.

Προστατεύει από νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Το γεγονός ότι περιέχει στη σύνθεση του αντιοξειδωτικά που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις φλεγμονές. Το καθιστά μέρος μιας υγιεινής διατροφής που έχει ως στόχο την προστασία του οργανισμού από δυσάρεστες καταστάσεις όπως αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις ασθένειες των εντέρων και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπροσθέτως, βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες. Το οποίο ευθύνεται για την εμφάνιση σημείων πρόωρης γήρανσης και για τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, με συνέπεια την εκδήλωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένου του Alzheimer και της άνοιας.

Βελτιώνει την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος

Η έλλειψη ψευδαργύρου, συχνά οδηγεί σε διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος των ανδρών, οι οποίες μπορεί να έχουν ως συνέπεια την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Το σιρόπι σφενδάμου, ως καλή πηγή αυτού του πολύτιμου μετάλλου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της αναπαραγωγικής υγείας, ιδιαίτερα του προστάτη.

Βοηθά στην προστασία του δέρματος

Όπως το ακατέργαστο μέλι, ομοίως και το σιρόπι σφενδάμου έχει την ικανότητα να μειώνει τις φλεγμονές και την ξηρότητα στο δέρμα. Ταυτόχρονα, πολύτιμη φαίνεται να είναι και η συμβολή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κνησμού και της ερυθρότητας. Η απευθείας εφαρμογή στην επιδερμίδα, ενός μείγματος που περιέχει ισόποσες ποσότητες γάλακτος, γιαουρτιού και μέλι, μπορεί να προσφέρει άμεση ενυδάτωση και να εξουδετερώσει τα βακτήρια που προκαλούν διαταραχές όπως ακμή κ.α.

Πηγή βιταμινών

Είναι γεγονός πως το σιρόπι σφενδάμου περιέχει υψηλά ποσοστά σακχάρων με την μορφή σακχαρόζης. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αποτελείται από θρεπτικά συστατικά όπως ολιγοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες, οργανικά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα ψευδαργύρου και μαγγανίου. Ο ψευδάργυρος συντηρεί τις τιμές των λευκών αιμοσφαιρίων σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση ασθενειών. Το μαγγάνιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό λιπαρών και υδατανθράκων, στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

σιρόπι σφενδάμου

Σιρόπι σφενδάμου ή λευκή ζάχαρη

Συγκρίνοντας κάποιος το διατροφικό προφίλ τόσο της λευκής ζάχαρης, όσο και του σιροπιού, εύκολα θα διαπιστώσει πως ενώ η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι σχεδόν ίδια, έχουν σημαντικές διαφορές οι οποίες καθιστούν το σιρόπι σφενδάμου διατροφικά ανώτερο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το σιρόπι σφενδάμου διαθέτει υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα, η κρυσταλλική ζάχαρη δεν προσφέρει καμία απολύτως πολύτιμη ουσία.
  • Ο γλυκαιμικός δείκτης στο σιρόπι είναι περίπου 54, ενώ της λευκής αγγίζει το 65.
  • Το σιρόπι σφενδάμνου είναι ένα φυσικό παράγωγο του δέντρου, το οποίο δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία. Από την άλλη, η ραφιναρισμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, υφίσταται μακρά και περίπλοκη διαδικασία για να μετατραπεί σε κρυσταλλική ζάχαρη.

Σωστή επιλογή και αποθήκευση

Κατά την επιλογή του προϊόντος πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι υπάρχει περίπτωση να αγοράσετε σιρόπι, το οποίο περιέχει μόνο το άρωμα και καθόλου σφένδαμο. Γιαυτό, επιλέξτε να πάρετε βιολογικό σιρόπι και ας κοστίζει λίγο παραπάνω.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε:

  • Ελέγξτε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει πρόσθετα όπως ραφιναρισμένη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού κ.α.
  • Επιλέξτε βιολογικό σιρόπι σφανδάμου, ώστε να εξασφαλίσετε πως αγοράσετε ένα προϊόν που δεν έχει υποστεί επεξεργασία με χημικά.
  • Όσον αφορά την ποιότητα, όλοι οι τύποι καθαρού σιροπιού σφενδάμου, ταξινομούνται είτε με «βαθμό Α» είτε με «βαθμό Β». Ουσιαστικά οι διαφορές τους εντοπίζονται στο χρώμα και την γεύση. Ο βαθμός Α έχει πιο ανοιχτό χρώμα και ήπιη γεύση, ενώ ο βαθμός Β είναι σκουρόχρωμος με έντονη γεύση. Το γεγονός, ότι υπάρχουν δύο τύποι σφενδάμου, οφείλεται στη διαδικασία συλλογής και παρασκευής. Το σκουρόχρωμο συλλέγεται και παρασκευάζεται πιο αργά από το ανοιχτόχρωμο.  Ωστόσο και οι δύο ποικιλίες χαρακτηρίζονται εξίσου θρεπτικές, καθώς είναι απαλλαγμένες από συντηρητικά και χρωστικές.

Αποθήκευση: Πριν το άνοιγμα φυλάσσεται σε δροσερό μέρος. Μετά το άνοιγμά, διατηρείται στο ψυγείο.

Homemade Maple Syrup

Μαγειρική χρήση

Το σιρόπι σφενδάμου χρησιμοποιείται κατά κόρον στα pancakes και αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές όπως:

  • Σπιτική granola (γκρανόλα)
  • Σάλτσα μήλου
  • Ψητά φασόλια
  • Γλυκοπατάτες
  • Χειμερινά σκουός
  • Κέικ
  • Πίτες
  • Ψωμιά
  • Τσάι

Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επικάλυψη στα παρακάτω:

  • Λουκάνικα
  • Παγωτά
  • Σαλάτες φρούτων
  • Φρυγανιές
  • Τηγανίτες
  • Γαλλικό τοστ
  • Βάφλες

Φαρμακευτική χρήση

Ο συνδυασμός με καρπούς των κέδρων, τζίντζερ, χυμό λεμονιού και μηλόξυδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς όπως:

  • Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
  • Καταπολέμηση μεταβολικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.
  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων.
  • Προστασία του οργανισμού από το κρυολόγημα.

tap maple syrup

Πως παρασκευάζεται το σιρόπι σφενδάμου

Αναρωτιέστε πως φτιάχνεται το σιρόπι σφενδάμου; Να σας ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, που απαιτεί χρόνο και υπομονή.

  • Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ζάχαρη που υπάρχει μέσα στο δέντρο, μετατρέπεται σε άμυλο και αποθηκεύεται στις ρίζες. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον χειμώνα, οι παραγωγοί ανοίγουν οπές στον κορμό και με τη βοήθεια σύγχρονων άλλα και παραδοσιακών τεχνικών μέσων, αντλούν τον χυμό τους.
  • Στην συνέχεια, τον τοποθετούν σε δεξαμενές και αφήνουν έως ότου εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος υγρών και παραμείνει μόνο το σιρόπι.

Η τυπική περίοδος συλλογής, ξεκινά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και διαρκεί περίπου 4 έως 6 εβδομάδες.

συλλογή-σφενδάμου

Προφυλάξεις

Το σιρόπι σφενδάμου αποτελεί μια καλή επιλογή φυσικού γλυκαντικού, ωστόσο θα πρέπει:

  • Να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες ή να συνδυάζεται με άλλες τροφές.
  • Τα ποσοστά βιταμινών και ανόργανων συστατικών, είναι πολύ χαμηλά. Για τον λόγο αυτό, καλύτερα αντλήστε τις πολύτιμες ουσίες από λαχανικά ή φρούτα.
  • Δεδομένου ότι το διατροφικό προφίλ του, είναι παρόμοιο με αυτό της ραφιναρισμένης ζάχαρης, είναι προτιμότερο να μην το εντάξετε στις καθημερινές σας διατροφικές επιλογές.

Θέλετε περισσότερα; Διαβάστε για τη ζάχαρη καρύδας, ένα υγιεινό γλυκαντικό.